С огромна носталгия гледаме към 90-те години, защото тогава премина нашето детство, но днес се питаме – дали родителите ни си спомнят със същата носталгия онова време?

Днес ви представяме 10 неща, които много родители през 90-те правеха. Колко се отнасят и за вас?

1. Купуваха ни шоколадови яйца с играчка, защото... искаха играчката

Е, може би не са си го признавали, но със сигурност са го правили предимно заради себе си.

2. Даваха ни да играем видео игри... по цял ден!

Да, ние обожавахме да играем навън, но и видео конзолите бяха голяма мания. Тогава родителите се сещаха да ни отлепят от телевизора едва след няколко часа и обикновено заемаха нашето място пред телевизора.

3. Позволяваха ни да си играем със съмнителни играчки и не са обезопасявали дома

Днешните майки са доста по-предпазливи, обезопасяват домовете си при появата на бебето и най-старателно четат етикета, преди да купят нещо на детето си. На коя майка през 90-те ѝ е хрумвало да обезопаси целия си апартамент? Важното беше белината и хапчетата да не са най-леснодостъпното място.

4. Залъгваха ни с касетки на „Дисни“

Филмчетата на „Дисни“ бяха обичайните бавачки през 90-те.

5. Не бяха чували за детски столчета, а ние карахме без каски

В семейния автомобил на днешните родители задължително има детско столче или повдигаща седалка. Впрочем по закон те са задължителни за деца с ръст до 150 см и с тегло до 36 кг. На нас, децата на 90-те, това ни се струва като чиста лудост, защото още помним как баща ни веднъж ни позволи „да управляваме“ семейния москвич, когато бяхме на 4-5 години, разбирайте – той си караше, а ние, седнали в него, се мислехме за толкова велики шофьори.  

6. Оставяха ни без надзор навън... цял ден!

Играехме по цял ден навън и само по обяд някой се сещаше да се провикне през прозореца и да ни подкани да ядем.

7. Пиратстваха видеокасети

Освен че най-редовно ни водеха във видеотеката, за да си изберем поредното детско филмче, родителите ни бяха и пирати на видеокасети и ги презаписваха. Ако вашите не са го правили, сте имали много съвестни родители.

8. Зарязваха ни на село при баба и дядо

Мама и татко искат почивка от крясъците и лудориите ни? Баба е насреща!

9. Гледахме заедно сериали

Най-вече „Гръм в Рая“, „Спасители на плажа“, „Шотландският боец“, „Досиетата Х“ и подобни. Те не са много за деца, но родителите тогава бяха по-либерални и не се замисляха за такива неща.

10. Даваха ни мнооооого лакомства

Днешните родители (най-вече майките) обикновено градят колосални планове как ще дават малко сладкиши на детето си, как въобще шоколадът ще бъде нещо почти забранено за тяхното отроче (което не е съвсем лишено от логика), но родителите на 90-те не се притесняваха, че ни дават прекалено много захар. Всъщност още помним пълния шкаф със сладкиши.