Когато чуете за Италия, вероятно през ума ви минават мисли за пица, джелато, гладиатори, Колизеума, папата, мафията Коза Ностра, гондоли и прочие. Но ако поживеете малко в Италия, ще разберете, че някои от представите ви са били грешни, а италианският начин на живот е малко по-различен.

Днес сме подбрали няколко интересни факти, споделени от хора, които от години живеят в Италия. Да видим колко от тези особености ще ви изненадат:

1. Италианците обичат родината си и дълбоко ценят родното си място

Италианците винаги се гордеят с мястото, на което са родени и израснали. Още на първата ви среща ще ви кажат в кое селце са родени и в коя провинция се намира то. Те много държат на родния край вероятно защото някога Италианският полуостров е бил разделен на няколко независими кралства и днес всяка област се гордее със своите особености.

2. В Италия има много диалекти

В Италия се говорят множество диалекти, вероятно над 100. Някои от тях са толкова различни, че са направо отделни езици. Най-разпространените и прочути италиански диалекти са римският, флорентинският, неаполитанският, сицилианският, миланският и венецианският. Стандартизираният италиански език е базиран на флорентинския диалект заради произведението на Данте „Божествена комедия“. То е написано в началото на XIV в. и става популярно из целия полуостров. Всеки образован човек е трябвало да може да го чете, затова родният диалект на Данте става задължителен. Днес във Флоренция много се гордеят с това и твърдят, че техният диалект е най-благозвучен и красив.

3. Рай за възрастните хора

В Италия много възрастни хора се отдават на живот, след като се пенсионират. Започват да пътуват по-активно, започват нови хобита, пишат книги и т.н. А някои от старческите домове в Италия представляват разкошни старовремски вили. Причината е, че там уважават възрастните хора, а и те самите не се задоволяват с малко.

4. Италианците не насърчават амбициозността у младите

Младите италианци нямат толкова кариерни възможности, както е в някои други страни. Най-амбициозните италианци заминават за чужбина или за най-големите градове, като Рим и Милано. Останалите трябва да се примирят с малка заплата, докато натрупат опит и умения. В Италия младите предприемачи са онези под 40 г., защото италианците смятат, че човек започва да гради сериозна кариера едва след 40-годишна възраст.

5. Италианците не бързат да имат деца

Италианците по-късно стават родители, вероятно защото не могат да си позволят да отглеждат дете, докато са все още на 20 г. Според статистиката средната възраст, на която жените за първи път стават майки, там е 32 години, а мъжете за първи път стават бащи на 35 г. Интересното е, че в Италия една жена над 40 г. е по-вероятно да стане майка, отколкото една жена под 20 г. (8% срещу 2%).

6. Италианците се женят късно

Много двойки в Италия решават да сключат брак едва след като имат няколко деца. Причината е, че е много трудно да получиш развод в Италия. Дори да нямате деца и да нямате общо имущество, пак може да ви отнеме цяла година, докато се разведете.

7. Италианците имат строг режим на хранене

В Северна Италия повечето ресторанти отварят само за обяд (от 12:00 ч. до 14:30 ч.) и за вечеря (от 19:00 ч. до 23:00 ч.). В останалите часове ще трябва да се задоволите със сандвич от някое място за бързо хранене. Много италианци, ако пропуснат да обядват до 14:30 ч., изобщо не обядват, а чакат да стане време за вечеря. Рядко ще ги видите и да ядат на крак.

Освен това почти няма да срещнете денонощни магазини, а много заведения са затворени в неделя, ако пък работят в неделя – най-вероятно ще почиват в понеделник.

8. Италианците и бидето

В почти всяка италианска баня ще откриете това приспособление. Изключение правят по-евтините хотели и обществените тоалетни.

9. Винаги се гласят, преди да излязат навън

Италианците винаги излизат навън нагласени, никога няма да ги видите по раздърпан анцуг и със стара тениска. Това е особено вярно за жените, а пък мъжете много държат на чистите обувки.

10. Никакво капучино след 10 ч. сутринта

Италия е прочута и с разнообразните си видове кафе, едно от най-любимите ни е капучиното, което ние спокойно пием и следобед, но това не е присъщо за италианците. За тях капучиното е сутрешна напитка, която се пие преди закуска. Понякога капучиното се смята за закуска само по себе си, защото съдържа предимно мляко.

Причината италианците да не пият капучино след хранене е убеждението им, че млякото пречи на храносмилането и затова не бива да се пие след хранене.

Ако те накарахме да се размечтаеш, пристъпи към действие! Тук ще намериш най-изгодните почивки в Италия.