Новите майки често трябва да се изправят пред предизвикателството да кърмят детето си публично, като се надяват никой да не ги коментира. За съжаление, много хора намират това за скандално и като майка може да почувствате нужда да се извините за това. Това обаче не трябва да се случва, защото е най-естественото нещо, което може да направите за бебето си.

Ние смятаме, че не трябва да се срамувате от това, което идва с майчинството и поради тази причина ви подготвихме кратък списък с нещата, за които не е нужно да се извинявате никога:

1. Как и кога храните бебето си

Никой няма право да ви казва как трябва да храните бебето си. Не дължите извинение на никой, който смята, че знае от какво се нуждае вашето дете по-добре от вас. Независимо дали решите да кърмите, или вместо това да използвате адаптирано мляко - този избор е само и единствено ваш. А що се отнася до това къде хранете бебето си - не бива да се чувствате виновни когато кърмите на обществени места. В крайна сметка бебето ви трябва да яде и не е ваш проблем, ако хората се чувстват неудобно от това. 

2. За това, че не разполагате с много пари

Не е нужно да сте богати, за да сте способни да отгледате едно дете добре. Но когато парите са ограничени, може да се чувствате така, сякаш детето ви не получава достатъчно от вас. Въпреки това обаче, всичко, от което се нуждаят децата ви, са вашата любов и грижа. И ако имате достатъчно пари, за да ги нахраните и облечете, не се чувствайте така, като че ли се проваляте, ако не им давате повече играчки, ваканции или определени преживявания.

3. За това, че имате нужда от време за себе си

След като родите може да почувствате тежест от това, че прекарвате време с бебето денонощно. И ако някога имате нужда от малко време насаме, това може да ви накара да се почувствате неприятно - сякаш сте лоша майка. Това, разбира се не е вярно. Всички ние трябва да отделяме време за себе си понякога и е разбираемо, че и на вас ви е нужно малко време за презареждане.

4. За това, че къщата ви изглежда разхвърляна

Никой не става внезапно лош човек или лоша майка, ако на пода има оставени играчки, а в мивката има мръсни чинии. Грижата за детето ви може да бъде работа на пълен работен ден, така че не се обвинявайте, ако нямате време или енергия да почистите всичко. Истината е, че дори и да почистите всичко идеално, само след малко бъркотията ще бъде отново налице. Така че няма нужда да се извинявате за това - работата на децата е да разхвърлят.

5. Как изглеждате

Не сте длъжни да изглеждате по определен начин заради някого. Независимо дали косата ви е разрошена, или винаги носите едни и същи стари дрехи - никой няма право да коментира външния ви вид. И не е нужно да бързате, за да се върнете в топ форма и да отслабнете на секундата, след като сте родили. Обичайте тялото си и факта, че то е успяло да износи живо и здраво. 

6. За това, че гърдите ви протичат

Без значение колко често кърмите или колко подложки за кърмачки имате в сутиена си, гърдите ви пак могат да протекат от време на време. И това е напълно естествен процес, който не можете да контролирате. Така че, ако някой има проблем с това, не изпитвайте нужда да му се извинявате - единствено той би могъл да се чувства неловко в ситуацията.

7. За това, че невинаги се чувствате щастливи 

Денонощните грижи за детето ви могат да бъдат физически и емоционално изтощителни. Възможно е невинаги да знаете какво да направите или пък да се чувствате безпомощни. Да бъдеш майка е изключително трудна работа, така че е нормално понякога да не се чувствате като супергерой. 

8. За това, че понякога имате нужда от помощ

Може да смятате, че като родител трябва да знаете как да се грижите за децата си напълно сами. И това, че ще потърсите помощ в близките си, в никакъв случай няма да ви направи най-лошата мама на света. Не, това не е слабост, а опит да бъдете най-добрата своя версия заради малкото човече. 

9. Как ще родите

Единствено и само вие можете да решите кое е най-доброто за вас и къде и как ще се чувствате най-удобно да родите. Вероятно ще бъдете заобиколени от „експерти“, които ще ви кажат, че решението ви е грешно и че техният начин е  единственият правилен. Но това е вашият живот, вашето тяло и вашето бъдещо дете. Изборът също! 

10. За това, че не можете да присъствате на всички социални ангажименти

Когато станете родители, графикът ви напълно се променя, докато този на приятелите ви, които все още нямат деца, остава същият. Не изпитвайте вина, ако ви поканят да излезете, но сте заети с детето си или просто искате да се отпуснете у дома след напрегнатия ден. Не е необходимо да се извинявате всеки път, когато не можете да приемете поканата. В края на краищата, ако са истински приятели, ще ви разберат. 

Звучи ли ви позната някоя от тези ситуации? Чувствали ли сте се някога виновни или искали ли сте да се извините за нещо?