На човек му трябва толкова малко да бъде щастлив, но толкова много, за да го разбере.
Все ни се струва, че сме само на една крачка разстояние от щастието. Само трябва да си купим това, да постигнем онова и да спестим за още нещо. Кой би помислил, че трябва да се научим как да бъдем щастливи? Защо е нужно да се разберат толкова сложни неща, за да се осъзнае, че щастието винаги е простичко.

Психологът Соня Любомирски задава няколко въпроса за щастието и в хода на наблюденията отделя 12 точки, които щастливите хора правят по различен начин. Без значение в какъв период от живота сме сега, тези "навици на щастието" са винаги приложими.

1. Благодарете

Когато оценяваме това, което имаме, ние повишаваме стойността на тези неща и ги обгръщаме с позитивна енергия. Те са в състояние да привлекат повече от това и да ни върнат същото чувство подсилено. С други думи - благодарността за това, което вече имате, се трансформира в по-дълбоко чувство - чувство на щастие. Едва ли можем да бъдем щастливи, ако не сме благодарни за това, което имаме.

2. Бъдете оптимисти

Такива хора са в състояние да генерират свой собствен оптимизъм, независимо от ситуацията. Много е важно да се приеме фактът, че нещастието е само възможност за израстване и за получаване на нов урок от живота. Нито повече, нито по-малко. Хората, които мислят оптимистично, гледат на света като пространство, изпълнено с безкрайни възможности, особено в трудните моменти.

3. Избягвайте социалните сравнения

Сравнявайки себе си с някой, от който сме по-добри, ни дава нездравословно чувство за превъзходство. Нашето его се увеличава и от това няма да излезе нищо добро. Ако пък сме "по-лоши", ние зачеркваме целия тежък труд, който сме вложили и отричаме целия напредък през годините. Социалното сравнение изобщо не е разумно. Ако си струва да се сравнявате с някого, то това сте самият вие преди една година.

4. Правете добро

Всяко добро дело отделя заряд серотонин в мозъка. Той има вълшебно въздействие - както за здравето, така и за чувството на щастие. Безвъзмездната помощ за някого е мощен начин да почувствате вътрешна топлина и хармония. И не само вие, но и наблюдателят на този акт. Чудесно е, нали?

5. Възпитавайте социалните си отношения

Най-щастливите хора в света ценят дълбоките и пълноценни отношения. Изследванията показват, че нивото на човешката смъртност се удвоява, когато те се чувстват самотни. Нищо не може да се сравни с топлите чувства, които ни изпълват при общуването с близките ни хора, с които да можем да споделим всичко. Ние се чувстваме част от нещо по-смислено и значимо от нашето самотно съществуване.

6. Разработете стратегия за справяне със стреса

Именно вашата реакция в най-стресовите моменти оформя вашия характер. Неприятности се случват - това е неизбежно. В такива моменти е трудно да се измислят и намират творчески решения. Затова повече ще ви помогне предварителният запас от доказани стратегии за такива случаи.

7. Научете се да прощавате

Сдържането или по-лошо - натрупването на чувство на омраза, е катастрофално за вътрешния ни мир. Нашият ум не познава разликата между минали и настоящи чувства. Когато мразите някого и постоянно мислите за това, тези отрицателни емоции разяждат имунната ви система. Те буквално изсмукват цялата ви енергия.

8. Бъдете вглъбени

Вглъбеност - състояние, при което ви се струва, че времето е спряло. Когато сте толкова фокусирани върху нещо, което правите, че сте станали едно цяло с него. Действията и чувствата се сливат. Вие не искате нито да ядете, нито да спите. Вие сте изцяло ангажирани. Нищо не ви разсейва и не отвлича вниманието ви.

9. Насладете се на вкуса на радостите в живота

Голямото щастие не може да съществува, без да забавите темпото. Понякога, за да се насладите на радостта, трябва да спрете напълно. В света на дивите стимули и вездесъщото движение е лесно да се забрави за нея. Пренебрегването на светлите моменти е равносилно на тяхната кражба. Най-простичките неща в живота могат да бъдат много стойностни, ако не ги пренебрегваме.

10. Посветете си цели

Истинското отдаване на работата се превръща в огромна сила. Вълшебните неща започват да се случват, когато решим да направим всичко възможно, за да изпълним задачата. Когато живеем с някаква цел, ние нямаме друг избор, освен да превърнем плана си в реалност. От друга страна, този съзнателен избор необратимо прави хората по-щастливи, защото те знаят за какво живеят.

11. Развивайте духовността си

Когато развиваме своята духовност, ние признаваме, че животът е нещо повече. Ние се отказваме от глупавата идея, че човекът е най-могъщото същество и това ни дава възможност да общуваме с всичко съществуващо. 

12. Грижете се за тялото си

Грижата за тялото е ключов фактор за тези, които искат да бъдат щастливи. Слабата физическа енергия има отрицателно въздействие върху умствената, емоционалната и духовна енергия. Изследвания, проведени върху хора с клинична депресия, показват, че физическите упражнения увеличават нивото на щастие, по същия начин както антидепресантите. И това не е всичко. Шест месеца по-късно, хората, занимаващи се с физическа активност са по-малко склонни на рецидив, защото паралелно развиват по-високо чувство на самоуважение и достойнство.