Истината е, че всяка майка, която се завръща на работното си място, се чувства несигурна в началото. Ето какво още трябва да знаете:

1. Не се заблуждавайте, че знаете как се чувстваме

Имах колега, който смяташе, че никоя жена не иска да се връща на работа след прекарано майчинство. Напротив, господине! След като се роди първата ми дъщеря, прекарах майчинството  нещастна и мислеща за всички онези възможности, които пропускам докато се гледаме у дома. Цялото ми същество крещеше, че има нужда от хора и работна обстановка.
С втората ми дъщеря беше малко по-различно. Но запомнете едно: няма две жени, които да се чувстват по идентичен начин. Някои изпитват вина и тъга, че оставят бебето си, други може да са много развълнувани от факта, че излизат от рутината и се откъсват от бебешката среда. Трети може да са някъде по средата.

2. Със сигурност ще се разплачем поне веднъж първата седмица

Сълзи от тъга, сълзи от щастие, понякога дори изплакваме „хормонални“ сълзи. Изобщо не ни е ясно откъде идват те. Ако вратата на офиса ни е затворена, ако изплакваме очите си в тоалетната, просто ни дайте малко лично пространство. Ако пък случайно сте минали вече по този път – ще се радваме да чуем някоя мила дума: „Трудно е, но ти се справяш страхотно“ е напълно достатъчно.

3. Не приемайте майчинството като ваканция

Освен ако не приемате едно раждането и системното недоспиване за нещо приятно. Не само отглеждането на детето е изтощително и трудно. Някои жени не получават финансова помощ през този период, което се оказва още едно стресиращо перо сред всички нови предизвикателства. Не споменавайте думата „ваканция“...

4. "Изцеждането" на работа е ужасен процес

Жените, които кърмят и са се върнали в офиса, са двойно натоварени. Колкото и велика да е компанията, в която сте заети и се опитва да направи този процес удобен, имайте предвид, че това е като втора работа! Отнема време от работния ден, освен това се появява усещането, че нещо липсва. Емоционално. Връзката с вашето бебе вече не е същата. Това натоварва физически и психически. Ако видите жена, която закъснява за заседание с разкопчана риза, носеща храната на бебето си под ръка – спестете си странните погледи. Поклонете ѝ се, защото тя е героиня.

5. Работата от дома не е по-лесна

„Поне работиш от вкъщи, със сигурност е по-лесно!“. Ще чуете тази реплика от някой доброжелателен приятел, но той не знае какво говори. НЕ! НЕ Е ПО-ЛЕСНО!
Разбира се, можеш да работиш на дивана, докато се изцеждаш и няма опасност да се появи шефа ти, но има цял арсенал от недостатъци, които могат да бъдат изброени: безкрайният безпорядък, който винаги цари в една къща с бебе, това че то е покрай вас – не забравяйте, че жените са първо майки! Освен това е самотно, защото няма с кой да си кажеш и дума. Така че – запазете и този коментар за друг път.

6. Ние сме най, най, най-уморените същества на света

Били ли сте на работа след среднощен гуляй? Чудесно! Помните това усещане, нали? Е, майките са на работа всеки ден – в това състояние, но без забавното парти предната нощ.

7. Майките са супергерои, които могат да функционират без сън

Може ли да получим малко подкрепа за количеството дейности, с които успяваме да се справим без сън? И то с тяло, което само преди няколко месеца е дало нов живот?

8. Да се върнеш на работа е по-трудно отколкото някой си е мислел

Всички обсъждат колко предизвикателни ще бъдат първите месеци след раждането на бебето, но никой не споменава, че връщането на работа като родител е съвсем отделна борба. Поражда усещането за обърканост и несигурност в себе си. Да не говорим за вината, че оставяте детето си и се потапяте отново в другия свят. Ако имате такава колежка и сте минали по този път, изпратете ѝ кратък имейл за подкрепа – тя ще го оцени.

9. Не правим нищо, което не е приоритет

Времето ни е много по-ценно отколкото преди. Защото да се приберем при детето си е желание, което няма как да променим. 

10. Тръгваме си навреме

Работното време вече се спазва стриктно. У дома ни чака бебе. Ако сме късметлийки, и чаша вино!