Излизаш от дома си, затваряш вратата, но осъзнаваш, че си забравила телефона си отново. Толкова е досадно! Ако забравяш често неща, е време да събудиш мозъка си и да направиш няколко упражнения, които да подобрят мисловната дейност.

Представяме ти 10 необикновени, но ефикасни упражнения, с които умът ти ще влезе в ритъм.

1. Сменяй ръцете си, докато вършиш задълженията си

Обикновено едната ръка винаги е по-натоварена от другата. Опитай се да ги сменяш периодично. Това ще заздрави връзките в мозъка ти.

Изпробвай го, докато миеш зъбите си, съдовете или чистиш. Първият път може да е трудно, но ще свикнеш.

2. Чети книгите на глас

Това упражнение ще подобри паметта ти. Говоренето и чуването на собствения ти глас помага на мозъка ти да запомни информацията.

Можеш да четеш на приятел или на дете. Ако нямаш тази възможност, смени хартиените издания с аудио. Така въображението ти се развива.

3. Яж с клечки

Когато ангажираш нервните клетки на пръстите ти, стимулираш мозъка. Това упражнение подобрява циркулацията на кръвта, а и също ще помогне на храносмилането.

4. Събуди се и помириши ванилия

Много от нас сутрин пият чисто кафе. Защо не промениш сутришната си рутина и не започнеш деня с нещо различно? Например, с аромат на ванилия или рози.

5. Сложи си тапи за уши за малко

Направи го на закуска със семейството, но ги предупреди, че няма да ги чуваш добре.

Сутришната ни рутина може да ни накара да не чуваме напълно околните, защото мозъка ни знае какво да очаква. Когато сложиш тапите, ще блокираш част от сетивата си. Така ще постигнеш малките задачи успешно.

6. Стиснете юмрук

Стискане на юмрук за 90 секунди подобрява паметта. Прави го, като редуваш юмруците.

7. Измервай пулса си три пъти седмично

Прави го 3 пъти в седмицата по 20 минути. Можеш да го направиш, докато вървиш. Мозъкът приема повече кислород, когато се разхождаш или тренираш, а така се образуват нови клетки.

8. Прави асоциации с различни думи

Спомни си една дума, която харесваш и започни да си представяш как се спелува тя. Когато приключиш с нея, помисли за няколко думи, които започват или завършват на същите две букви. Това упражнения ще държи ума ви буден.

9. Отвори прозореца, докато шофираш

Шофирането на тишина може да е успокояващо, но навън времето е прекрасно. Отвори прозореца си. Усети свежия въздух и чуй как птичките пеят. Мозъкът ти веднага ще възприеме звуците и заобикалящата го среда.

10. Запомни по 4 детайла от случайно срещнати хора

Направи го, когато си навън. Запомни 4 детайла от хора, които си видяла навън. Например, запомни цвета на косата, какви обувки са носели.

Стигнали сме дотам, че мозъкът ни не приема информацията, както трябва.Това упражнение ще промени това. Докато си на кафе, избери произволен човек и го опиши с детайли в главата си.