„Влюбена ли съм в него или в идеята за него“ е толкова често срещана фраза, но когато сме в ситуация, в която трябва наистина да си зададем този въпрос, никога не мислим наистина за него. А когато го правим, обикновено е трудно да посочим разликата между това да обичаш някого или да обичаш идеята за него. Ако чувстваш тези 5 неща обаче е време да се замислиш:

1. Опитваш се да попълниш празнотата

Това изисква много мислене и търсене на подходящия човек, така че може да бъде емоционално изтощително. Опитваш ли се да си намериш компания или интимност с някого, защото ти липсва да имаш някого до себе си? Търсиш ли утвърждаване от някой друг? Искаш ли да запълниш времето си? Ако смяташ, че се опитваш да запълниш празно пространство, вероятно е така, което означава, че най-вероятно ти харесва само идеята да попълниш именно тази празнота в живота си.

2. Колкото повече време прекарвате заедно, толкова по-малко му се наслаждаваш

Когато наистина си романтично заинтересувана от някого, бързо ще забележиш колко подобрява живота ти и как преживяванията ти стават много по-специални, дори и да са прости. Любовта ни помага да се научим да бъдем хора и да показваме емоциите си. Не може да замениш това чувство с никое друго. Когато виждаш този човек много или се чувстваш отегчена или не, развълнувана си от живота, това е знак, че просто се интересуваш от идеята за него. Трябва да си развълнувана да ходите по магазините, просто защото можеш да прекараш повече време с него.

3. Не можеш да преодолееш несъвършенствата му

Очевидно, когато прекарваш много време с партньора си, научаваш много за странностите му. Ако наистина обичаш някого, може сравнително лесно да приемеш кой е той. В противен случай, тези досадни черти, като например: ядосан, упорит, негативен, контролиращ и егоистичен, ще те дразнят. Ако ги понасяш, но постоянно ги забелязваш, вероятно се интересуваш от идеята за любим човек.

4. Не се чувстваш завършена

Ако не чувстваш, че партньорът ти изпълнява очакванията ти за удовлетворение и завършеност, най-вероятно не се интересуваш от него. Когато си с някого, трябва да си завършена на по-дълбоко емоционално ниво, но може да има препятствия и нещо да те спира. Да, трябва да се чувстваш завършена като индивид, но и като двойка.

5. Несъзнателно очакваш от него да свърши цялата работа

Позовавайки се на връзката, за да поправиш емоциите си, означава, че тя е обречена от самото начало. Използването на някой друг като приспособяване през определен период от живота ти няма да проработи. От друга страна, не трябва да разчиташ на партньора си да внесе всичко във връзката, докато ти не предприемаш нищо. Взаимоотношенията са основани на баланс и ако това звучи като теб… Тогава може би просто искаш някого да те задоволи конкретно по някакъв начин, вместо да бъдеш дълбоко обвързана с него.

Много е трудно да се определи дали се интересуваш от човека или просто от идеята за него. Но тези съвети могат да ти помогнат да се замислиш повече, за да разбереш по-лесно ситуацията, в която се намираш. Очевидно е, че ако откриеш, че се извиняваш или трябва да отклониш някоя от тези точки, отговорът е ясен – влюбена си в идеята за него, но не и в партньора си.