Често вярваме, че връзките приключват, когато единият или и двамата от двойката вече не са влюбени или когато нещо се случи и ги принуди да се разделят. Но често разделите стават по други причини. Вземането на решение за прекратяване на връзка с някого, когото все още обичаш, може да бъде една от най-разтърсващите и объркващи ситуации, които си преживявала.

Как да разбереш, че е време да си тръгнеш, дори да си все още влюбена?

1. Другият търси сродната си душа

Връзките могат да окажат силно влияние върху способността ни да открием кои сме, какви са мечтите ни, кои искаме да бъдем и какво е важно за нас. Ако се чувстваш изгубена, когато се влюбиш, идентичността ти може да бъде значително повлияна от другия човек. Всички научаваме нещо за себе си от другите, но изграждането на корени на идентичност в друг човек се превръща в катастрофа, когато връзката приключи. Ако сте с някого, който няма посока или самосъзнание, може би е най-добре да го оставиш да ръководи собственото си пътуване сам.

2. Още не си готова да се обвържеш

Не можеш да се принудиш да станеш готова да бъдеш с някого. Има много причини, поради които може да не си готова да се обвържеш. Направи услуга на себе си и на половинката си като го напуснеш. Да си с някого, когато не се чувстваш готова да бъдеш с него, ще причини болка на теб и на партньора ти в дългосрочен план. Само ти можеш да решиш какво означава да бъдеш „готова“. Но ще ти бъде ясно, ако не си.

3. Не обичате себе си

Връзката може бързо да стане нездравословна, ако един от вас или и двамата не обичате себе си. Ако това не е така, не се чувствате достатъчно добре. Ако любимият ти не се чувства добре, непрекъснато ще търси възможности за утвърждаване, които могат да бъдат изтощителни и за двама ви, а това носи ненужен натиск върху връзката ви.

4. Времето не е подходящо

Ако усещаш това, вероятно е така. Едно от най-трудните неща, с които може да се сблъскаш, е да намериш „перфектния“ човек за теб в неподходящо време. Първоначално може да почувстваш, че е възможно да ускориш времето, за да отговори на изискванията ти, но то има свой собствен ред и да го принудиш да срещне твоето, вероятно ще бъде катастрофално за връзката.

5. В отношението му към теб няма любов

Скъпа, толкова е просто - няма по-голяма самота или тъга от тази, породена от лошото отношение на някой, когото обичаш. Заслужаваш повече и е по-добре да бъдеш сама, отколкото нечий обект на присмех.

6. Пътищата ви се разделят

Може би с половинката ти сте се срещнали в най-доброто време, но сега сте на кръстопът. Не е справедливо да очакваш партньорът ти да промени плановете си, за да остане с теб и той не трябва да иска същото от теб. Ако пътищата ви се различават, това не означава, че няма да се пресекат отново в бъдеще. Засега обаче вярвай, че има ценни уроци и възможности за растеж по новия ти път, които не включват човека до теб.

7. Привлечени сте от нещо друго

Ако чувстваш, че има нещо, което трябва да направиш с живота си, но не си удовлетворена заради настоящите си отношения, най-добре се откажи от тази връзка. Здравословните взаимоотношения ще те „подкрепят“ във всичките ти усилия и ще ти дадат място, за да процъфтиш без ограничения. В една красива връзка няма ограничения и очаквания. Всъщност могат да бъдат вредни за нея. Ако се откажеш от мечтите си, защото искаш да задържиш някого, когото обичаш, този избор ще те преследва.

8. Не можете да общувате за живота си

Комуникацията е една от най-важните съставки на една устойчива връзка. Ако с любимия си се „борите“ да общувате, въпреки усилията да подобрите комуникацията си, може би е време да се разделите. Лошата комуникация в една връзка може да доведе до объркване, болка и гняв. Може да спорите всеки ден и все още да имате здрави взаимоотношения, ако сте в състояние да общувате въпреки тези различия.

9. Не си сигурна за нищо в живота си, включително за връзката си

Ако ти е трудно да вземеш решения за всичко в живота си, това може да е знак, че (да се върнем към номер едно) трябва да потърсиш сродната си душа. Не е разумно да очакваш, че партньорът ти ще остане с теб, докато си в период на самооценка, също не е реалистично той да очаква същото от теб. Търсенето на сродна душа изисква значително количество енергия и стремеж, а по време на това пътуване често е най-добре да си сам.

10. Всеки ден гадаеш

Да се питаш дали трябва да бъдеш с някого, когото обичаш, е много объркващо и болезнено преживяване. Мислиш си: „Обичам го, така че, разбира се, трябва да бъда с него“. Но може да обичаш много някого и все пак да приемеш, че може да не сте сродни души. Ако откриеш, че в ума ти минават мисли като „Тази връзка здравословна ли е за мен?“, знай, че интуицията ти се опитва да ти каже нещо.

Изключително трудно е да се отдръпнеш от някого, когото все още обичаш, но ако на връзката ѝ е писано да съществува, ще продължи. Отдалечавайки се от някого, когото обичаш, не означава, че си се провалила или че връзката ви е приключила завинаги. Това означава, че обичаш другия човек достатъчно, за да знаеш, че трябва да се случват различни неща, за да може връзката ви да продължи в дългосрочен план.

Естествено, във взаимоотношенията има върхове и спадове, положителни и негативни неща и не трябва да се отказваш при най-слабите признаци на борба. Ако се чудиш дали трябва да напуснеш любимия си вероятно си мислила за това решение известно време. В крайна сметка никой друг не може да претендира, че знае кое е най-доброто за теб - това е изцяло твое решение. Ако решиш да си тръгнеш, повярвай в интуицията си и смело остави този човек да си отиде.