Разделите са изтощителни. Иска ни се с лекота да забравяме хората, които са ни наранили, и онези, които ние сме наранили, но просто не се получава - болката не изчезва току-така.

Но въпреки че не можем да елиминираме болката напълно, според науката има три начина, по които да преодолеем раздялата възможно най-ефективно.

Магическото число три е установено от проучване, публикувано в журнал по експериментална психология. При провеждането му са участвали 24 души, на възраст от 20 до 37 години. Всички участници заявили, че все още не могат да преодолеят последната си раздяла, независимо дали те са скъсали с партньора си, или са били зарязани. Средната продължителност на всички връзки била 2 години и 6 месеца.

Учените изследвали три евентуални стратегии, с които раздялата може да бъде преодоляна.

Първата стратегия включвала негативни спомени за бившия партньор. Участниците в проучването били помолени да се сетят за всички неща, които не харесвали в бившата си половинка, например нейните влудяващи и досадни навици. Идеята е, че ако се съсредоточите върху лошото, ще ви е по-лесно да забравите и доброто и така да преживеете раздялата. Тази стратегия имала известен ефект, защото участниците заявили, че вече по-малко обичат бившите си партньори. Само че този метод водел до друг проблем – след това хората се чувствали по-потиснати и в по-лошо настроение.

Втората стратегия се базира на идеята, че няма нищо лошо да обичате някого, с когото вече не сте заедно. Участниците трябвало многократно и тихичко да си четат твърдението „Няма нищо лошо да обичам някого, с когото вече нямам връзка“. Те трябвало да се самоубедят, доколкото е възможно, че вярват в това твърдение. Този метод не променил отношението им към бившите им партньори, нито пък начина, по който се чувствали. Но в крайна сметка участниците мислели по-рядко за бившите си половинки. Преди това хората били твърде фиксирани върху това да забравят, да продължат напред, да не обичат. Когато си позволили да обичат бившите си гаджета, част от фиксацията изчезнала.

Третата стратегия е метода на разсейването. Участниците били питани за различни приятни неща, които не били свързани с бившите им връзки, например „Каква е любимата ви храна? Защо?“ Идеята била участниците да са заети с нещо, за да не мислят за тежките си раздели. Този метод не намалил степента на тяхната любов, но накарал хората да се чувстват по-добре.

Учените заключили, че от трите стратегии най-ефективна е първата, при която трябва да мислите за отрицателните черти на партньора ви, докато третата стратегия може да ви накара да се почувствате най-добре. Втората стратегия не била чак толкова ефективна в първия си вид, но може да бъде полезна, ако си повтаряте, че е нормално да се чувствате тъжни след раздяла.

Трите метода, приложени заедно, помогнали на участниците да не мислят толкова за предишните си връзки и по-лесно да продължат напред. Тези стратегии могат да бъдат използвани и от онези, които са били нещастно влюбени в хора, които никога не са отвърнали на чувствата им.

Това са съветите на учените, а за любовната мъка Ерих Мария Ремарк казва: „Любовните страдания не могат да бъдат преодолени с философия; това е възможно само с помощта на друга жена.“