Известно е, че рибата е сред най-здравословните храни на планетата. Тя съдържа важни за организма хранителни вещества, като протеини и витамин D. Рибата също е чудесен източник на омега-3 мастни киселини, които са изключително важни за тялото и мозъка.

Ето 10 причини да включите риба в менюто си два пъти седмично.

Съдържа много важни хранителни вещества

Рибата е пълна с много хранителни вещества, които липсват на повечето хора. Сред тях са висококачествен протеин, йод и различни витамини и минерали. Мазните риби се считат за най-здравословните. Това е така, защото мазните риби, сред които сьомга, пъстърва, сардини, риба тон и скумрия, са с по-високо съдържание на хранителни вещества на основата на мазнини.
Мазните риби също могат да се похвалят с голямо количество омега-3 мастни киселини, които са от решаващо значение за оптималната функция на тялото и мозъка и са силно свързани с намален риск от много заболявания. Ето защо, за да осигурите на тялото си достатъчно количество ценни хранителни вещества, консумирайте риба поне два пъти дневно.

Лидл е известен с огромния си избор от здравословни храни на добра цена. Не пропускайте да планирате бюджета си предварително и да разгледате страхотните оферти в Лидл брошура следващата седмица.  

Може да намали риска от инфаркти и инсулти

Инфарктът и инсулти са двете най-чести причини за преждевременна смърт в световен мащаб. Рибата се счита за една от най-здравословните храни, които можете да ядете, ако искате да се предпазите. Доказано е, че хората, които ядат риба редовно, имат по-нисък риск от инфаркти, инсулти или смърт, предизвикана от сърдечни заболявания,

Съдържа хранителни вещества, които са от решаващо значение по време на развитието

Омега-3 мастните киселини са от съществено значение за растежа и развитието на човек. Омега-3 мазнините докозахексаенова киселина (DHA) е особено важна за развитието на мозъка и очите. Поради тази причина често се препоръчва бременните и кърмещите жени да приемат достатъчно омега-3 мастни киселини.

Може да подобри здравето на мозъка

Известно е, че с възрастта мозъчната функция намалява с възрастта. Докато лекият умствен упадък е нормален, съществуват и сериозни невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер. Много обсервационни проучвания показват, че хората, които ядат повече риба, имат по-бавни темпове на умствен упадък.

Може да помогне за предотвратяване и лечение на депресия

Депресията е често срещано психично състояние. Характеризира се с лошо настроение, тъга, намалена енергия и загуба на интерес към живота и ежедневните дейности. Въпреки че не се обсъжда толкова много, колкото сърдечните заболявания или затлъстяването, депресията в момента е един от най-големите здравословни проблеми в света. Проучванията показват, че хората, които ядат риба редовно, са много по-малко склонни да изпадат в депресия от тези, които изобщо не консумират риба.

Добър диетичен източник на витамин D

Витамин D функционира като стероиден хормон във вашето тяло, а голяма част от хората страдат от недостиг на слънчевия витамин. Рибата и рибните продукти са сред най-добрите хранителни източници на витамин D. Мазните риби като сьомга и херинга съдържат най-високи количества. Рибата е много по-полезна за здравето, отколкото можете да предположите. 

Може да намали риска от автоимунни заболявания

Автоимунни заболявания като диабет тип 1 се появяват, когато имунната ви система погрешно атакува и унищожава здравите телесни тъкани. Няколко проучвания свързват приема на омега-3 или рибено масло с намален риск от диабет тип 1 при деца, както и форма на автоимунен диабет при възрастни.

Може да помогне за предотвратяване на астма при деца

Астмата е често срещано заболяване, характеризиращо се с хронично възпаление на дихателните пътища. Проучванията показват, че редовната консумация на риба е свързана с 24% по-нисък риск от астма при деца.

Може да защити зрението ви в напреднала възраст

Свързаната с възрастта макулна дегенерация е водеща причина за увреждане на зрението и слепота, която засяга предимно възрастните хора. Някои проучвания показва, че рибата и омега-3 мастните киселини могат да предпазят от това заболяване.

Може да подобри съня ви

Проблемите със съня са доста често срещани в днешно време. Повишеното излагане на синя светлина може да е една от основните причини, но някои изследователи смятат, че дефицитът на витамин D също може да бъде определен като причина.
В 6-месечно проучване при 95 мъже на средна възраст, консумацията на сьомга 3 пъти седмично е довела както до по-добър сън, така и до по-добри жизнени показатели.

Рибата е вкусна и лесна за приготвяне храна. Поради тази причина трябва да бъде сравнително лесно да я включите в диетата си. Консумирането на риба един или два пъти седмично се счита за достатъчно, за да извлечете ползите от нея.