Щастието е начин на живот, възприятие за света и позитивен поглед дори към неприятните неща, които ти се случват. Да бъдеш щастлив означава да поемеш пълен контрол над живота си и да го изживяваш пълноценно и цветно. Ето какво правят щастливите хора, а нещастните не…

1. Фокусират се върху това което имат, а не върху това, което им липсва

Благодарността е първата стъпка към спокоен и щастлив живот. Тя ще ти помогне да осъзнаеш колко хубави неще има около теб. Просто се огледай около себе си. Не бъди неблагодарен, защото и това, което имаш, може да те напусне. Щастливите хора осъзнават, че не могат да притежават всичко и се радват и на малкото, което притежават. Огледай се около себе си и ще разбереш, че вече си благословен.

2. Имат реалистични очаквания

Очакванията са майката на разочарованието. Защо? Защото, ако поставим летвата твърде високо, има опасност да не постигнем високите си изисквания. Когато става въпрос за хората около теб, си дай си ясна сметка какво и от кого очакваш. Не забравяй, че никой не ти е длъжен. Постави лимита – и за себе си и за другите.

3. Имат силата да променят живота си

Винаги има нещо, което не харесваме около себе си или в себе си. Но от кого, ако не от теб, зависи това... Животът е такъв, какъвто си го направиш! Ако очакваш да се появи някой с вълшебна пръчка и да реши проблемите ти, много си се объркал. Искаш ли нещо от живота си, започни да работиш за него. Щастието е действие!

4. Щастието няма посока

Някои от нас си мислят, че щастието е един красив розов момент в бъдещето, в който всичко е прекрасно. Не е точно така. То няма посока – пътят го прави стойностно. Възходите и спадовете са в основата – наслаждавай се на пътя и не мисли за крайния резултат.

5. Забавят темпото

Няма как да се насладиш на аромата на цветята, на лятното слънце, на нежния бриз, ако непрестанно препускаш. Отдели своята част от деня, в която да не правиш нищо. Подари си малко радост и наслада, които нямат нищо общо с изкарването на пари. Отдели време за нещо, което винаги си искал да направиш.

6. Знаят, че няма лесен начин

Всичко, което влиза в живота ти лесно, може също толкова лесно да си тръгне. Благата идват в живота, защото си се потрудил за тях и си ги иска. Лесната работа и лесно изкараните пари, са онези преки пътища, от които има опасност да бъдеш излъган. Ще ги оцениш ли щом идват толкова безпрепятствено? Няма щастие, поднесено на сребърна чиния!

7. Знаят, че никой не им е длъжен

Не си мисли, че нещата, които искаш ще дойдат отвън. Красивите неща в живота идват, защото си ги заслужил. Ако искаш нещо, бори се за него. Да очакваш промяна от някой друг, когато става въпрос за собственото ти щастие, е просто абсурдно.

8. Опитват се да променят света

Веднъж щом разбереш какво е твоето призвание, е време да се отдадеш на него. Щастливият човек винаги ще се опита да направи света едно по-добро място. Продължавай да бъдеш добър и отдаден на света, в който живеем. Самият ти ще се почувстваш по-добре.

9. Щедри са

Егоистите са нещастни. Щедростта означава, че си отворил сърцето си за света и че светът се е открил за теб. Научи се да прощаваш. Прошката ще породи позитивно чувство. Да простиш, означава да се освободиш от чуждото влияние и да поемеш контрола в свои ръце. Ако прошката си струва – остани, ако ли не – продължи напред. Нищо не е вечно и никой не перфектен.

10. Щастието е начин на живот

Да избереш да имаш позитивно отношение към живота, е избор и ключ към щастието. Направи своя избор и се наслаждавай на резултата. А той няма да закъснее!

11. Говорят за хубави неща

Ако нямаш нещо хубаво за казване, по-добре замълчи. Не защото игнорираш неприятните аспекти от живота си, а защото говоренето няма да ги отстрани. Подбирай думи, които са пълни с добра енергия и позитивизъм. Обичай живота и не се страхувай да го показваш. Дори понякога да ти се струва тъмен, знай че винаги има светлина!