Любовта може да ни преобрази, да ни вдъхнови да бъдем по-добри или да промени установения ни начин на живот. Но защо? Точно това се питат и учените. Те са открили, че поведението ни се променя толкова драстично заради „хормоните на любовта“, като допамин и окситоцин, които могат да влияят на емоциите ни.

Днес ви представяме 10 странни, но съвсем реални ефекта от влюбването, което и според учените ни карат да гледаме на света през розови очила и да се чувстваме пияни от любов.

1. Хората се държат като пияни

След няколко чаши вино забелязваме, че ни е много по-лесно да общуваме, дори с хора, които почти не познаваме, тогава ставаме по-доверчиви и по-приказливи, страхът изчезва. Окситоцинът действа по същия начин като алкохола. Забелязвали ли сте, че пияните обичат да прегръщат хората наоколо? Окситоцинът е наричан и „хормонът на прегръдките“, защото ни подтиква да търсим физически контакт с хората около нас.

2. Любовта променя теглото ни

Според едно американско проучване окситоцинът намалява глада и регулира метаболизма, което води до отслабване. Затова някои хора отслабват в началото на връзката (освен това тогава горим най-много калории в спалнята).

След това обаче идва ред на напълняването. Според проучванията много двойки напълняват със задълбочаването на връзката. Вероятно защото вече не се притесняваме толкова много от външния си вид и си позволяваме да се отпуснем. Учените са открили, че партньорите, които са напълнели заедно, обикновено са щастливи във връзката си.

3. Гласът ни също се променя

Американски учени са провели интересно проучване. Те помолили участниците, които наскоро били започнали връзка, да проведат няколко телефонни обаждания. Докато един участник говорел по телефона, другите слушали гласа му и само по него можели да разберат дали участникът говори на свой приятел или на половинката си.

По време на разговорите с половинките им, женските гласове ставали по-ниски, докато мъжките гласове ставали по-високи. Ако сте влюбени и обърнете внимание на гласа си, ще забележите, че той наистина се променя, когато говорим на половинката си, и става много по-благ и мил (е, стига да не са ни ядосали).

4. Любовта е наркотик

Когато се влюбим, можем да мислим само за любимия и искаме да прекарваме възможно най-много време с него, даже цялото време на света, ако е възможно. И нерядко приятелите ни казват, че сме си загубили ума.

Антропологът Хелън Фишър е открила, че при влюбване се активизират същите области на мозъка, които са активни и при зависимите от кокаин. Така че любовта на практика ни действа като наркотик.

5. Влюбените не могат да спят

Свикнали сме да свързваме влюбването с много безсънни нощи, в които отново не можем да спрем да мислим за любимия. Швейцарски учени обаче са установили нещо интересно. Влюбените хора средно спят по един час по-малко от останалите, но не се чувстват изморени, т.е. любовта намалява количеството на съня, но не намалява качеството му.

6. Любовта и безпокойството си приличат

Изпотяване, ускорен пулс, зачервено лице – все обичайните симптоми за притеснение, но и за влюбване. В началния етап на любовта, когато привличането се налага над здравия разум, ние усещане абсолютно същите симптоми. Така че ако някой ви кара да се изчервявате, може би е защото сте влюбени в него.

7. Влюбените пишат стихове и пеят любовни песни

Толкова много красиви стихотворения са написани от хора, които са били влюбени! Едно холандско проучване е установило, че любовта потиска аналитичното мислене, но подобрява креативността ни. Затова ставаме много по-продуктивни или пък постоянно ни хрумват оригинални изненади и подаръци, с които да изненадаме любимия.

8. Любовта действа като обезболяващо

Няколко проучвания показват връзка между влюбването и усещането за болка. Участниците, които били влюбени, показали по-слаба реакция към външни източници на болка. Умерената болка намалявала с 40%, докато влюбените разглеждали снимки на любимите си хора, а силната болка намалявала с 10-15%. Учените обясняват този факт с това, че вниманието на участниците се измества от болката към любимите им хора.

Други учени са установили, че допаминът се синтезира по-бързо, когато сме влюбени, и действа като естествено обезболяващо.

9. Любовта е сладка

Друго холандско проучване установило връзка между любовта и усещането ни за сладко. Участниците в проучването трябвало да напишат по едно есе, позовавайки се на личния си опит. Едната група трябвало да пише за любовта, втората група – за ревността, а третата – за нещо неутрално. След това на участниците били дадени бонбони и сладкиши, на които трябвало да дадат оценки на база колко сладки им се струват. На участниците, които пишели за любовта, храната им се сторила по-сладка, отколкото на останалите.

10. Влюбените са готови на всичко за партньора си

И без учените щяхме да ви кажем, че влюбените хора са много по-съпричастни и състрадателни към своите половинки. Те се притесняват дори за дреболии, като това дали половинката им е излязла навън без чадър, дали е обядвала и дали се е облякла топло във ветровития ден. Тази всеотдайност е много важна за изграждането на истинска и здрава любов.