Депресията наранява! И боли повече от счупен крак, ръка или зъб. И нито една физическа болка не може да бъде сравнена с психическото натоварване. Била съм там и знам колко може да бъде страшно, но също знам, че има начини да се почувстваме по-добре. Бъдете сигурни, че щом сте изпаднали в това състояние, можете да го преодолеете и да станете по-силни.

Както се казва: "Изпраща ни се толкова, колкото можем да понесем". Има смисъл и в това, дори да ви е трудно да го повярвате в момента.

Депресията е ментално състояние, което онзачава, че за да го преодолеем трябва да се обърнем към себе си. Умът ви е най-силното средство за лекуване и в момента, в който вземете решение вече сте започнали да се спасявате сами. Изисква се всекидневна рутина, която сами трябва да си изградите. Ето няколко лесни съвета от нас:

1. Вземете решение, че ще живеете

Депресията ви създава усещането, че сте откъснати от живота. Всъщност е точно така, защото вие сте го поискали. Но това не е естественото състояние на човека. Напомняйте си го всекидневно. Не се тревожете как ще стигнете до този момент. Опитайте се да се отпуснете и нещата ще започнат да се случват постепенно. Имайте търпение и ще видите колко възможности ще се отворят пред вас.

2. Сутрин, когато отворите очите си...

... и все още сте сънени, си повтаряйте следните думи: „Колкото по-тъмно е миналото, толкова по-светло е бъдещето“. Но се опитайте да се фокусирате върху вашето настояще. Усещайте с тялото си – чаршафите, възглавницата, светлината. Просто бъдете там и осъзнавайте какво правите. След това изпийте чаша хладка вода, за да помогнете на организма си да се пречисти.

3. Правете поне едно нещо през деня, което ви носи щастие

Дори да е нещо съвсем дребно, направете го! Това е нещо голямо за вас, защото променя поведението ви. Фокусирайте се върху приятните неща, които обичате да правите. Поиграйте с домашния си любимец, засадете растение, вземете си дълга вана или каквото ви е на сърце! Нека да е вашето.

4. Нека поне едно ядене през деня е за мозъка, а не за тялото ви

За да функционират качествено процесите в мозъка ви, трябва да го храните правилно. Тялото ви трябва да се чувства добре, за това приемайте повече яйца, риба, ядки и семена. Организмът ви ще се обогати с витамини и нутриенти. Уважавайте себе си, защото вие най-добре можете да се погрижите за себе си.

5. Прекарайте време навън, дори да е за малко

Слънце, въздух и дълбоко дишане ще ви освежат винаги! Искате да се излекувате, нали? Тогава зависи само от вас! Защото лечението включва заместването на старите вредни навици с нови и полезни. Движете се повече и сами изберете как.

6. Не четете и не слушайте негативни новини

Слушането на негативни новини по радио, телевизия и всякакви източници на информация, могат да задълбочат депресията ви. Сега, трябва да се научите да се смеете отново, така че оставете ги на заден план за известно време. Така или иначе животът е колкото драма, толкова и комедия. Смехът е най-добрият ви помощник сега.

7. Позволете си да се ядосате

Може да ви изглежда нелогично, след като преди малко ви посъветвахме да се смеете, но да се ядосате ви позволява да изразите емоцията си. Подтискането на чувствата няма да помогне. Напротив. Оставете се на гнева и го излейте, а след това ще усетите и облекчението.

8. Напишете поне 5 неща, за които сте благодарни

Дори да е само едно – няма проблем, начало е! Така ще тренирате мозъка си да се фокусира върху хубавите неща. Колкото повече ги забелязвате, толкова повече ще ги виждате около себе си.

9. Казвайте си по нещо хубаво в огледалото всеки ден

Изглежда странно, но не е. Усмихнете си се и нека да е нещо простичко, което хресвате в себе си. Например тръпчинките или пък се похвалете за вкусното хапване, което сте направили днес. Бъдете мили към себе си, поне за малко. Запомнете, че сте добър човек и заслужавате да сте щастливи. Вие принадлежите на този свят и животът ви обича – позволете му!

10. Под душа...

...си представете, че водата, която се стича по тялото ви пречиства всички неприятни неща и емоции през деня. Визуализирайте я като светлина и се отпуснете. Нека това е вашето време, което е само за вас. Мозъкът ви ще започне да работи на други вълни, които ще изпращат сигнал, че сте здрави и пречистени от натоварващите емоции.

Не забравяйте, че трябва да сте горди със себе си, защото сте избрали трудния, но смислен път. Да вземеш решение да се справиш сам е най-голямата стъпка от целия път. Не забравяйте, че не трябва да се насилвате – тялото и умът ще ви помогнат да наложите своето темпо – то е най-здравословно!

Бъдете горди със себе си! Във вас има повече сила, отколкото предполагате!