Съществуват всякакви безумни закони и на някои места дори скърцащите ви сандали ще ви донесат солена глоба...

Днес ви представяме няколко странни закона и порядки, които могат да съсипят ваканцията ви в чужбина. Имайте предвид, че някои от тях се отнасят само за конкретни места, а не за цялата държава.

1. Бурунди: Никакво тичане

Сутрешният джогинг е много полезен за здравето, но не и ако сте в африканската страна Бурунди – там ще ви арестуват за такова необмислено поведение. Защо? Защото в Бурунди тичането се възприема като „военно действие“! Причината е, че от години местното население използвало тичането като акт на протест – хиляди души се събирали по улиците, тичали, пеели, говорили си и протестирали срещу авторитарния режим на президента Пиер Нкурунзиза. Така той решил да постави подобни действия извън закона и от март 2014 г. тичането в страната е забранено.

2. Малайзия: Без жълти тениски

По принцип жълтото не е забранено в Малайзия и спокойно можете да носите жълти дрехи, но е интересен случаят на жълтата тениска, която виждате по-горе. Нейното носене е забранено от 19 февруари 2016 г. Причината е, че много хора излизат с такива тениски на протестите през август 2015 г. Местните жители се бунтували срещу корумпираното правителство, а думата, която виждате на тениската, означава „прочистване“. Както в Бурунди, така и в Малайзия предпочитат авторитарния подход и обявяват тениската извън закона.

3. Барбадос: Никакъв камуфлаж

Ако не искате да си имате разправии с местните полицаи в Барбадос, оставете вкъщи всички дрехи, които наподобяват военно облекло. Дори децата не могат да носят камуфлаж, защото е обидно към истинските военни. Такива дрехи са забранени и на други места в Карибско море, в части от Южна Америка и Африка, като например в Ямайка, Гренада, Доминика и Сейнт Лусия. Към забраната се включват всякакви дрехи, раници, портфейли и т.н.

Впрочем в Барбадос е забранено и да сте на плажа без горнище.

4. Тайланд: Шофиране без дрехи

Независимо колко топло е в Тайланд, дори и не си помисляйте да шофирате само по бански. Задължително трябва да сте облечени, когато шофирате или карате колело. Вие най-вероятно няма да шофирате, ако отидете в Тайланд на почивка, но да си знаете.

5. Италия: Никакви шумни обувки!

Не сме сигурни, че ще ви глобят наистина за такова нещо, но очевидно преди няколко години властите в Капри са приели нов закон, който се грижи за спокойствието на местните и останалите туристи. Тамошните власти са забранили шумните обувки (скърцащите сандали, потракващите токчета и т.н.), а неспазването на реда ще ви донесе солидна глоба. Наистина шумните обувки могат да са малко досадни, ама чак пък толкова...

6. Колумбия: Никакъв Uber

Услугата Uber стана изключително популярна на много места по света, но очевидно в Колумбия не я долюбват много-много (или по-скоро колумбийските таксиметрови шофьори и местните власти). Там са забранили използването на неофициалните таксита на Uber.

7. Канада: Не можете да си свиркате

Петролия, Канада, е още едно място, на което мразят шума. Според местните закони по никое време на денонощието не можете да си свиркате, да крещите и да пеете! По този начин вие пречите на останалите хора. Ако случайно сте имали страхотен ден в Петролия и ви се допее от радост – укротете ентусиазма ви, преди съседът да е викнал полицията.

8. Италия: Пясъчните замъци са забранени

Преди няколко години кметът на Ераклеа – градче в близост до Венеция, решава да забрани пясъчните замъци и игрите с надуваеми топки, защото те пречат на хората да си почиват и да слушат шума на морето... Ако и вие мразите хората, така де – шума, отивайте в Ераклеа и се молете полицията да следи за спазването на реда.

9. Обединени арабски емирства: Не си правете селфита

В ОАЕ не се гледа с добро око, ако снимате местните жители. Затова, ако ще си правите селфи, гледайте то да включва само вас. На религиозните места също не е много разумно да си правите селфита.

10. Кения: Забрана на найлоновите пликове

Както всички знаем, найлоновите пликчета не са много полезни за околната среда, затова държавите по света се опитват да намалят тяхната употреба. Никоя обаче не е по-сериозна в това начинание от Кения, където носенето, произвеждането и разпространяването на найлонови пликчета може да ви докара глоба от 38 хил. долара и 4 години затвор. Правят се изключение единствено за найлоновите пликове за медицински отпадъци и за тези в промишлеността. Та, ако ще ходите на пазар в Кения – вземете си хартиена торба.

Ако запалихме духа ти за пътешествия с всички тези кътчета по света, то побързай и се възползвай от най-добрите оферти за екскурзии в чужбина още сега!