Когато мислим за любовта, се сещаме за шоколад, мързеливи следобеди в парка или романтични срещи. И макар и романтиката да е важна част от всяка връзка, ежедневните действия са тези, които карат любовта да просъществува дълго.

Любовта не е понятие или теория. Това е глагол, който се спряга всеки ден. Ако искате любовта да продължава, трябва да я подхранвате с действия. Когато музиката спре, а бутилките са празни, това е нещото, което остава.

1. Любовта говори мило

Любовта осъзнава, че думите, които използвате, предават чувствата ви. Любовта не критикува, демонизира или деморализира. Вместо това пробвайте да използвате думите, за да повдигате духа, да оцените и уважавате партньора си. Избирайте думи, които изразяват нуждите и изпращат това послание, което искате, а не такива, с които да атакувате или тормозите партньора си.

2. Любовта прощава бързо

Вашето его се придържа към всяка малка несправедливост, но дълготрайната любов изисква да заравяте томахавката всеки ден. Трябва да прощавате на партньора си в името на мира и здравия разум и защото обичате партньора си. Трябва да осъзнаете, че гнева и дългосрочните негодувания ще съсипят една връзка. Затова е редно бързо да забравяте грешките и да знаете, че и двама ви не сте перфектни. Ако прощавате и се извинявате бързо, по-бързо ще излекувате болката.

3. Любовта приема всичко безусловно

Ще продължите да научавате неща за партньора си, които ще ви смущават. Ще разберете за миналото му и ще откривате нови неща всеки ден. Имате избор: да го съдите или просто да го приемете такъв, каквито е. Ако любовта е трайна, ще приемете миналото на половинката си, ще го приемете такъв, какъвто е бил преди, ще приемете грешките, които е направил и ще го приемете такъв, какъвто е днес.

4. Любовта дарява щедро

Любовта дава, без да иска в засмяна и без каквито и да било условия. Любовта дава без очаквания за взаимност. Любовта не се измерва в това кой колко е дал и кой колко получава. Любовта не отчита резултат. Любовта дава изобилно, споделя с желание и оценява създаването на щастие.

5. Любовта се изразява смело

Иска се кураж, за да изразите себе си. Любящата връзка ще ви позволи да кажете това, което чувствате. Любовта ще ви позволи да имате трудни разговори и да се справяте с конфликтите, без да разрушавате връзката си. Любов е да кажеш как се чувстваш, да споделиш притесненията си и да възприемаш това, което ти казва партньора ти.

6. Любовта се смее шумнo

Любовта е да се смееш с партньора си. Смейте се повече, за да обичате повече. Насладете се на нещата, които разсмиват и двама ви. Смейте се, за да намалите напрежението, смейте се, за да сложите край на конфликта и се смейте, защото намирате едни и същи неща са забавни. Смейте се на глас всеки ден.

7. Любовта се изпитва дълбоко

Любовта е, когато можете да споделяте чувствата си открито. Любовта е, когато сте в състояние да седнете и да приемете чувствата и отчаянието на партньора си. Любовта е съчувствие, разбиране и състрадание към себе си и помежду си.

8. Любовта слуша искрено

Любовта е да слушаш, за да разбереш. Това не е невнимателно слушане или преструване. Това не е слушане, за да поправите проблем или да предложите решение. Това не е слушане, за да съдите. Това е слушане с присъствие. Слушане със сърце. Тя е там за вас и партньора ви по време на възходите и паденията на ежедневието и по време на стресовите времена. Любовта е активно слушане, за да помогнете на партньора си да бъде чут и видян.

9. Любовта съди рядко

Любовта е да съдите по-малко или изобщо да не го правите. Това не означава да си създавате неверни предположения или да стигате до цинични заключения. Не е да мислите най-лошото за партньора си, а да мислите най-доброто за него. Да вярвате на половинката си. Да съдите по-малко означава да бъдете по-малко враждебни към партньора си и да подхождате към него с повече уважение. Това означава да вярвате в най-доброто от него, а не в най-лошото.

10. Любовта се доверява с желание

Любовта означава да поемате риск, да се доверявате и да давате всичко от себе си, дори и да знаете, че може сърцето ви да бъде разбито. Когато се доверявате, давате на любовта шанс да се развива. Доверието означава да приемате, да изберете да бъдете уязвими и да предпочетете да кажете това, което чувствате. Това е да поемате ежедневни рискове, знаейки, че вашият партньор ще бъде там, за да ви хване, ако паднете.

11. Любовта подкрепя напълно.

Когато нещата се усложнят, любовта означава да бъдете до партньора си. Означава да го подкрепяте в мечтите и успехите им, но и да сте до него, когато животът стане труден. Една двойка, която остава заедно по време на трудните времена, ще преживее заедно и хубавите моменти. Когато се появят препятствия по пътя, преодолейте ги, докато се държите един за друг по-силно от всякога.