Всички знаем, че за да имаме хубава кожа, трябва да ядем много плодове и зеленчуци, но знаехте ли, че има определени храни, които са особено полезни за кожата?

Днес ви представяме 11 от тези храни. Благодарение на тях кожата ви ще е здрава и сияйна.

Боровинки

Боровинките може да са малки, но са малки здравословни бомби. Спокойно могат да бъдат наречени и суперхрана, защото са богати както на антиоксиданти и фибри, така и на витамини А и С. Яжте боровинки по-често и това ще се отрази прекрасно на кожата ви.

Ябълки

Ябълките може да не са модерна суперхрана, но няма нищо по-хубаво от добрата стара ябълка. Заложете на червените ябълки, които съдържат най-много колаген, който е важен за еластичността на кожата.

Диня

Дините вече са на пазара, така че какво чакате? Те са сладки и освежаващи, а огромното количество вода, което съдържат (цели 90%), помага на кожата да остане хидратирана отвътре.

Банани

Бананите са един от най-добрите източници на калий – вещество, което е изключително важно за поддържането на водния баланс в кожата. Ако не приемате достатъчно калий, кожата ви ще бъде суха и без блясък.

Ананас

В някои култури от векове ананасите се използват като лечебно средство. Ананасът е единственият плод, който съдържа ензима бромелаин, които намалява възпаленията и подуванията по кожата.

Ягоди

Има ли човек, който може да устои на купа с прясно откъснати и сочни ягоди? Смело им се насладете през лятото, защото кожата ви ще е много благодарна. Тези плодове съдържат високи нива на елагична киселина, която предпазва кожата от ултравиолетовата светлина и забавя появата на бръчки.

Папая

Папаята е пълна с витамин А и с ензима папаин, който помага при разграждането на неактивните протеини и при отделянето на мъртви кожни клетки.

Киви

В едно малко киви се съдържа почти толкова витамин С, колкото в един голям портокал, а витамин С е основен фактор за здрава и блестяща кожа.

Нар

Също като боровинките, така и наровете с право са наречени суперхрани. Те са пълни с полезни вещества, които забавят стареенето и подпомагат производството на нови кожни клетки.

Череши

Черешите, освен че са много вкусни, са и полезни за кожата, защото съдържат най-голямата концентрация на антиоксиданти, а тези вещества се борят със свободните радикали и забавят процеса на стареене.

Картофи

Ако имате тъмни петна под мишниците, можете да ги махнете с помощта на картоф. Вземете един резен картоф и търкайте подмишницата с него в продължение на 10 минути, след това измийте мястото с хладка вода. В картофите има киселина, която има естествени избелващи свойства.