Ако сте родители от скоро и то за първи път имате доста неща да учите за родителството. Децата вече са толкова напреднали, че всеки ден учат нови неща. За това и вие трябва да сте в най-добрата си форма и да научавате техники, които ще ви помогнат в отглеждането на вашата рожба.

В тази статия ще ви представим 10 начина за грижа за вашето бебче, които са малко по-нестандартни.

1. Оставете бебето само да реши колко да яде и с каква скорост - когато бебето ви премине на твърда храна, оставете го то да реши през какви етапи трябва да мине това, за какво време и колко точно да хапва. За да се постигне това е хубаво детето да сяда да яде с вас, по възможност същата храна. Хубаво е още от началото да го окуражавате да яде само.

2. Споделяйте стаята си с вашето бебе през първата му годинка, но не и самото легло - за да опазите вашето бебче е по-добре да го слагате да спи в неговото креватче. По този начин ще го предпазите от някои ваши неволни движения на сън. Също така не слагайте прекалено големи одеяла и възглавници, за да може бебето да има пространство и да диша свободно.

3. През вече или две въртете главата на бебчето на другата посока - хубаво е това да започне да се прави веднага щом бебето свикне, че това е неговото легло. Въртете главичката му през две вечери първо дясно, после ляво и т.н.

4. Играйте на различни игри с вашето бебе, например криеница - посочете някакъв предмет на вашето дете, който то добре разпознава, след това го скрийте и питайте мъничето си къде е даденият предмет. 

5. Къпете бебето си 1 или 2 пъти в седмицата - препоръчва се да почиствате често местата, които най-лесно се замърсяват, но не и всеки ден баня. Защото когато са малки бебетата нямат нужда от цялостно къпане всеки ден, а ако прекалите с баните може кожата на вашето бебче да стане по-суха, а това често води до различни кожни проблеми и обриви.

6. Приближавайте бебето си до прозореца - по този начин бебето ще разширява периферното си зрение и е много полезно всеки ден да има гледка и на вън, особено в дни, в които няма как да го изведете.

7. Бъдете наясно с реакциите на вашето бебе към внезапни и високи нива на шум - това е полезно особено в началото, защото при появата на внезапен силен шум, вашето бебче ще има някаква реакция и по този начин вие ще разберете, че чува.

8. Почиствайте редовно зъбите и венците на вашето бебе, веднага щом те се появят - когато започне растежа на зъбките, а той е различен за всяко бебче, трябва да ги миете и търкате много нежно и внимателно. Избягвайте да ползвате паста за зъби поне до 18 месечна възраст. 

9. Оставяйте има малко пространство, докато им мине истерията - понякога бебета се будят кисели, плачат без видима причина и тогава е много важно да им дадете малко пространство да излеят каквото имат преди да започнете да ги успокоявате.

10. Когато къпете вашето бебче първо потопете крачетата му във ваната - има няколко много важни момента при къпането, които е добре да знаете. Първо и съвсем очевидно е никога да не оставяте вашето бебе само във водата. Второто много важно нещо е да потапяте бебето постепенно, като първо се започва от крачетата.