Едно от най-приятните чувства на света е първият ден, в който използвате новия си смартфон. Всички искаме той да издържи толкова дълго, колкото е възможно. За съжаление, нашето ежедневие и навици могат да бъдат доста жестоки към тези полезни устройства.

Открихме изключително полезни съвети, които да помогнат на смартфона ви да издържи с години.

1. Почистете праха от порта за зареждане

Използвайте клечка за зъби, за да почистите внимателно вътрешността на порта. Почистете го от вътрешната страна и след това леко разклатете телефона, за да накара праха да падне. Не бързайте и бъдете възможно най-нежни.

2. Не използвайте автомобилни подложки и постелки

Неплъзгащите се изтривалки и подложки не ви дават реална гаранция, че телефонът ви няма да се плъзне надолу. Съществува възможността той да отлети нанякъде, когато карате по-бързо. Подобна ситуация може сериозно да повреди телефона ви или, още по-лошо, може напълно да го унищожи.

3. Почистете водата и праха от високоговорителя

Телефонът ви е оцелял при контакт с вода, но звукът, идващ от високоговорителите, е заглушен? Това е така, защото е останала вода. По-голямата част от хората биха използвали ориз, за да изсушат смартфона си, но ние имаме по-ефективен начин за това.

Оказва се, че има специално приложение, което изчиства водата, изтласквайки я със звук. Същото важи и за праха. Ако го правите редовно, ще поддържате високоговорителите си в прекрасно състояние в продължение на много години.

4. Редовно използвайте гаранционните услуги

Това е лесно и ще ви спести нерви и пари. Специалистите в магазините и упълномощените сервизни центрове ще диагностицират смартфона и ще отстранят всички вътрешни или външни повреди, които може да има. Това вероятно няма да ви струва нищо в зависимост от гаранцията.

5. Не поставяйте телефона си в задния си джоб

Може да забравите, че сте го сложили там, след това да седнете на него и да го смачкате. Би било жалко да унищожим телефон по този начин.

6. Изключете Bluetooth, когато не го използвате

Bluetooth е много полезен инструмент, но може да бъде и опасен. Препоръката е да го изключите, когато не го използвате. По този начин ще блокирате всякакви изтегляния, които биха навредили на устройството.

7. Заредете го преди батерията да падне напълно

Няма нищо лошо в това, че телефонът ви е с 0% батерия, но ако това се случва често, само скъсявате живота му. Всеки един смартфон има определен брой цикли на зареждане. Това е, когато зареждате телефона си на 100% и след това го използвате, докато се изтощи напълно. Ако го правите редовно, батерията на телефона ви няма да издържи.

8. Актуализирайте редовно софтуера

Това са необходими актуализации, които се използват, за да се отървете от някои грешки, с които може да се сблъскате. Ще направите смартфона си по-бърз и ще поддържате защитата му актуална.

9. Не използвайте зарядните устройства на летището

Има USB зарядни устройства, разположени около летищата и те наистина могат да бъдат много удобни, но не са непременно безопасни. Докато зареждате телефона си, ще прехвърляте данни. Те могат да бъдат достъпни и за хакери, използващи същите портове. Когато включите кабела на телефона си в компрометиран порт, той свързва устройството ви с външно такова. Това може да стартира процес на изтегляне на вашите данни от страна на трети лица, прехвърляне на видео или дори качване на вреден софтуер.

10. Не използвайте телефона си с фитнес лента за ръка

Топлина, вода и сол. Звучи като рецепта, нали? Може би за унищожаване. Това са 3 фактора, които ще унищожат вашия смартфон, ако го носите с лента за ръка. Липсата на циркулация на въздуха може да доведе до прегряване и потта ви може дори да попадне в порта за зареждане. Солта на потта може да повреди хардуера и дори да причини други проблеми на вашето устройство точно както всяка солена вода.