Всяка от нас започва връзка с мисълта, че този път нещата ще се получат и любовта ще възтържествува. Но понякога е крайно време да спрем да търпим и да сложим край на връзката, на която не ѝ писано да просъществува.

Но как да разберем кога е вече безсмислено да се борим за любовта си?

Тези няколко признака ще те накарат да се замислиш дали не е по-добре да се разделите, вместо да се самозаблуждавате.

1. Не харесваш себе си

Ако си харесвала себе си, преди да срещнеш половинката си, но след това си започнала да се мразиш, е повече от ясно, че този човек не ти влияе добре.

2. Ходиш на пръсти около половинката си

Нямаме предвид буквално, но сякаш винаги си нащрек около него. Страх те е, че ще кажеш нещо грешно, което може да го ядоса или да го накара да скъса с теб. Една истинска връзка не би трябвало да е толкова крехка. Раздели се с него, за да си върнеш спокойствието.

3. Семейството и приятелите ти смятат, че трябва да се разделите

Може би приятелите ти виждат нещо, пред което ти си затваряш очите. Все пак семейството и приятелите ти ти желаят най-доброто и искат да си щастлива. Опитай се да помислиш върху доводите им и да прецениш дали са основателни.

4. Само ти се стараеш за връзката ви

Всяка връзка изисква усилия и от двете страни. Ако само ти се стараеш, това показва, че той не те обича така, както ти се иска.

5. Продължаваш да се надяваш, че той ще се промени

Изградила си си една идеална версия на любимия и се надяваш, че един ден реалността ще се слее с мечтите ти. Обикновено такива мечти не се сбъдват. Въпреки че с времето всички се променяме и сякаш неусетно заприличваме на другия човек, няма никаква гаранция, че той ще стане по-добър, ще промени вредните си навици или че изведнъж ще стане по-романтичен. Ако не го обичаш такъв, какъвто е сега, може би е по-добре да се разделите.

6. Единственото, което ви свързва, са хубавите спомени

Всичките причини да го обичаш са в миналото време – „Защото някога се държеше толкова мило с мен“, „Защото ме подкрепи в онзи труден момент и съм му задължена“, „Защото някога беше много страстен“... Ако обаче нещо се е променило и настоящето е изпълнено само със сълзи, няма смисъл да се вкопчваш в миналото.

7. Чувстваш, че се задушаваш

Има хора, които се вманиачават по половинката си и искат да са като залепени за нея. Обаче всички имаме нужда от пространство и свобода. Ако някой не уважава личното ти пространство, задушава те и те кара да се чувстваш, сякаш си в капан, по-добре се раздели с него.

8. Примирила си се от страх

Ами ако никога няма да срещна по-добър? Ами ако никой няма да ме обича повече от него? Ами ако си остана сама завинаги? Такива причини никога не са добра основа на една връзка. Ако страхът е единствената причина да бъдеш с него, спри да мамиш и него, и себе си и продължи напред.

9. Той не те уважава

Неговите думи или действия те принизяват, хапливите му шеги те обиждат, а от намеците му става ясно, че мнението му за теб не е много високо... Тогава защо е с теб? Твоята половинка трябва да вярва в теб и да ти вдъхва кураж, вместо да те кара да се чувстваш недостойна и неспособна.

10. Оставаш с него заради социалния натиск

Може би си с него, защото приятелите ти са ви запознали, защото семейството ти много го харесва или защото ще те одумват, ако се разведеш – социалният натиск не бива да е причина да подкопаваш щастието си. В такива моменти наистина не бива да ти пука какво ще кажат хората.

11. Предпочиташ да правиш всичко друго, но не и да прекарваш време с него

Ако постоянно избягваш партньора си (дори и несъзнателно) – работиш до късно, измисляш си всякакви домакински задачи или се виждаш постоянно с други хора, е ясно, че в отношенията ви има някакъв проблем. Може би вече не ти е приятно да сте заедно или пък бягаш от фаталния разговор, който ще сложи край на връзката ви. Във всеки случай е по-добре да бъдеш честна пред себе си и да признаеш защо го избягваш.

12. Той е агресивен

Физическата и вербалната агресия няма място в една връзка. Ако той те удари веднъж – ще те удари и втори път. Затова при първи признаци на агресивност, по-добре си тръгни.

13. Постоянно изпитваш ревност и му нямаш доверие

Когато излиза, си представяш, че се вижда с друга. Когато си пише с някого, надничаш зад рамото му, за да видиш дали не е някоя жена. Ако винаги проявяваш ревност във връзките си, най-добре е да говориш с психолог и да преодолееш старите травми, които ти пречат да бъдеш щастлива. Но ако само в тази връзка си особено подозрителна, може би има някаква причина да не се чувстваш сигурна. Може би той не ти изневерява, но самото му поведение те кара да се съмняваш и в него, и в себе си.

Какъвто и да е проблемът, едно е сигурно – доверието е в основата на една здрава и щастлива връзка. Най-добре поговорете за това.

14. Не си преживяла бившия или той все още мисли за бившата

Докато не преживееш старата любов и не вкараш в ред чувствата си, по-добре е да бъдеш сама. Отдели време на себе си, преди да се впуснеш в една връзка. Така ще е най-добре и за двама ви.

15. Трябва да пазите връзката си в тайна

Добре, изключваме романсите на работното място, но ако той те крие, ти го криеш или връзката ви е забранена, защото някой е женен, най-вероятно взаимоотношенията ви не са здравословни.

16. Постоянно късате и се събирате

Понякога се случва да се разделиш с човека, когото обичаш, и после да се съберете отново, ако сте разрешили проблемите си, но не е нормално да късате и да се разделяте през седмица. Очевидно е, че във връзката ви липсва стабилност и ако толкова пъти вече сте късали, може би не си струва да се събирате отново.

17. Постоянно си мечтаеш за другиго

Често се питаш дали някъде там няма някого, който да е по-подходящ за теб. Затова си правиш профил в сайт за запознанства колкото да задоволиш любопитството си. Постоянно се оглеждаш за други възможности, въпреки че казваш на половинката си, че го обичаш... Вместо да се чудиш, по-добре е да бъдеш откровена със себе си – вероятно връзката ти не ти дава нещо, което силно желаеш. Поговори откровено с партньора си и прецени дали проблемите ви могат да бъдат разрешени, или е по-добре всеки да продължи по своя път.

18. Търсиш в „Гугъл“ какви са признаците, че е по-добре да се разделиш с него

Ако търсиш такива неща онлайн, съмнението вече се е породило в теб и дълбоко в себе си си наясно защо трябва да се разделите.

19. Не ви бива в комуникацията помежду ви

Крясъците, отказът да се изслушвате, подигравките, цупенето, обидите и затръшването на врати са признаци, че не можете да общувате. Здравата връзка се основава на добра комуникация. Ако и двамата не полагате никакви усилия, за да разберете другия и да направите компромис, няма смисъл да бъдете заедно.

20. Чувстваш се самотна

Нормално е понякога да изпитваш самота, но не е нормално да си с някого и почти през цялото време да се чувстваш сама. Любовта е изпълнена с грижа, тя не би трябвало да ни кара да се чувстваме по-празни.