Има моменти, в които ни се струва, че животът ни е постоянна борба с нашите емоции, мързел и вредни изкушения. За наше съжаление, обикновено ние сме губещата страна. Но не бързай да се отчайваш, с помощта на няколко психологически трика можеш да надскочиш себе си, да тръгнеш в правилната посока и да бъдеш много по-щастлива.

Днес ще ти представим 10 съвета, с които по-добре да разбереш как работи ума ти и как ти да станеш негов господар. С тези 10 простички правила ще държиш живота си под контрол и ще станеш много по-щастлива.

1. Отнасяй се добре със себе си

Бъди мила към себе си, научи се да си прощаваш за всички слабости и грешки, радвай се на успехите си и забрави онези моменти, в които не си постъпила „правило“ и е можело да постъпиш иначе. Мозъкът отговаря за нашето настроение и когато те обземат мрачни мисли за предишни грешки, той отчаяно търси начин да те разведри. И понякога този начин минава през всички изкушения, които си забраняваш – цигари, алкохол, сладко и т.н. По този начин се въвличаш в омагьосан кръг.

2. Не приемай нищо безплатно

Всички ние сме попадали на безплатни оферти и подаръци в магазини, клубове, молове или дори на улицата. Избягвай да приемаш такива безплатни подаръци, ако не искаш да похарчиш излишни пари. Да, тези подаръци са безплатни, но мозъкът ти ги възприема като дълг или услуга, която трябва да се върне. Накрая ти ще си по-склонна да направиш спонтанна покупка или да приемеш по-високите цени само защото някога са били мили с теб. Добре си помисли дали имаш нужда от тези покупки.

3. Прочети колкото можеш повече книги, но го направи постепенно

Обичаш ли да четеш, но все не намираш време за това? Определи си конкретен брой страници, които да четеш всеки ден. Когато четеш умът ти е обременен от това колко още много ти остава, за да завършиш книгата. Това може да ти подейства обезсърчаващо. Може би не го осъзнаваш, но мозъкът ти не обича дългосрочните проекти, защото знае, че трябва да изразходва много енергия. За да пребориш тези мисли – чети по 10-12 страници на ден, чети по-често, но на по-кратки интервали, и избягвай да четеш по няколко книги наведнъж. Ако пък си запален читател и на мозъка ти това въобще не му пречи – поздравления!

4. Тренирай както тялото си, така и ума си

Опитай се преди лягане да направиш няколко мозъчни тренировки. Представи си например конкретна твоя мечта или предмет, който искаш да притежаваш. Представи си ситуацията много детайлно. По този начин ще тренираш мозъка си, но и мотивацията ти да изпълниш тази мечта ще нарасне.

5. Не хаби енергията си в разговори, докато тренираш

По време на физическо натоварване или силен стрес хората стават по-разговорливи от обикновено. В такива моменти е по-вероятно да издадеш някоя тайна или да бъдеш твърде откровена за себе си пред непознати. Това те превръща в лесна мишена за онези, които да ти влязат под кожата и да те използват. Затова не хаби енергията си във фитнеса за разговори, все пак си там, за да тренираш.

6. Премахни всички игри от телефона си

Време е да изтриеш всички игри от телефона си. Първо, те ти отнемат много време. Второ, не тренират мозъка ти, както някои твърдят. Трето, много по-отпускащо ще ти подейства четенето на приятна книга, отколкото „убиването“ на бонбонки, стрелянето по прасета и прочие. Ако искаш да имаш здрав ум, тренирай, чети, научавай нови неща. Когато тренираш, кръвта нахлува с бързо темпо в главата ти и по този начин стимулира мозъка. Ако се откажеш от игрите, след това ще се почувстваш като преродена.

7. Раздели сложните задачи на по-малки

Ако си изправена пред сложна задача, раздели я на няколко по-малки части, които ще направиш по-лесно. По този начин мозъка ти няма да се фокусира върху трудността, а върху изпълнението на няколко логични стъпки. Например, ако трябва да напишеш голяма курсова работа или да напишеш проект, раздели задачата на няколко основни точки и теми, които ще изпълниш последователно.

8. Върни го на рафта

Случвало ли ти се е да отидеш до магазина, да видиш нещо на рафта и да направиш спонтанно решение, въпреки че този продукт не ти трябва наистина? На всички ни се е случвало и причината е съвсем проста – допаминът, „хормонът на желанията“. Той се задейства в мига, в който видиш нещо интересно или привлекателно. Умът ти се изпълва със силно желание да го притежаваш. Когато можеш да докоснеш продукта, хормонът работи дори по-силно. Главата ти се пълни с кръв на бързи обороти, пулсът се ускорява и преди да осъзнаеш какво се случва – безполезният продукт е в количката ти. Решението е много просто – направи си списък и дръж ръцете си далеч от безполезните продукти, които не са в него.

9. Сложи чинията и приборите настрана, когато си се нахранила

Този трик е много прост, а ще те предпази от преяждане особено когато си на семейно събиране. Просто сложи чинията настрана или я покрий със салфетка. Ако го направиш, спираш отделянето на допамина. Мозъкът ти възприема храната като награда, но най-вече когато я вижда или надушва. Поговорката далече от очите – далече от сърцето може да се приложи и тук. Освен това, ако е възможно, е добре да ядеш в по-малка чиния, защото по този начин ще си сипваш по-малки порции. Ако си сипеш голяма порция, мозъкът ти те кара да се чувстваш длъжна да изядеш всичко, защото няма да ти се иска да изхвърлиш храна или да я върнеш.

10. Затъмни осветлението един час преди лягане

По този начин ще се наспиваш по-добре и ще заспиваш по-бързо. Намалената светлина дава сигнал на мозъка ти, че е време за почивка. Тогава започва да се отделя хормонът мелатонин, който регулира т.нар. „циркаден ритъм“. Те отговарят за физическите, психическите и поведенческите промени в денонощието. Благодарение на тях знаем кога да си легнем и кога да станем без будилник. Ако намалиш светлината и не използваш електронни устройства един час преди лягане, тялото ти ще се настрои за сън и ще заспиш много по-лесно.