Всички нови връзки са вълнуващи, интригуващи, забавни и изпълнени със страст. В началото обаче не обръщаме внимание на някои издайнически признаци, че цялата история няма да свърши особено добре.

Дори да сте в най-сладката и безгрижна фаза, добре е да обърнете внимание на няколко признака, че един ден ще се разделите:

1. Спираш да общуваш с приятелите и семейството си

В началото на повечето ни връзки искаме да прекараме всяка свободна минута с любимия, затова спираме да общуваме с приятелите ни, не се виждаме със семейството ни и само чакаме той да ни се обади.

Защо това е лош знак: В самото начало това е нормално, но поведението ти може да се превърне в проблем, ако спреш изобщо да общуваш с приятелите си, ако си смениш работата или дори се преместиш в друга държава, за да бъдеш с този човек, губейки всякаква връзка с любимите ти хора. Много скоро той ще загуби интерес, а и ти ще бъдеш много по-нещастна, защото ще си се превърнала само в сянка на предишното ти Аз.

Как да се справиш с това: Всички здравословни взаимоотношения изискват да имаш лична свобода. Раздели времето си по правилото 50-30-20 – не повече от 50% от времето ти трябва да е отделено на партньора ти, 30% са за семейството и приятелите ти, а 20% са времето, в което да бъдеш сама със себе си и да се отдадеш на хобитата ти.

2. Търпиш лошото му поведение

Ако той се рови в личното ти пространство (иска да знае паролата на пощата ти, преглежда телефона ти), прави си доста груби шеги с теб, заплашва, че ще скъса с теб, дава ти съвети какво да не обличаш, как да се гримираш, нарича те с обидни имена, държи се агресивно, винаги закъснява, постоянно си гледа телефона, докато е на среща с теб, не приема „не“ за отговор... Все неща, заради които трябва да ти светне червена лампичка, че той не е подходящ за теб.

Защо това е лош знак: Ако пренебрегнеш тези признаци, един ден ще осъзнаеш, че си загубила страшно много време с човек, който не заслужава любовта ти.

Как да се справиш с това: Ако той е агресивен, страшно ревнив или се опитва да те манипулира – бягай, изобщо не му давай втори шанс. В останалите случаи учтиво му кажи, че не искаш да си гледа телефона, докато сте само двамата, или че не можеш да понасяш, когато някой закъснява, или че шегите му не са ти приятни. Ако поведението му не се промени – тръгни си.

3. Постоянно го сравняваш с бившия

Някои неща е по-добре да си останат в миналото, включително и бившите ти връзки. Постоянното сравняване на двамата не е добър признак.

Защо това е лош знак: Ако споменаваш бившия ти твърде често, това ще подразни новия ти приятел. А постоянното сравнение ще ти попречи да се насладиш на настоящето.

Как да се справиш с това: Миналите ти връзки са те направили човека, който си в момента, и могат да ти помогнат да разбереш какво точно търсиш в половинката си, но трябва и да гледаш напред. Не споменавай миналите си връзки, докато не се чувстваш сигурна с човека, с когото си в момента.

4. Не общувате правилно

„Ако той ме обича, ще ме разбира и без думи.“ Много жени вярват в това, но мъжете не могат да четат мислите ни.

Защо това е лош знак: Липсата на комуникация и избягването на конфликтите водят до много нерешени проблеми и куп недоразумения. А спотаените лоши чувства с времето се превръщат в омраза.

Как да се справиш с това: В началото е трудно да говорим за желанията си и за нещата, които не ни харесват, но за да имаме стабилна връзка, трябва да бъдем открити. Важно е да чуеш и неговата страна и да се постараеш да го разбереш.

5. Идеализираш го

Всички сме хора и всички правим грешки понякога, но по време на най-сладката фаза често си затваряме очите за очевидни проблеми, а после плащаме високата цена.

Защо това е лош знак: Ако поставяш партньора си на пиедестал в началото, след това само ще се разочароваш.

