Основното изискване, което съвременната мода поставя пред своите последователки, е отклоняване от правилата, а целта - подчертаване на индивидуалността. Но не са много тези, които се осмеляват да нарушат стила, който са си наложили.

Ние от Dama.bg съставихме списък на най-често срещаните грешки, които ни пречат да изглеждаме зашеметяващо и да проявяваме своето "Аз" с помощта на облеклото.

1. Заблуда: черните дрехи ни правят по-слаби

В действителност: Черният цвят не е за всеки, а сам по себе си, той не е в състояние да скрие излишните килограми. Да направите фигурата си по-слаба визуално, помагат не черните дрехи, а правилно избраната кройка.

Стилистите препоръчват: За момичетата, които искат да прикрият някои обемисти части от тялото си, са противопоказни черни рокли от лъскав плат и кожа. Но контрастиращите акценти ще ви помогнат да създадете ефектен образ и ще отвлекат вниманието от недостатъците.

2. Заблуда: хоризонталните райета правят фигурата по-обемиста

В действителност: Значение има кройката на тоалета, цветът и широчината на ивиците. Големите контрастни линии придават допълнителен обем на фигурата. Тесните хоризонтални ивици визуално удължават фигурата.

Стилистите препоръчват: Чувствайте се свободни смело да използвате тънките ивици, предвид вашия тип фигура. Допълвайте раираните дрехи с аксесоари, които ще ви помогнат да създадете допълнителен вертикален ефект.

3. Заблуда: светлото облекло ни прави по-пълни

В действителност: Най-важен е стилът и кройката, а не цветът.

Стилистите препоръчват: Изберете подходящата за фигурата ви кройка, която акцентира върху определена част от тялото. Комбинирайте светлите дрехи с други цветове за различни поводи.

4. Заблуда: скъсените панталони подхождат само на високи дами

В действителност: Панталоните до и над глезена изглеждат сладки и закачливи. Могат да ги носят не само притежателките на дълги крака.

Стилистите препоръчват: Панталони до глезените в ярки цветове могат визуално да скъсят фигурата. По-дребничките момичета трябва да дадат предимство на модели в по-неутрални тонове с висока талия и да ги носят с високи обувки.

5. Заблуда: овърсайз дрехите са подходящи за всички

В действителност: Повечето от девойките изглеждат изящно в по-обемисти дрехи, но има и такива, които трябва да подхождат към такъв избор с голямо внимание.

Стилистите препоръчват: Овърсайз моделите перфектно подхождат на високи и слаби момичета, като добавят към визията нотка чупливост. За ниските на ръст девойки, както и за притежателките на нестандартни фигури, е важно да се балансират пропорциите и да не обличат повече от една обемиста дреха.

6. Заблуда: широкият колан или корсет "прави" талията тънка

В действителност: Широкият и светъл колан, предназначен да подчертае талията, за момичетата с коремче работи точно по обратния начин: насочва вниманието към проблемната зона.

Стилистите препоръчват: По-пълничките жени трябва да избират рокли с дължина до коляното или по-дълги, за да се измести линията на талията надолу. Да подчертаете бюста и да удължите визуално шията ще ви помогне добавянето на едно V-образно деколте.

7. Заблуда: съчетаването на повече от 3 цвята в дрехите е лош вкус

В действителност: Правилото за "не повече от 3 цвята" е измислено от тези, които спазват дрескода и не искат да се отличават от тълпата. Ако имате чувство за стил и хармония, може спокойно да комбинирате повече от 3 цвята в един тоалет.

Стилистите препоръчват: Избирайте дрехи, в които преобладава определен цвят. Останалите оттенъци следва да допълват основния, а не да го заглушават. Спазвайте правилните комбинации от цветове.

8. Заблуда: Не може да комбинирате различни щампи в един тоалет

В действителност: Няколко принта, съчетани в един тоалет изглеждат свежо, но те трябва да подчертават и допълват образа, а не да разсейват вниманието.

Стилистите препоръчват: Щампите трябва да имат нещо общо помежду си, например еднакъв цвят. Идеално се комбинират помежду си един и същи принтове, но с различни размери. Геометрични фигури (квадрати, диаманти, грах, ленти) също чудесно се миксират и с други принтове.

9. Заблуда: Розовият цвят е подходящ само за деца и девойки

В действителност: В зависимост от стила на облеклото и нюансите на цвета, може да се носи във всяка възраст.

Стилистите препоръчват: Комбинирайте розово с други цветове (бяло, сиво, бежово, синьо, лилаво), като вземате предвид особеностите на фигурата си. Жените над 50 години за предпочитане е да залагат на коралови тонове.

10. Заблуда: воланите и наборите ни правят пълни

В действителност: Воланите и наборите придават на образа нежност. В същото време, ненужните декоративни елементи добавят визуално няколко допълнителни килограма.

Стилистите препоръчват: Най-безопасният вариант е къдри по ръкавите. Ако не притежавате мерките на фото модел, старайте се да избягвате рокли, състоящи се от няколко излишни украсителни набора, защото те "разширяват" фигурата.