Има три етапа по пътя към здравословните взаимоотношения. Те отбелязват пътя към живот, пълен с интимност във всичките ѝ форми. Защото в крайна сметка истинските умения за срещи са просто умения за интимност, а те от своя страна са най-важните умения в живота ни.

Етап 1: Заявявана на чувство за самооценка

Тези три етапа на срещите имат градиент на учене, но са повече от ценни. В книгата „Deeper Dating“ първият етап е описан така: „В определен момент и обикновено в резултат на огромна болка, започваме да губим вкуса си към отношенията, които постепенно отслабват чувството ни за нашата собствена стойност. Откриваме, че просто не можем да преглътнем мисълта, че отново ще бъдем наранени.“

Затварянето на епохата на задънената улица

Когато станем по-малко отстъпчиви към такъв вид привличане, епохата на задънената улица в нашия живот на срещи най-накрая приключва. Сега можем да започнем истинската работа на интимността: забелязване и култивиране на отношения, които ни подхранват. В срещите и във всички наши взаимоотношения започваме да „почистваме къщата“, премахвайки от живота си ненужните взаимодействия, в които липсва нещо. На този етап научаваме един от най-великите уроци на любовта. Това е урокът, който всички сме чули безброй пъти, но не е лесен, а именно да бъдем себе си.

Но това не е толкова просто. Защото кои сме ние е свързано с качества, които са ни наранили в миналото. Например, може да се срамуваме от чувствителността си, от интензивността на чувствата си или от чувството, че сме различни от повечето хора. Вместо да защитаваме тези съществени части от себе си, ги прикриваме със защитен срам. Някои ги наричат „основни подаръци“ и са най-голямата ни надежда за намиране на смислена и трайна любов. Обаче, след като хората се възползват от тези качества, или ги разбират погрешно, пренебрегват ги и дори ни наказват за тях, се научаваме да ги прикриваме със защитно „фалшиво аз”. Колкото повече се губим в този фалшив образ, толкова повече сме привлечени към хората, които се възползват от нас.

Започни да уважаваш основните си подаръци

В този първи етап, когато се научаваме да уважаваме качествата, които харесваме и не толкова, се учим да спрем да казваме: "Аз съм твърде чувствителна", а вместо това: "Аз съм дълбоко чувствителна".

Отвикваме от мисълта, „Продължават да се възползват от това, което не е наред с мен?” и се научаваме да казваме: „Великодушна съм, което е нещо дълбоко и трябва да го уважавам и защитавам.”

Спираме да мислим: „Защо винаги половинката ми изневерява?” и започваме да мислим: „Лоялността е много важна за мен. Това е мое основно качество и най-накрая ще се науча как да го уважавам в избора си на връзка."

Когато правим това, светът ни започва да се променя по съществен начин и се придвижваме към етап 2.

Етап 2: Междинен етап

Вторият етап е странен и неочакван. В началото му изглежда, че не се случват много неща. Тази фаза трае много по-дълго, отколкото можем да си представим. Защо този странен „празен” етап изобщо се случва?

Трябва ни време, за да се излекуваме.

Най-голямата причина е, че често се нуждаем от време, за да се излекуваме. Мозъкът ни би могъл да каже: „Искам следващото“, но психиката ни казва: „Трябва да си почина. Не съм готова за нови романтични рискове. Трябва да се възстановя и променя."

Тази фаза е дълбока. Психиката ни се нуждае от време, за да се реорганизира и интегрира. В този етап най-голямото нещо, което можем да направим, е да се грижим за себе си, да се научим как да бъдем по-добри към себе си, докато скърбим, разсъждаваме и се подготвяме за третия етап.

Търси нови възможности

В този етап се появява твоето ново аз, но най-вероятно няма да можеш да определиш начините, по които то започва да влияе на срещите ти. В тази фаза трябва да започнеш да търсиш взаимоотношения, ситуации и дейности, които те подхранват и не противоречат на чувството ти за собствена стойност. Често сме изненадани да открием, че по някакъв начин откриваме нови отношения с хората, които са безопасни и ценят кои сме. Откриваме, че не ни отегчават и не ни дразнят, както в миналото. Това е индикация за истинска промяна.

Често в началото не забелязваме дори тези „нови наченки“ на здрави взаимоотношения. Във втория етап трябват именно те, за да постигнем здравословна връзка, защото в повечето случаи ще започнат да се появяват.

Етап 3: Изграждане на живот, пълен с любов

Третият етап настъпва, когато започваме активно да изграждаме живот, пълен със здравословна любов. В него животът е по-пълен и с по-малко драма. Изграждаме мир, защото хората, с които избираме да бъдем, показват по-малко качества на психическото насилие, отколкото тези, с които може би сме били в миналото.

В тази фаза, когато се срещаме с хора, които са безопасни, достъпни и добри, най-накрая имаме възможност да практикуваме по-дълбоки умения на интимност, като например щедростта, да се научим да се променим по отношение на това колко даваме и получаваме. Това е основата на богата, вълнуваща и страстна любов, но само когато я практикуваме с хора, които са безопасни.

Когато стигнем до този етап, „полето” за нас ще се промени. Хората, които забелязваме, ще бъдат различни. Удивително е, че това всъщност се случва, но защото това, което ни привлича се е променило. Откриваме, че е по-вероятно да се срещаме с хора, които са по-добри и по-достъпни. Срещите ни изглежда започват да се променят към по-добро.

Но в третата фаза трябва да свършим още работа. Загубили сме вкуса си за нездравословна любов и трябва да развием този за здравословна такава, което невинаги е лесно. Например, тези от нас, които са свикнали с нездравословни отношения, често искат да избягат, когато най-накрая започнат да имат по-дълбоки чувства към някой добър и достоен партньор. Несъзнателно започваме да се страхуваме. На съзнателно ниво може просто да се появи постоянен импулс да се измъкнем. В тази фаза трябва да се научим на съвсем нов набор от по-дълбоки и по-богати комуникационни умения.

Същността на този трети етап е култивиране и задълбочаване на връзката ни с онези хора и ситуации, които наистина ни подхранват. Какви са следващите стъпки за придвижване напред?

Вече си на много важно място, но пътуването ти за интимност ще продължи да бъде смирено, предизвикателно и сложно, защото започва следващият етап. Добрата новина обаче е, че ако култивираш тези здрави взаимоотношения и ако разработиш инструментите, които им помагат да процъфтяват, тогава вероятно си на най-сигурния път към щастието.