Миналият четвъртък беше много тежък ден. В къщата ми цареше бъркотия, децата ми се държаха шумно и неуважително, съпругът ми беше кисел, а аз бях изтощена и готова да избухна в плач. Затова направих нещото, което правя в подобна тежка ситуация – позвъних на най-добрата си приятелка, която също е майка и се разтоварих. И пих вино. Когато затворих телефона, бузите ме боляха от смях и се чувствах невероятно, защото някой, когото обичам, ме уважи и безкористно ми даде от своето време и енергия, за да се увери, че ще се почувствам добре.

Трудно е да намериш най-добра приятелка-майка. Но когато я намериш, това не е никаква грешка, защото тя ще притежава повечето – или всички – от следните качества:

1. Ще ти каже, когато имаш червило по зъбите, сопол на носа, неприятно впити в дупето панталони, кофти прическа и дали наистина можеш да излезеш навън с тези тесни дънки. Накратко тя ще ти помогне да не изглеждаш глупаво, когато се появиш на публично място. 

2. Можеш да й покажеш всичко – от странни обриви на дупето до новата забавна „колекция“ от черни косъмчета, които са се появили по брадичката ти. И не само, че тя няма да те съди – или да изтръпне – но или ще ти покаже нейните, или ще ти помогне да потърсиш в Гугъл как да се справиш с тях.

3. Тя разбира защо виното в кутия, кафето, размъкнатите анцузи и шоколадите не са клиширани предмети за майките, а наистина необходими вещи за всеки ден и тя щастливо ще се появи на прага на дома ти, носейки всичко това, за да те накара да се почувстваш по-добре.

4. Ако детето ти се държи лошо, тя няма да увърта. Ще ти го каже директно. Също така ще уважи решението ти дали е добре да наказваш децата ти, когато се глезят прекалено.

5. Тя е наясно, че партньорът ти е забранена зона и уважава това.

6. Вие сте като Телма и Луиз и тя винаги ще ти предложи интересни неща като например да пиете мимоза цял ден, докато гледате готварски предавания и похапвате китайско.

7. Тя ще държи косата ти, ако се налага. Тя ще ти даде рамо, на което да поплачеш и ще те изслуша с отворено сърце и открито съзнание. Тя ще ти покаже какво означава безусловна любов.

8. Тя няма никога да се съмнява в уменията ти като майка, освен ако не се нуждаеш от това. Тя ще те подкрепя във всичко, което правиш – независимо дали е кърмене на публично място или това да продупчиш ушите на 5-годишната си дъщеря.

9. А когато те съдят за изборите ти спрямо детето ти – защото на всеки се случва от време на време – тя е готова веднага да те защити, изслуша и подкрепи.

10. Когато животът ти нанесе тежък удар и изгубиш работата си, децата ти се разболеят, бракът ти се разпадне или се появи каквато и да е тежка ситуация, най-добрата ти приятелка-майка е до теб. И е готова да се намеси и да ти помогне както може. Защото това е любовта. Любовта е да бъдеш до любимите си хора.

Подобно приятелство не трябва да означава ежедневни разговори по телефона. Необходими са само двама човека, които напълно се разбират взаимно и са винаги зад гърба на другия – в радост и тъга. Нещо като брака – но дори по-добре.

Мой ред е да върна жеста на най-добрата си приятелка. Мисля да мина през някоя пекарна и да се отправя към дома й.