Склонни сме да мислим, че доброто здраве и гените са ключът към по-дълъг живот. Проучване показва, че да бъдем в щастлива връзка е нещото, на което трябва да разчитаме. И има още малки навици, които също могат да помогнат.

Разберахме на какво трябва да обърнем внимание, за да удължим естествено живота си.

1. Плоският корем

Жените, които са в менопауза и имат прекомерни мазнини по корема, могат да живеят по-малко време, се казва в изследването. Дори ако сте с нормално тегло, ако коремът ви е кръгъл, има известен риск. Това се обяснява с наблюдението, че жените със затлъстяване в средната част на тялото са по-склонни да развият диабет, сърдечно-съдови заболявания и други.

2. Приоритизиране на щастието

Да се чувстваме щастливи наистина е много важно за всеки, но изследванията показват, че това реално влияе и на дълголетието. И така, удовлетворението от живота, отсъствието на негативни емоции, оптимизмът и положителните емоции са това, към което наистина трябва да се придържаме.

3. Смейте се по-често

Да бъдем по-весели наистина добавя някакво качество към живота ни, но може да добави и количество. Изненадващо, обширно проучване показва, че чувството за хумор ни предпазва от развитие на сърдечно-съдови заболявания и различни инфекции. Всъщност, това е ресурсът за защита на здравето на мозъка. Какъв приятен начин да се опитаме да живеем по-дълго!

4. Бъдете по-организирани

Проучване показва, че тези хора са склонни да водят по-дълъг живот. Тази черта говори и за нашето когнитивно функциониране. Затова помислете да бъдете по-самодисциплинирани, организирани, ефективни и целенасочени, ако ви е грижа за дълголетието.

5. Разходка всеки ден

Проучване показва, че всяка допълнителна 30-минутна неактивност е свързана с 32% по-висок риск от развитие на сериозно заболяване. И буквално всяка стъпка има значение, когато става въпрос за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Така че, като вървите 2100 до 4500 стъпки дневно, можете да намалите риска от инфаркти, сърдечна недостатъчност или инсулт.

6. Излизайте по-често

Хората, които водят активен социален живот, могат да живеят по-дълго и по-здравословно, както се казва в изследванията. Това се обяснява с факта, че са склонни да имат по-добро здравословно поведение, като да ядат здравословни храни и да са физически активни. Обратното, изолиращите се хора са изложени на по-висок риск от слаба имунна система поради по-голям стрес.

7. Раждане по-късно

Проучване показва, че ако родите след 33-годишна възраст, шансовете ви да живеете по-дълго се увеличават. Всъщност такива жени имат два пъти по-голям шанс да живеят до 95 години, в сравнение с тези, които са родили последното си дете преди 29 години.

8. Проверка на нивото на витамин D по-често

Много заболявания, свързани с възрастта, могат да бъдат причинени от недостиг на витамин D. Всъщност, проучване показва, че това също може да забави самото стареене. Така че можете да си направите голяма услуга, като просто редовно проверявате дали витамин D в тялото ви е в нормални граници.

9. Грижете се за внуците си

Не само ще получите най-искрената любов от тях, но както показва проучване, това може да ви накара да живеете по-дълго. И дори да нямате внуци, грижата за чужди деца също ще свърши работа.

10. Извършване на домакинска работа

Редовните упражнения са ключът към по-дългия живот. Ако обаче нямате време или желание да отидете на фитнес, пак можете да се поддържате здрави, като вършите домашните си задължения. Например, като почиствате прозорците за 30 минути, ще изгорите 190 калории, а гладенето за същото време ще тонизира мускулите на горната част на тялото.

11. Редовно почистване на зъбите с конец

Грижата за устната хигиена помага за поддържането на естествени и здрави зъби. Но в допълнение към това изглежда, че удължава живота, както показва проучване. За да направите това, трябва да си миете зъбите сутрин и вечер, да ги почиствате с конци всеки ден и да посещавате зъболекар.

Какви са вашите тайни да останете млади и здрави възможно най-дълго?