На 9 декември актьорът Кърк Дъглас ще отпразнува своя 100-годишен юбилей. Наскоро той разкри каква е неговата тайна за дълъг живот – любовта към съпругата му Ан. Може ли да има по-трогателна и мила причина от тази?

„Аз съм истински щастливец, защото срещнах сродната си душа преди 63 години. Вярвам, че нашият невероятен брак и среднощните ни разговори са ми помогнали да преживея всичко, с което съм се сблъсквал“, казва Дъглас.

За неговия рожден ден семейството му подготвя голямо тържество с 200 близки приятели и роднини, организирано от сина му Майкъл Дъглас и снаха му Катрин Зита Джоунс. Естествено до Кърк Дъглас ще е и неговата 97-годишна съпруга.

За рождения му ден гостите няма нужда да носят подаръци, защото Кърк Дъглас приема рождения си ден като повод да върне добрината на хората и да даде нещо на света, а не да получава подаръци

„Аз и Ан винаги използваме такива щастливи поводи, за да дарим средства на институциите, които подпомагаме чрез нашата фондация. Да дадеш е безкористно дело, което продължавам да правя, защото ме кара да се чувствам добре“, обяснява Дъглас.

За миналия си рожден ден актьорът дари 15 милиона долара на лечебно заведение, което лекува пациенти с болестта на Алцхаймер. Благодарение на неговата щедрост, са успели да построят два нови етажа, които са кръстили на Кърк Дъглас.

Три пъти номинираният за „Оскар“ актьор се жени за Ан през 1954 г., три години след развода му с Даяна Дъглас. Тогава той вече има двама сина – Майкъл и Джоел, а от Ан му се раждат още два – Ерик и Питър.

Двамата влюбени се запознават на снимачната площадка. Кърк Дъглас снима новия си филм в Париж и там веднага се влюбва в една от асистентките – Ан Байденс, родена в Германия под името Хенелоре Маркс. Интересното е, че първите му опити да я покани на среща удрят на камък.

„Мислех си, че той е красавец и истински чаровник, но реших да не се занимавам с филмови звезди, защото те идват и си отиват“, разказва Ан. Но Кърк Дъглас се оказва напълно сериозен в намеренията си и Ан скоро се поддава на чара му. Година след премиерата на филма двамата се женят в Лас Вегас.

„Никога не съм смятал брака ни за уникален“, казва Дъглас. „Аз просто се влюбих в едно момиче и 60 години по-късно все още го обичам.“