Всяко пътуване по света ви предоставя уникална възможност да се запознаете с местната кухня. Ето и най-популярните кухни в света.

 

10. Ливанска кухня

 

Ливанската кухня включва най-доброто, което Близкият изток може да ви предложи. Храните са повлияни от Средиземно море и включват много зеленчуци и малко месо с уникални аромати. Интересно за ливанската кухня е, че преди всяко ястие се поднася мезе, включващо сирене или туршия, салати, леща, кашкавал с арабски хляб. Ливанската кухня включва още плодове, прясна риба и морски дарове и малко животински мазнини. Страната е известна и с арабските си сладкиши. 

 

9. Гръцка кухня

 

Със значително влияние от турската и италианската кухня, гръцката кухня акцентира върху използването на зехтин, зеленчуци и билки, специфични за региона на Средиземно море. Храната в Гърция се различава от храната, предлагана в гръцките ресторанти по света. Местните заведения предлагат автентични гръцки деликатеси, приготвени според най-новите кулинарни тенденции. 

 

8. Испанска кухня

 

Испанската кухня включва разнообразие от месо, риба и зеленчуци. Използва най-много масло в сравнение с останалите европейски кухни. Една от най-популярните напитки в Испания е Сангрия - питие от вино и плодове.

 

7. Японска кухня

 

Японската кухня е известна с уникалните си съставки и подправки и сезонността на храната. Белият ориз и соята са съставките, които можете да намерите в почти всяко ястие. Токио е считан за най-вкусният град в света с над 150 ресторанта, за разлика от Париж и Лондон, където ресторантите са 148. 

 

6. Мексиканска кухня

 

Известна с разнообразието си от вкусове и подправки, мексиканска кухня е резултат от взаимодействието на испанските конкистадори с културата на ацтеките. По-голяма част от мексиканската храна, която ядем днес, е вкусна комбинация от древните традиции на ацтеките и маите. Французите също имат своята роля в историята с печени изделия като сладки хлябове. Мексиканската кухня включва и екзотични ястия като игуана, насекоми, гърмяща змия, елени и дори маймуна.

 

5. Тайландска кухня


 Много хора казват, че тайландска храна със своята балансирана комбинация от горещо,кисело,горчиво и сладко, е достатъчно добра причина да посетите страната. Храните се характеризират с използването на пресни билки и аромати, като например лимонов сок, лимонова трева и пресен кориандър.  Подобно на много азиатски ястия, оризът е основният компонент в тайландски храни. Опитайте рибен сос, спагети със скариди, сурово говеждо месо, ферментирала риба или пържени ларви на насекоми. 

 

4. Индийската кухня

 

Една от най-сложните и разнообразни кухни в света е индийската. Тя се предлага в ресторанти по цял свят. Храните са предимно вегетарианци, но много от тях включват агнешко, козе, птиче месо и дори риба. Индийската кухня обикновено е много пикантна. За да се насладите на храната, започнете бавно и в рамките на няколко седмици ще свикнете с вкуса. Ястията обикновено се ядат без прибори, седнали на пода, но тези традиции започват да се променят и да се ориентират към Европа и САЩ. 

 

3. Китайска кухня

 

Възникнала в различни части на Китай и разпространила се в целия свят, китайската кухня се консумира от една трета от населението на света всеки ден. Кухнята е лесна за приготвяне, икономична и вкусна. Повечето от храната се приготвя на хапки, тъй като китайската култура възприема ножовете като оръжия. Някои ястия са приготвени от застрашени видове, а други от месо, което не бихте искали да консумирате. 

 

2. Италианската кухня

 

Италианската кухня е една от най-старите в света и може да бъде проследена обратно до 4 в. пр. Хр. Основните съставки, като на картофи, домати, пипер и царевица, са запазени до днес. Италианската кухня е структурирана в няколко основни категории: антипасти (предястие), Primo (макаронени изделия или ястие с ориз), Secondo (месо, разбира се), Dolce (десерт). Италия е известна и с над 400 вида сирене и 300 видове колбаси. 

 

1. Френска кухня

 

Започвайки от Средновековието, които доведоха богати угощения на Френската революция, когато са използвани рафинирани техники, френската кухня днес може да се нарече"висша кухня". Тя е толкова популярна, колкото и френската поезия и изкуства. Сладкарските изделия са голяма част от френската  кухня, както и сирене и вино. В Париж има над 5000 места за ядене с менюта и цени за всеки вкус и джоб. 

 

Опитайте по някой специалитет от тези 10 уникални международни кухни и няма да съжалявате.