Как да се справиш с това: Недей да имаш твърде високи очаквания към хората, а се опитай да видиш новия си любим в по-реалистична светлина. Забележи как се отнася с приятелите си, със семейството си и дори със сервитьорката в ресторанта. Това ще ти разкрие много неща за характера му.

6. Преструваш се на друг човек

Постоянно ни се иска да сме по-добри от това, което сме, затова прикриваме някои недостатъци или „срамни“ тайни и занимания. Но е трудно цял живот да се преструваш на другиго – накрая тайните излизат наяве, а белите и невинни лъжи могат да съсипят връзката ти, без да го осъзнаваш.

Защо това е лош знак: Лъжите и тайните в началото на връзката ще породят само по-големи лъжи и връзката ви ще рухне.

Как да се справиш с това: За една стабилна връзка са важни честността, взаимното доверие, уважението и разбирането. Не е необходимо да споделяш абсолютно всичко в началото, но не трябва умишлено да прикриваш важни страни от личността си или значими събития от миналото си.

7. Опитваш се да го контролираш

Желанието да контролираме половинката ни обикновено показва, че имаме сериозни проблеми с доверието. Признаци за това са ревността, обсебващото поведение и постоянните проверки къде е и какво прави.

Защо това е лош знак: Ако се опитваш да контролираш партньора си, много скоро той ще се почувства като в капан и ще иска да си върне свободата. Същото се отнася и за теб, ако той иска да те контролира.

Как да се справиш с това: Не го питай постоянно какво прави, не му звъни на пожар всеки път щом не ти отговори на съобщение, не го ревнувай от всички и всичко. Ако мислиш, че не можеш да го направиш, трябва да се вгледаш в себе си и да откриеш корена на това поведение.

8. Пренебрегваш огромните различия помежду ви

Приликите и единомислието ви по важни теми са от основно значение за това колко дълго ще продължи връзката ви. В началото обаче много двойки пренебрегват големите си различия по въпросите за морала, семейството, приятелите, кариерата и парите.

Защо това е лош знак: Дори и да харесвате една и съща музика и да ви е приятно да сте заедно, това не означава, че имате еднакъв светоглед. Страстта се уталожва с времето и тогава осъзнавате, че всъщност нищо не ви свързва.

Как да се справиш с това: Поговорете по важните теми и в началото на връзката, за да знаете дали въобще имате бъдеще заедно.

9. Един от двама ви е твърде обсебващ и задушава другия

Нормално е да сме окрилени от щастие и да искаме да прекарваме всяка свободна минута с любимия, но това не е здравословно.

Защо това е лош знак: Ако той не ти дава свобода, много скоро ти сама ще я потърсиш. Същото се отнася и за обратния вариант - ако го задушаваш с любовта си, той ще иска да избяга и може дори да ти изневери.

Как да се справиш с това: Всички имаме нужда от лично пространство. Ако сте като залепени, много скоро ще усетите негативните ефекти – приятелите ви ще излизат с вас все по-рядко, ще осъзнаете, че няма какво ново да си кажете, защото постоянно сте заедно, ще започнете да се дразните на най-малките глупости...

10. Връзката ви се развива твърде бързо

Ако всичко в началото е прекрасно, бързо започваме да си мечтаем за деца, общ дом, колко кучета/котки ще имаме и прочие. Но ако бързате да осъществите тези планове, забавете малко темпото.

Защо това е лош знак: Първо, пеперудите в стомаха и розовите очила ни пречат на реалистичната преценка. Второ, ако ти искаш да живеете заедно и скоро да имате деца, въпреки че сте заедно от няколко месеца, това може доста да го уплаши, защото ще изглеждаш доста отчаяна в неговите очи.

Как да се справиш с това: Не пропускайте малките стъпки във всяка връзка. Те са важни, за да се опознаете и да прецените дали сте един за друг.