„Успях да постигна такъв огромен финансов успех, защото парите никога не са били основната ми цел“, казва Опра Уинфри. Сходна е историята и на много други милионери и милиардери. Много от най-богатите хора на планетата не мечтаят да стават все по-богати, а мислят как да променят света, като Илън Мъск например, който мечтае да построи колония на Марс.

Днешните най-успешни бизнесмени не са деца на богати родители и не са постигнали успеха си с измама. Те са уважавани, защото са образовани, скромни и добродетелни. Много може да се научи от историите на хора като Бил Гейтс, Марк Зукърбърг, Стив Джобс и т.н.

Днес ще ви представим някои от принципите на тези хора. Струва си да бъдат прочетени и още повече – да бъдат приложени на практика.

1. Набележи си специфична цел

Нашите цели и мечти са това, което ни поддържа живи. Затова винаги трябва да се стремим към нещо, но най-вече към нещо конкретно.

Стив Джобс не е искал да пусне на пазара нов телефон, неговата конкретна цел е била да създаде телефон, който да функционира като компютър и да бъде лесен за използване. Твоята цел също трябва да бъде конкретна. Ако обичаш да правиш сладкиши и си мечтаеш да го правиш по-често и за пари, мечтата ти не трябва да е просто „би било хубаво да продавам тортите си“, а „ще отворя собствена сладкарница, където ще продавам тортите си“. Ако мечтаеш да обиколиш света, не е достатъчно да си пожелаеш „искам да обиколя света“, по-разумно би било целта ти да е „трябва да заделя 10 000 лева за следващите ми пътувания“.

2. Състави си план и го следвай

Как точно ще обиколиш света? Откъде ще започнеш? Какъв ще е маршрутът? Какъв транспорт ще използваш?

Илън Мъск иска да направи колония на Марс, но съвсем скоро осъзнал, че основната пречка за това е скъпият транспорт до Червената планета. Сега Мъск строи по-икономични космически кораби.

Изключително важно е да можеш да си поставяш краткосрочни и дългосрочни цели и да ги следваш. Освен това е важно да не позволяваш на краткосрочните цели да те отклонят от големите. Ако мечтаеш да научиш нов език, не го отлагай постоянно за „когато имам време“. Рядко „имаме време“ за каквото и да било, ако не си го създадем. Започни да работиш по големите цели още днес, защото времето лети.

Може би когато вече имаш план, ще осъзнаеш какви са слабостите ти и на какво трябва да поработиш повече. Накрая може да се окаже, че най-належащият ти проблем не е да събереш 10 хил. лева за пътуванията ти, а да откриеш хора, които мислят като теб и с които би споделила това преживяване.

3. Не потискай емоциите си

Вероятно си чувала за емоционалната интелигентност. Това е способността на човек да контролира емоциите си, да разбира чуждите емоции и да показва емоция, когато е необходимо и уместно. Това качество е изключително важно за постигането на успех. Освен това потискането на емоциите бавно, но сигурно ни разболява. Затова не се притеснявай да показваш емоциите си по-често.

4. Прави това, което обичаш

Ако не обичаш това, което правиш, бизнесът ти никога няма да постигне успех.

Марк Зукърбърг много обича да разказва тази история: През 1962 г. Джон Кенеди посетил Космическия център на НАСА. В един от офисите той видял чистач, който бил толкова погълнат от работата си, че дори не го забелязал. „Здравей, аз съм Джон Кенеди. С какво се занимаваш?“, попитал Кенеди. Чистачът му отговорил: „Работя, за да може човечеството да стъпи на Луната, г-н Президент“.

Страстта не се ражда съзнателно, ако мразиш работата си, много трудно ще промениш отношението си. Ако в момента не можеш да напуснеш или не можеш да смениш сферата, в която работиш, поне намери кауза, в която да вярваш, също като чистача в космическия център. Важното е да имаш цел, която да ти дава сили.

5. Харчи пари разумно

„Да похарчите един долар по разумен начин, е по-трудно, отколкото да го изкарате“, казва Стив Джобс.

Ако искаш да си купиш нова рокля, добре. Но първо помисли – не можеш ли да използваш някоя от старите си рокли и как тази рокля ще те приближи до целта ти? Ако наистина много харесваш роклята и мислиш, че след това ще съжаляваш – вземи я.

Но все пак нямаше ли да обикаляш света? Може би е по-добре да си купиш чифт удобни маратонки, с които ще ти е по-лесно да обиколиш местата, които си си набелязала? Или пък е по-добре да вложиш парите в курс по чужд език? Ако наистина силно искаш да постигнеш тази цел, ще ти е лесно да се откажеш от роклята и от всяка друга импулсивна покупка.

6. Използвай времето си разумно

Времето е много важен ресурс, с който трябва да се отнасяме дори по-внимателно, отколкото с парите. Нямаме предвид да си заета всяка една минута с нещо. Не, да използваш времето си разумно означава да се съсредоточиш върху това, което е важно, и да не се разсейваш. Когато имаш нужда от почивка – почини си качествено, но когато трябва да свършиш нещо – не го отлагай за последния момент и не си взимай почивка на всеки 15 минути.

„Искам да прочистя живота си от неща, от които няма смисъл. Струва ми се, че не мога да си върша работата, ако вече съм изхабил част от енергията си заради разни глупави неща (например да се чудя какво да облека)“, твърди Марк Зукърбърг.

Има обаче и по-опасни консуматори на време от избирането на дрехи. Например неспособността да казваме „не“. Казвай по-често „не“ на клюките, на социалните мрежи, на желанието да правиш няколко неща едновременно и да не завършваш нито едно от тях. Всички тези неща изразходват много време, което е по-добре да бъде вложено в личното ни развитие.

