Най-голямото предимство на учението на Ошо е, че той не дава готови отговори на всички въпроси, а ни дава добра основа, добър старт, за да достигнем до отговорите сами.

Ето кои са 10-те най-добре съвета на Ошо:

1. Хората приемат всичко много сериозно и то се превръща в бреме за тях

Научете се да се смеете повече. Според мен смехът е толкова свят, колкото е и молитвата.

2. Всяко действие води до непосредствен резултат

Бъдете внимателни и наблюдателни. Човек, който е намерил себе си, който може да определи кое е добро и лошо, е зрял. Той е постигнал всичко това сам, поради което той има много голямо предимство пред тези, които нямат собствено мнение.

3. Всички сме уникални

Никой не трябва да ни казва кое е правилно и кое не. Животът е експеримент, в чийто ход определяме тези променливи понятия всеки ден. Разбира се, възможно е да постъпите погрешно, но именно по този начин извличате огромна полза.

4. Има моменти, в които Бог тропа на вашата врата

Това може да се случи по милион начина – чрез жена, мъж, дете, любов, цвете, залез или изгрев. Бъдете нащрек, за да го чуете.

5. Стремежът да бъдем различни е най-обикновеното желания

А да се отпуснем и да бъдем обикновени – това е наистина необичайно.

6. Животът е безкраен низ от загадки и тайни

Животът не трябва да се предсказва. Има хора, в чийто живот няма тайни. А когато няма тайни, няма страх, съмнения и тревоги.

7. В началото винаги слушайте себе си

Научете се да се наслаждавате на собствената си компания. Не бива да чакате нетърпеливо някой да дойде, защото вие се чувствате добре и сами. А ако сте в нечия компания, още по-добре. Само когато постигнете мир със самите себе си, ще можете да изградите истински отношения с околните.

8. Ако си богат, не мисли за това; ако си беден – не се притеснявай

Помни, че светът е само един спектакъл. Когато го разбереш, ще бъдеш свободен и няма да страдаш. Страданията произтичат от сериозното отношение към живота. Започни да приемаш живота като игра.

9. Смелостта е движение към неизвестното

Смелостта не означава, че не изпитвате страх. За да бъдете безстрашни, трябва да се стремите бъдете все по-смели и по-смели. Но в началото разликата между страхливеца и смелчага не е чак толкова голяма. Единствената разлика е, че страхливецът слуша и следва страховете си, а смелчагата ги чува и продължава напред въпреки тях.

10. Вие се променяте всеки ден

Вие приличате на река. Днес тя тече в една посока, а утре – в друга. Всичко се променя. Нищо не стои на едно място. Но за да го видите, е необходимо да бъдете проницателни.