90-те години бяха чудесно време, пълно със страхотни филми за деца. Сигурни сме, че все още помниш любимите си ленти от тогава. Някои са популярни и до ден днешен (по Коледа няма спасение от „Сам вкъщи“!), но други не сме гледали отдавна и малко сме позабравили.

Предлагаме ти да се върнем две десетилетия назад и да си припомним някои от любимите ни филми от онова време. Ако имаш деца, сега е времето да ги запознаеш с детските класики на 90-те:

Мисис Даутфайър (1993)

Една от най-страхотните роли на Робин Уилямс и истинска семейна класика, която ще ви просълзи от смях.

Резюме: Колко далеч би стигнал един баща, за да прекарва повече време с децата си? Когато Даниъл Хилард научава, че бившата му жена (Сали Фийлд) си търси икономка, той веднага кандидатства за позицията. Но не като себе си, а преобразен чрез сложен грим в Мисис Даутфайър. След като е назначен, той си създава цял нов живот, грижейки се за семейството, което неотдавна е изгубил.

Невероятното пътуване към дома (1993)

Филмът е базиран на съвсем истинска история за любов, смелост и преданост, която затрогва и вдъхновява.

Резюме: Приключението започва, когато любящите собственици на неустоими домашни любимци са принудени да ги оставят временно на грижите на свой приятел, който живее на стотици мили от дома им. Но след няколко дни разтревожените животни започват да мислят, че семейството им е в беда и решават да потеглят към дома. По време на невероятното им пътешествие из красивите планини, те се натъкват на неочаквани изненади от хора, животни и природа.

Волният Уили (1993)

Един филм, който е изпреварил времето си. Сигурни сме, че отново ще ви просълзи.

Резюме: Уили е чудесна косатка, затворена в малък басейн във водния парк „Пасифик Нортуест“. През нощта той призовава своето семейство, което се е приютило в близкия залив. Никой не разбира неговите тъжни стонове – никой освен едно 12-годишно момче, което знае какво е да си без семейство. Заедно двамата необикновени приятели ще рискуват всичко, за да открият пътя към дома!

Матилда (1996)

Един филм, изпълнен с вълшебство, който ни учи на това да отстояваме принципите си и ни показва какво означава да си истински приятел.

Резюме: Тя е невероятно дете – още преди да тръгне в първи клас, прочита всички книги от местната библиотека, умее и да прави сложни изчисления на ум. Макар че никой не ѝ обръща внимание, тя е единствената, която може да се противопостави на мис Трънчбул – зловещата директорка на училището. С малко упоритост и постоянство, Матилда успява да се научи да контролира своите телекинетични способности и да мобилизира цялото училище срещу лошата директорка...

Кварталното игрище (1993)

Още един трогателен филм за приятелството, който е изпълнен и с много смях.

Резюме: Малкият Скоти Смолс се мести в друг град и скоро го приемат в местния детски бейзболен отбор. Заедно с другите деца от отбора, той успява да се забърка в невероятни бъркотии. Дали късметът му ще му помогне да излезе невредим от тях?

Хук (1991)

Какво ли би станало, ако Питър Пан беше пораснал? Отговор на този въпрос дава филмът „Хук“. Робин Уилямс като Питър Пан и Дъстин Хофман като Хук са брилянтни в ролите си.

Резюме: Питър Пан е вече пораснал. Адвокат е и се е оженил за внучката на Уенди. Капитан Хук обаче не го е забравил. Той отвлича децата му и сега Питър трябва да се завърне в Небивалата земя и с помощта на Звънче да ги спаси от стария си враг и помощника му Смий.

Денис Белята (1993)

Всяко дете поне веднъж (или по-вероятно: много пъти) е било в ролята на Денис Белята.

Резюме: На родителите на Денис им се налага да отидат извън града и затова решават да поверят сина си на съседа господин Уилсън. Лошото е, че Денис е прочут с белите си и побърква господин Уилсън с номерата си. Но детето просто се опитва да бъде добро и да помага на околните... дори и на крадците, които пристигат в града.

Великите патета (1992)

Един забавен филм, който ни показва, че с упоритост и труд всичко може да бъде постигнато, дори онова, което ни се е струвало невъзможно.

Резюме: Гордън Бомбей е подъл, безотговорен и надут адвокат, който хващат да шофира в нетрезво състояние. Даден му е избор между затвора и общественополезен труд като треньор на група тийнейджъри от бедните квартали, които играят хокей. Сега Гордън ще осъзнае какво всъщност е призванието му и ще промени живота на децата завинаги, превръщайки ги в шампиони...

Джуманджи (1995)

Още един филм с Робин Уилямс, който просто не можем да не включим в списъка. „Джуманджи“ си е истинска класика, която никога няма да ни омръзне. Изглежда, че през следващата година ще излезе римейк, в който ще участва и Дуейн Джонсън – Скалата, но ние сме леко скептични и не вярваме да запази магията на оригинала.

Резюме: 12-годишният Алан е самотно момче, тормозено от връстниците си, защото е наследник на известна в градчето фамилия. Той случайно се натъква на древната игра „Джуманджи“ и с приятелката му Сара започват да играят. Ала правилата на „Джуманджи“ са сурови и неотменни – по силата на зара Алан се оказва запратен в джунглата за 26 години. По това време в бившата му къща са се нанесли две деца –  Питър и Джуди, заедно със своята леля. Те откриват древната игра и така призовават обратно Алан. Правилата на „Джуманджи“ изискват играта да се завърши докрай от Алан, Сара, Питър и Джуди. Но това ги въвежда в един фантастичен свят на опасни приключения, поставящи на изпитание не само физическите им, но и морални сили.

Моето момиче (1991)

Този филм разглежда много важни теми за всяко дете (а и за всяко вече пораснало дете): любовта, загубата, приятелството, как да приемеш себе си и да се обичаш такъв, какъвто си. Филмът е много емоционален и е напълно възможно да ви просълзи.

Резюме: Това ще бъде едно важно и емоционално лято за прекрасната 11-годишна Вейда. Лятото на първата ѝ целувка, първата ѝ любов и първата голяма крачка по пътя към порастването. Вейда – хипохондрична мъжкарана, чийто най-добър приятел е срамежливият Томас Дж., живее с ексцентричния си баща Хари, който е вдовец и собственик на погребално бюро. Когато Шели започва работа в погребалната агенция като козметичка, Хари коренно се променя. Емоционално откъснат дори от семейството си след смъртта на съпругата си, Хари изведнъж става по-щастлив, отколкото някога Вейда го е виждала. Тя ревнува, защото жадува за повече любов и внимание от страна на баща си. С помощта на Шели и Томас, Вейда се учи да се справи с промените, настъпващи както в семейството ѝ, така и в нея самата.