Почти 30% от хората, които са женени, се чувстват самотни или имат брачни проблеми. Психолозите казват, че партньорите започват да се чувстват отдалечени, когато емоционалната връзка между тях изчезне. Освен това никой не е предпазен от подобни проблеми.

За да си спестите любовните проблеми и семейните скандали, сме ви подготвили 10 съвета, които ще улеснят живота ви и ще ви помогнат да си върнете щастието:

Поемете инициативата

Няма по-добър начин за отстраняване на проблема от предприемането на първата стъпка към решаването му. Поемете инициативата, като споделите опита си с партньора си и му позволете да направи същото. 

Освободете се минали кавги и отрицателни спомени

Психолозите смятат, че нищо не поражда проблеми в брака повече от непростена болка, конфликт или обида. Опитайте се да простите на партньора си и да се забравите за ситуацията. А ако сте наранили любим човек, поискайте прошка.

Не сравнявайте отношенията си с тези на другите

Социалните мрежи изобилстват от примери за "перфектни" бракове. Когато човек гледа снимките и сравнява отношенията на другите със собствените си, той може да се притесни излишно за връзката си. Психолозите съветват да прекарвате по-малко време в интернет. Според проучването хората, които прекарват повече от 2 часа на ден в социалните мрежи, са 2 пъти по-склонни да се чувстват нещастни.

Увеличете физическия контакт

Физическото сближаване е ключът към емоционалната сигурност. Това се отнася не само за интимността, но и за малките жестове. Например, докато гледате телевизия заедно, опитайте се да седнете по-близо до партньора си, не пропускайте спонтанните прегръдки и целувки и не се притеснявайте да му показвате, че е важен за вас.

Не мислете от името на партньора си

Колкото по-дълго са заедно, толкова повече хората са склонни да вярват, че познават чувствата и мислите на половинката си. Изследванията обаче ясно показват, че това не е вярно. Въпреки дъгите години заедно, всеки все пак продължава да има свой начин на мислене и няма как да знаем какво мисли и чувства непрекъснато.

Ето защо е важно да не мислите от негово име, а го попитайте директно, ако нещо ви притеснява.

Намерете източника на проблема

Опитайте се да разберете откъде се е появило това неприятно чувство за притеснение. Може би истинската причина се крие другаде и не е свързана с отношенията ви. Вместо автоматично да обвинявате любимия човек или да сдържате гнева в себе си, отделете време да разберете истинския източник на проблема.

Не прехвърляйте цялата отговорност на партньора

Не очаквайте любимият ви човек да стане ваш партньор, най-добър приятел, любовник, родител и интелектуален стимулатор. Ако искате всичко това от сродната си душа, винаги можете да се почувствате разочаровани. 

Не обвинявайте любимия човек (или себе си)

Опитът да обвините партньора си за всички проблеми няма да помогне по никакъв начин. Вместо да го обвините, че работи прекалено много или спортува по-често, отколкото ви се иска, поговорете и се опитайте да намерите баланс между отношенията ви и ежедневните задачи.

Прекарвайте повече време заедно

Опитайте се да правите някои неща заедно. Да, понякога всеки е в неговия си свят: единият гледа телевизия, а другият чете книга. Колкото по-малко време двойката прекарва заедно, толкова по-голяма е вероятността да възникнат проблеми.

Споделете вашите преживявания

Страхът да не бъдете уязвим и страхът от прекаленото споделяне допринасят за факта, че човек може да се чувства сам в една връзка. Споделяйте с половинката си, за да предотвратите усещането за отчужденост и самота.