В най-лошия случай ако (човек) не успее, ще се провали, но ще се провали, докато се е стремял към нещо голямо, така че мястото му никога няма да е сред тези студени и плахи души, които не познават нито победата, нито поражението.

– Теодор Рузвелт.

Всеки човек е успешен в нещо. Успелите хора не са родени със сребърна лъжица, нищо не им е дадено даром. За да постигнат успех и лично удовлетворение, те се борят всяка минута без капка страх. Те са обикновени човешки същества, които при първия и последващ провал не се отказват, а продължават с всички сили към осъществяване на мечтите си.

Не се поддавайте на страха, на мимолетния неуспех. Ако станем подвластни на тези емоции, ние сме обречени на провал. Важното е да предприемем някаква стъпка, дори да претърпим поражение. Истината е една и много проста – никога няма да постигнем мечтите си, без да се сблъскаме няколко пъти с неуспеха. Ако ти липсва вдъхновение, за да направиш първата стъпка, ти представяме 10 успели личности, които са надскочили неуспехите, за да постигнат нещо голямо.

Джим Кери

Великият комик за пръв път посещава комедиен клуб на 15-годишна възраст.
Неговият баща, който поощрява склонността на сина си към пародирането, сам го води в един клуб, където начинаещи комици изнасят представления . Номерът, с който се надявал да пробие на сцената, измислил заедно с баща си, на когото му струвало огромни усилия да убеди собственика на клуба да даде шанс на момчето му. Но резултатът не е никак обнадеждаващ, защото присъстващите не го харесват и дори го освиркват. Това подействало на амбициозния Джим като леден душ. Не можело и да става дума да опита скоро в някой друг клуб.

Цели две години му били нужни, за да се възстанови след този провал и да подготви нова програма. През цялото време единствената му аудитория е неговото семейство, а най-неумолимият цензор - огледалото. Собственикът на същия клуб не разпознава във възмъжалия Джим Кери предишното плахо момче, провалило се с гръм и трясък, защото вторият път всичко изглежда съвсем различно - публиката се залива от смях и го изкарва на „бис“.  Джим от самото начало се отличава от всички останали комици. Той влага всичко
от себе си в изпълнението, обсебен от неистовото желание да разсмее зрителите на всяка цена. Но главната му цел е да си пробие път в киното и затова започва да взима уроци по актьорско майсторство. Скоро го забелязват и започват да го канят за второстепенни роли в телевизионни сериали и филми. Когато получава първите си хонорари, се заклева да стане богат и известен. И той успява!

Майкъл Джордан

Той е бил изключен от училищния отбор по баскетбол, когато е бил в 9-ти клас и то поради „некадърност”! Тогава се прибрал вкъщи, заключил се и плакал. Но това не го отказва и след години, благодарение на труда и борбения си дух, той бележи победа след победа и завоюва множество титли.

Джоан К. Роулинг

Авторката на поредицата за Хари Потър пише първата книга за момчето магьосник малко след развода си. Тогава тя е самотна майка, напълно разорена и с диагноза клинична депресия. Финансовото ѝ положение е толкова трагично, че няма пари да направи ксерокопия на книгата и препечатва всяко копие, което изпраща до издателствата в Англия. 12 отказват. Причината? Книгата е твърде голяма за децата! След дузината неуспешни опити нейният агент ѝ съобщава голямата новина - от малкото издателство Bloomsbury Publishing са харесали книгата! Причината? Шефът на компанията, Найджъл Нютън, е направил нещо, което останалите издатели очевидно не са – показал е книгата на истинско дете. 8-годишната му дъщеря се влюбва в нея и решението е взето. Годината е 1996. 

Днес „Хари Потър” е световна марка, чиято стойност възлиза на около 15 млн. долара. Книгите от поредицата са преведени на повече от 65 езика. Джоан К. Роулинг е първият човек, станал милиардер от писане на книги. Творбите ѝ са продадени в над 500 000 копия по света, а състоянието ѝ възлиза на 1 млрд. долара.

