Има хора, на които не могат да казват сбогом. Те са ни особено близки. Нашите партньори в престъпленията. До нас са в трудните ни моменти.

Те са хората, с които се чувстваме като у дома си по начин, който дори невинаги разбираме. Те се грижат за нас, когато сме най-зле. Те са хората, които си представяме до нас след десет, двадесет, петдесет години, след всяко предизвикателство и препятствие.

Те са до нас завинаги. Въпросът е, че не се предполага, че ще отидат някъде.
Но животът ни носи забавления и понякога нещастие.

Хората, които биха могли да са до нас завинаги, понякога са тези, които трябва да пуснем - често поради причини, които са изцяло извън нашия контрол.

И така, какво да правим, когато се озовем пред тази неудобна реалност?

Как да се сбогуваме с човека, когото смятаме, че ще имаме до себе си до края на живота си?

Как да оставите такъв човек?

Може би така:

Започвате, като не омаловажавате неговата значимост.

Започвате с това, че приемате, че той има значение, по начин, по който никой преди не е оценявал, и е възможно никой след тях никога да не го направи.
Започвате с приемането, че сте срещнали човек, който сте смятали, че винаги ще бъде до вас в грешното време или звездите не са били подредени подходящо, или просто в тази вселена двамата не сте могли да стигнете до финала. Започвате, като оставяте мисълта, че може би е бил „Единственият“ да утихне, независимо дали вярвате в това или не.

Защото в някаква степен той е бил такъв. Той е бил единственият човек, който сърцето ви е чувствало способно да обича завинаги. А това означава нещо.
Винаги ще е така.

Но любовта невинаги е достатъчна, за да останат двама души заедно. Така че, когато трябва да се сбогувате с човека, с когото сте мислели, че ще сте завинаги, бъдете благодарни.

Бъдете благодарни, че сте го срещнали. Бъдете благодарни, че сте имате шанса да го познавате. Бъдете благодарни, че сте почувствали по начина, по който сте се чувствали през живота си. Защото някои хора никога не го правят.
Някои хора през целия си живот не знаят какво е да бъдеш с човека, с когото си мислят, че ще бъдат заедно завинаги.

Те могат да се влюбят няколко пъти. Може дори да се оженят. Могат да изживеят „завинаги“ заедно с някой, с когото смятат, че си пасват най-добре. Но никога не могат да имат истинската връзка, истинската преданост, истинската интимност, които идват от срещата с този човек, с когото просто знаете, че трябва да останете заедно.

Някои хора изобщо не се срещат с човека, с когото да останат завинаги заедно. Но при вас не е така.

И ако това не е нещо, за което да бъдем благодарни, не знам за какво.

И когато трябва да се откажете от този човек, направете го спокойно. Направете го с благодарност. Направете го с разбирането, че не можем да запазим всички подаръци, които ни се дават в живота. Някои неща просто трябва да пускам. Понякога трябва да оставим това да е достатъчно.
Защото, ако можете оцените това, което имате, докато го имате, и да го оставите с благодарност, когато е време да го направите, ще спечелите уважението на единствения човек, когото никога няма да имате нужда пуснете: себе си.

Истината е, че имате само един „гарантиран“ човек, който ще е с вас завинаги в живота – и този човек сте вие.

Вие сте тази, която ще бъде там през всеки обрат, всяка неравност по пътя, при всяко красиво начало и болезнен край. И когато сте изправени пред последния, това е човек, с когото ще бъдете заедно завинаги, който ще ви преведе през всичко това. Вие сте тази, която ще разбере как да се движи напред, когато всичко изглежда така сякаш се разпада.

Когато трябва да оставите човека, с когото сте искате да прекарате своето „завинаги“, не оставяйте човек, с когото наистина ще е така на парчета. Грижете се за този човек. Подхранвайте този човек. Бъдете до него.
И преди всичко, гордейте се с този човек.

Бъдете горда, че не сте задържали нещо, което е най-важно. Бъдете горда, че сте дали всичко, когато е могло да бъде само половината. Бъдете горда, че сте рискували нещо толкова огромно и важно, колкото сърцето ви, дори ако това двамата не сте завършили заедно завинаги.

Бъдете горда, че сега знаете, че сте човек, който е способен да обича някого завинаги.

Защото вие, от всички хора, знаете колко невероятно и токсично рядко се срещат такива хора.