Всеки човек понякога се чувства самотен – в моментите, в които няма с кого да отидем на кино, когато нямаме точен човек, с когото да споделим проблемите си, или любим, когото да прегърнем в мрака на нощта. Понякога самотата не е и толкова очевидна – вярваме си, че всичко е наред, потискаме мрачните мисли и продължаваме. Но издайническите признаци са там – преяждането, безсънието, песимизмът и твърде честите шопинг терапии.

Всеки реагира на самотата различно, но когато тя е всепоглъщаща и парализираща, постоянна и натрапчива, тя превзема живота ни.

Ето няколко сигурни признака, че имате нужда от промяна:

1. Постоянно сте гладни

Когато са под стрес, повечето хора ядат много вредна храна – шоколад, понички, пица, бургери. Тези висококалорични храни ни носят мъничко щастие в сивото ежедневие. И за кратко наистина се чувстваме по-добре, но след тях настъпва дори по-силен глад.

Учените са провели проучвания и са установили, че има връзка между хормона на глада (грелин) и самотата – при самотните хора има повишена секреция на този хормон.

2. Прекалявате с пазаруването

Признаците за самотност невинаги са толкова очевидни. Едно проучване показва, че самотните хора често изпитват нужда да си купят нещо, защото искат да запълнят празнотата в живота си с нещо материално.

3. Нямате мечти и не се радвате за другите

Дългият период на самота може да доведе до депресивно състояние, при което хората просто не могат да изпитват щастие. Те отказват да мечтаят, защото вярват, че няма смисъл, но не могат да се зарадват и на добрите новини от свои приятели.

Хора, които са преминали през този път, съветват да се упражнявате в това да се радвате за другите. Пробвайте да се зарадвате за някое научно откритие например. Правете повече комплименти и поздравете хората за нещо, което са постигнали. Дори да не сте искрени в самото начало, постепенно ще се почувствате по-оптимистично настроени.

4. Започвате да си мислите, че винаги ще бъдете сами

При раздяла често ни обзема чувството, че ще си умрем сами и никога няма да срещнем човек, който да ни обича истински. Ако започнем да си го повтаряме ден след ден, накрая наистина се самоубеждаваме, че никой не може да ни обича и е хубаво отсега да си вземем 5 котки и да се приключва с тая мъка. Но никой не знае какво му е подготвило бъдещето. Ако промените отношението си, ще промените и късмета си.

5. Не можете да се отпуснете

Самотните хора са свикнали да се оправят с всичко сами, затова винаги са нащрек за нови проблеми. Това им пречи да се отпуснат и да си починат истински, заради което са постоянно стресирани и уморени.

6. Страдате от безсъние

Самотните хора често страдат от безсъние – защото мислят как няма кого да прегърнат в момента, как животът им никога няма да се нареди или как трябва да се справят с поредния проблем. В моментите, в които сме уплашени, тялото ни отделя кортизол – хормона на стреса, който ни пречи да се отпуснем и да спим спокойно. Изследванията показват, че при самотните хора нивата на този хормон са доста високи.

7. Прекарвате много време пред телевизора

Един не толкова очевиден признак за самотност е прекомерното гледане на телевизия, което си е вид бягство от реалността. Филмите, сериалите и книгите ни позволяват да избягаме от реалността и да се впуснем във вълнуващи и интересни приключения. Ако твърде често отказвате да отидете на среща или някакво събитие, за да си почивате вечер на дивана, значи имате проблем. Време е да обърнете внимание и на реалния свят.

8. Не искате да правите нищо

Не става въпрос за обикновен мързел, а за първи признаци на депресия и силна самотност. Ако нищо не ви се прави, а само искате да спите, да гледате сериали и да разглеждате забавни картинки във Фейсбук, значи имате сериозен проблем. Време е да си намерите някакво занимание, което да раздвижи ежедневието ви. Запишете се на курсове, започнете да тренирате някакъв спорт, възродете отминала страст или хоби – бъдете заети, но не с работа, а с нещо приятно, което отново ще ви накара да мечтаете.

9. Имате чувството, че сте излишни и никой не се нуждае от вас

Обзела ви е безнадеждност, не знаете каква е мисията ви в живота, не знаете защо въобще сте живи и дали на някого му пука за вас... Ако се чувствате безполезни, трябва да положите усилие и да се обадите на някоя стара приятелка. Разговорите с приятели поне мъничко намаляват самотата ни. Ако това чувство не си отива, има много доброволчески инициативи, към които можете да се включите. Благотворителността със сигурност ще ви покаже, че не сте ненужни.

10. Не сте пробвали нищо ново от много време

Да предприемете първата крачка към промяната, е винаги трудно, но колкото повече отлагате тази крачка, толкова по-трудно ще е да я направите. Не е лесно да напуснете зоната си на комфорт, но в същото време е и много вълнуващо. Като пробвате нови неща, научавате още нещо за себе си и разширявате светогледа си.