Опра Уинфри

Родена е през 1954 г. в щата Мисисипи. Родителите ѝ са двама тийнейджъри, за които била нежелано дете, тъй като са нямали средства, а и не са искали да се грижат за дете. Така че малката била оставена при баба си, която била толкова бедна, че обличала момичето в дрехи, ушити от чували за картофи. Животът в онези хипарски времена не бил лек, а за Опра бил направо жесток. Едва деветгодишна била изнасилена за първи път, което не впечатлило никого от близките ѝ, дори баба ѝ. През следващите години от тялото ѝ се възползвали всички роднини от мъжки пол. В крайна сметка на 14-годишна възраст Опра родила бебе, което обаче починало малко по-късно. Нищо чудно, че известната водеща прави най-логичния ход в живота си – бяга от къщи и никога повече не се връща към света на своите кошмари.

По същото време съдбата се смилява над нея. Печели стипендия в „Глендейл” и с това започва нейното дълго преследване на славата и властта. С примера си Опра Уинфри доказва, че всеки може да успее в живота, без значение какъв е произходът му или какво му се е случило. А успехът зависи само и единствено от самия него. Днес Опра Уинфри е най-известната американска телевизионна водеща, най-богатият афроамериканец на ХХ век, първата чернокожа милиардерка. Никой не може да отрече, че Опра е една от най-успешните жени в света.

Лейди Гага

Музикалният гигант Def Jam Recordings уволняват Лейди Гага (Стефани Джоан Анджелина Джерманота) само след три месеца съвместна работа. По това време певицата е в началото на своята кариера. На този изключително труден период е посветена песента ѝ Marry the Night. За да продължи работата си на музикалното поприще, Лейди Гага става текстописец за Sony. Така се запознава с Acon, който ѝ помага да се наложи като изпълнител. Първият ѝ албум излиза през 2008 г. Днес Лейди Гага е една от модерните музикални икони. Тя се нарежда на трето място сред най-награждаваните изпълнители в историята, след Майкъл Джексън и Уитни Хюстън.

Кейти Пери

Истинското име на световноизвестната звезда е Катрин Елизабет Хъдзън, тя е
родена на 25 октомври 1984 г. в Санта Барбара, Калифорния. На деветгодишна възраст започва да пее в хора на църквата на родителите си. Тя расте с госпел музиката и не ѝ е позволено да слуша друга - забраняват ѝ да се увлича по „покварена музика” или да гледа MTV. През 2001 г., още с името си Кейти Хъдсън, издава албум с госпел песни, кръстен на самата нея, който няма никакъв успех. По-късно записва още едни албум, който така и не вижда бял свят. През 2007 г. Кейти подписва договор със звукозаписната компания Capitol Music Group и приема сценичния псевдоним Кейти Пери. Следва небивал успех за изпълнителката, който идва с албума One of the Boys, който включва супер успешните сингли I Kissed A Girl, Hot n Cold и Waking Up In Vegas. Днес Кейти Пери е едно от най-известните имена в поп музиката.

Стивън Спилбърг

След три неуспешни опита Спилбърг не успява да влезне в мечтания за него
университет в Южна Калифорния и се записва в друг. По-късно, обаче, прекъсва. Завършва образованието си 35 години по-късно, когато вече е може би най-известният кино режисьор в цял свят!

Уолт Дисни

Империята на Уолт Дисни е позната на всеки. Но преди да успее да стане известен и да постигне толкова много, Уолт е работил за вестник, от който бива уволнен. Причината ще ви се стори нелепа - уволнили го, защото му липсвали въображение и добри идеи! Можете ли да си представите точно този човек да няма въображение?

Но неговите неуспехи не спират до тук. Той създава собствена анимационна компания през 1921 г., която скоро след това спира да функционира. През 1927 г., Дисни отива в известното още тогава студио MGM, където представя проекта си за Мики Маус. И от там го отхвърлят, като му казват, че идеята е тъпа и никой няма да иска да гледа мишка на екрана, особено жените.

Винсент ван Гог

Винсент ван Гог е продал само една картина през целия си живот. Днес обаче
творбите му са безценни.

Този материал ни показва, че трябва да се борим до край, защото няма невъзнаграден труд и недостижима мечта. Дерзайте!