7. Набележи си приоритети

Не е възможно да постигнеш успех във всяка област, в която искаш да се развиваш. Може би искаш да си имаш сладкарница, но би било хубаво и да печеш пресен хляб? Значи правиш сладкопекарна! Чудесно, но не си особено добра в печенето на хляб. Може би не е необходимо да се научиш да печеш хляб, а да си намериш съдружник пекар.

Илън Мъск вярва, че всички по света трябва да използваме слънчева енергия, но той знае, че не може да ръководи всеки проект, от който се интересува, затова се е посветил на електрическите коли Tesla и на космическите разработки SpaceX, докато проектът SolarCity се ръководи от други специалисти. В понеделник и четвъртък Илън Мъск е в офиса на SpaceX, а във вторник и сряда е в офиса на Tesla.

Способността да приоритизираш това, което е наистина важно, е качество, което ще ти се отплати не само в работната сфера, но и във всички аспекти от живота ти. Ако имаш да правиш много неща, не се опитвай да правиш всичко едновременно, фокусирай се върху едно и използвай цялата си енергия за него. Ако си решила да прекараш вечерта със семейството си, недей да пишеш на приятелите си, не се разсейвай с работа. Ако имаш да свършиш дълга и досадна задача, недей да си пишеш с няколко човека, за да се разсееш от това колко скучна е работата, вместо това свърши задачата по-бързо и се радвай на свободното си време.

Желанието да успееш във всичко и да се впускаш в нови и нови неща, не само няма да ти донесе успех, но и ще отнеме много от енергията и от ценното ти време.

8. Не си усложнявай живота

Техническият прогрес улесни живота ни в голяма степен. Вече можем да пазаруваме и резервираме онлайн, домовете ни са пълни с автоматични уреди, а новите средства за комуникация ни помагат бързо да се свържем с всеки. Всичко това ни спестява време и усилия. В живота обаче много от трудностите си ги създаваме самите ние.

„Желанието да усложниш нещата, е твой враг. Всеки може да създаде нещо сложно, трудно е да направиш нещо просто“, казва Ричард Брансън.

Как усложняваме живота си? Като постоянно се обвиняваме за минали грешки, като се чувстваме виновни, вместо да си простим, като продължаваме да общуваме с хора, които не са ни приятни и ни натоварват само защото не искаме да бъдем груби или някога сме били приятели, като искаме да се харесаме на всички.

В основата на всички тези „усложнения“ се намира думичките „трябва“ и „дълг“. Мислим си, че сме длъжни на някого, но и че другите са ни длъжни за нещо. Всъщност трябва да проявяваме уважение и такт към другите, но не сме длъжни да се жертваме за тях. Вместо всеки път ти да организираш срещите ви с онази приятелка, която уж много иска да се видите, но никога не те търси първа, спри да се натоварваш и продължи напред. Без лоши чувства. Просто всяка истинска връзка е взаимна и реципрочна. Не се нуждаеш от хора, които само взимат, а нищо не ти дават.

9. Кажи „не“ на стереотипите и на приоритетите на други хора

Мястото на жената е вкъщи, за да си гледа децата. Истинските мъже не плачат. Трябва да имаш деца, защото иначе няма кой да се грижи за теб, когато остарееш. Всички тези стереотипи ни пречат да бъдем щастливи и да постигнем истинските цели, за които мечтаем.

„Времето ви на този свят е ограничено. Не бива да го пилеете, живеейки живота на други хора. Не падайте в капана на догмите. Не позволявайте на чуждото мнение да заглуши вътрешния ви глас“, казва Стив Джобс.

Желанието да бъдат различни от останалите, е помогнало на много милионери да станат това, което са днес. Ако наистина искаш да имаш деца – това е прекрасно, но ако това не ти е приоритет и не смяташ, че моментът е подходящ – не взимай присърце мнението на околните, които шеговито те подпитват кога ще се жениш или кога ще си родиш едно-две деца. Ако се ръководим от чуждото мнение и от стереотипите, никога няма да надскочим собствените си граници и никога няма да постигнем успеха, за който сърцето ни копнее.

10. Не живей само за себе си

За днешните милиардери филантропията е начин на живот. Много от тях даряват пари за нуждаещите се, за развитието на изкуството, образованието и медицината. Бил Гейтс и Уорън Бъфет даряват половината от приходите си за благотворителност и искат да привлекат към идеята си и други богати хора. Към тяхната кампания – The Giving Pledge, са се присъединили 150 души, включително Марк Зукърбърг, Джордж Лукас, Илън Мъск и Майкъл Блумбърг.

Днешното поколение, т.нар. милениъл поколение, дарява най-много пари за благотворителност, но благотворителността не се изразява само в пари, а в отделяне от личното ти време.

Когато отделяме част от времето и енергията си за някого, ние инвестираме в него, но и в себе си. Помагайки на другите, постигаме вътрешна хармония. Радостта от това да помогнеш, е много по-голяма от радостта да си купиш нова рокля. Освен това отново е важно да приоритизираме – децата в домовете и животните в приютите се нуждаят повече от твоята помощ от съседката, която пак идва да ти се оплаква от мързеливия си съпруг.

Тези принципи няма да ви направят богати изведнъж, но успехът невинаги се изразява в пари. Понякога щастието се крие в това да правиш това, което обичаш, да не ти липсва нищо съществено и да можеш да постъпваш така, както желае сърцето ти.