Често си мислим, че сме наясно за токсичните хора около себе си и как да се пазим от тях. Но истината е, че токсичните хора често остават незабелязани от нас просто защото не искаме да приемем, че те са точно това - токсични. А не искаме да го приемем, защото нерядко се причисляват към кръга на най-близките ни. И въпреки всичко трябва да отворим очите си. Може би не за да спрем да контактуваме с тях, а за да си дадем сметка как да не позволяваме на негативното им влияние да отравя мислите и настроението ни. И така, вижте десетте неща, които показват, че си имате работа с токсичен човек. А след това преценете кой от хората около вас спада към тази група...

1. Токсичните хора обичат да влизат в ролята на жерта

Ако не се оплакват, те просто няма да са себе си. Имат нужда да се самосъжаляват и да бъдат съжалявани. Дори когато няма повод за това. 

2. Токсичните хора непрекъснато съдят другите

Те намират какво да не харесат у всеки. Рядко ще ги чуете да кажат добра дума за някого. И ако се случи, обикновено няма да е за дълго. 

3. Токсичните хора винаги търсят внимание

И ако не го получат, се сърдят като малки деца. Плачат (особено когато става дума за жени), цупят се, обвиняват те, че си коравосърдечен и не ти пука за тях. 

4. Токсичните хора не умеят да благодарят

Просто защото не изпитват истинска благодарност. Според тях всички останали а длъжни да се съобразяват с тях, да мислят за тях, да се грижат за тях.

5. Токсичните хора прекъсват другите

Буквално се опитват да "надцакат" човека срещу себе си - било за позитивната история, която той разказва (те задължително ще разкажат за по-хубаво преживяване), било ако има проблем, за който споделя (тогава ще се намесят и ще разкажат как те са минали през много по-голям).

6. Токсичните хора винаги изхождат от егото си

Мислите им, емоциите им, поведението им - всичко се ръководи от егото им. И ако се опиташ да им го кажеш, или дори само да го намекнеш, ще започнат да се отбраняват яростно и дори да те обвинят, че егоцентрикът си ти (да, отново ще говорят и действат от позицията на егото си, което не приема никаква критика).

7. Токсичните хора са склонни да оказват физически или емоционален тормоз върху околните

Да, тормозът невинаги е физически. Невинаги е нужно някой да ти посегне, за да ти навреди. За да наруши вътрешния ти мир и да разклати психиката ти. 

8. Токсичните хора никога не признават грешките си

Първо ще започнат да се оправдават, докато не убедят самите себе си... И ао и след това човекът срещу тях продължава да настоята, че са сгрешили, те ще започнат да обвиняват. Все пак, неслучайно е казано, че нападението е най-добрата защита.

9. Токсичните хора никога не поемат отговорност

Те никога и за нищо не са виновни. Никога и нищо не зависи от тях. Те са всичко друго, не и отговорни за постъпките си. Просто останалите не ги разбират, нали така?

10. Токсичните хора обичат да парадират

С това, което имат (или си мислят, че имат). Обичат да се изтъкват. Да демонстрират превъзходството си. Да гледат отвисоко. Да говорят отвисоко. 

Токсичните хора... са хора, които всъщност страдат от дълбока вътрешна драма и тъй като не знаят как да се справят с нея, прехвърлят върху хората около себе си тежестта на товара, който усещат върху раменете си.