1. Не си щастлив

През по-голяма част от времето не се усмихваш, не се радваш на света около себе си, на всичко, което се случва край теб и теб. Просто... не си себе си.

2. Не се чувстваш комфортно в компанията на други хора

Иска ти се да си сам, далече от всички и всичко, да не говориш с никого, да не слушаш никого, да не общуваш с никого...

3. Съдиш другите

С повод и без повод съдиш другите. Тези, които познаваш. И тези, които не познаваш. Причината? Ако не харесваш себе си, няма как да харесваш другите. Просто и ясно...

4. Подценяваш се

Подценяваш възможностите си, усилията си, постиженията си. Подценяваш себе си. Не приемаш комплименти от други хора, но и ти не си правиш такива. Просто... не се харесваш.

5. Търсиш одобрението на останалите

Измерваш стойността си като човек с влиянието, което имаш върху останалите. И забравяш, че най-важно е влиянието, което оказваш на самия себе си.

6. Често изпитваш негативни емоции

Гняв, ревност, тъга, самосъжаление, самоосъждане... Почти непрестанно изпитваш цялата тази палитра. Или поне част от нея. Подсъзнателно отказваш да приемеш, че заслужаваш щастие.

7. Не даваш израз на емоциите си

Таиш в себе си всички свои емоции. Таиш любовта си, таиш надеждите си, таиш копнежите на сърцето си... Таиш себе си. Защото вярваш, че, разкриеш ли себе си, ще станеш уязвим. 

8. Поддържаш отношения с хора, които не харесваш

Не искаш да предизвикаш конфликт, като се отдръпнеш от дадени хора, затова продължаваш да общуваш с тях. Това те изморява и изсмуква енергията ти, която трябва да посветиш, ако не на други хора, то на себе си...

9. Занимаваш се с неща, които не са ти приятни

Отново за да не обидиш някого, нараниш някого, разочароваш някого. И затова обиждаш, нараняваш и разочароваш себе си. А може би просто се страхуваш да кажеш "Край!" и да промениш живота си..

10. Мислиш не два пъти,... двайсет пъти, преди да кажеш или направиш нещо

Не си позволяваш спонтанност. Не си позволяваш импулсивност. Не си позволяваш искреност. Пред другите. И пред себе си...

Вдъхновено от мрежата и живота