Италия е една от най-атрактивните туристически дестинации в цяла Европа. Ако все още не сте я посетили, вижте най-интересните причини да го направите

1. Сгради и Архитектура


Където и да отидете в Италия, ще станете свидетели на уникална нова и стара архитектура. Най-известните стари сгради са на Колизеума в Рим и Наклонената кула в Пиза. Страната притежава богата история, която виждаме в Рим, Милано и Генуа. Старата архитектура обаче е изкусно съчетана с вдъхновяваща модерна архитектура. Тази комбинация просто трябва да се види, за да се повярва. По време на почивката си в Италия отделете достатъчно време, за да се запознаете с местната архитектура и изкуство.

2. Планинската верига Доломити

 

Италия е популярна алтернатива на близките ски курорти в Австрия и Швейцария. Доломитите предлагат много повече от големи наклони. Представете си пухкав сняг от едната страна и буйна зеленина и обширни долини - от друга. Зимните спортове обаче не са единствената причина да посетите Доломитите.

3. Италианската кухня

 

Няма съмнение, че италианската кухня е сред най-популярните и обичани по света. Можете да опитате италиански специалитет във всеки италиански ресторант в друга страна, но истинският автентичен вкус и атмосфера ще усетите само в Италия. Популярните рецепти като Болонезе се различават дори и от село на село. На север италианската кухня е повлияна от френската, а на юг - от средиземноморската с гръцки и испански привкус.

4. Романтика


Когато става въпрос за романтика, няма как да не отдадем дължимото на Италия. Да, Париж е великолепен, но Венеция все още е перфектната дестинация за влюбените. Дали ще изберете Италия за медения си месец, или просто за релаксираща почивка в уединена хижа край езерото Комо, няма значение. При всички случаи ще останете доволни. 

5. Слънчеви празници

Вероятно смятате, че екзотичните и слънчеви дестинации в Средиземно море и околностите са по-приемливи от Соренто и Сардиния, но грешите. Дестинации като Соренто и Сардиния се радват също толкова на слънце и топлина от по-популярните дестинации в света и не са толкова препълнени с туристи.

6. Шопинг


Италия е известен домакин на широка гама от дизайнерски имена. Бутиците на Армани и Версаче заемат централно място в градове като Милано. Тези, които не могат да си позволят скъпи тоалети, могат да обиколят моловете.

7. История


Вече споменахме, че Италия има бога история. Местните жители обичат и пазят своето историческо наследство. Почти във всеки град има исторически музей, художествени галерии и други културни забележителности. Може би най-вдъхновяващ за милиони туристи годишно е древният град Помпей. Днес Помпей е най-добре съхраненият античен град в света.  

8. Семейни ценности

Тийнейджърите в Италия са за пример на връстниците си в другите европейски държави. Младите хора се събират в кафенета и барове, за да се насладят на безалкохолни напитки и игра на карти или домино. Италия е известна като страната с най-малко разводи и приоритетни семейни ценности. 

9. Религия

Почти 90% от населението в Италия се самоопределя като християни. Не случайно Ватикана и папата са на особена почит в Италия и са изключително популярни сред чуждестранните туристи. 

10. "Петте земи"


Чинкуе Тере е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство и се състои от от пет села с изглед към морето.  Колите не могат да достигнат до тези села, така че ще трябва да вземете влак или кораб. Усилието обаче си заслужава! Ще видите автентични и спиращи дъха гледки, уникална красота и природа, безкрайни пътеки и пищни лозя.

Вероятно вече сме успели да ви убедим да изберете Италия за лятната си почивка. Ако е така, поздравления!