Днес ни е трудно да си представим, че някой би ни забранил да си отворим банкова сметка или да отидем в университет само защото сме жени, но невинаги е било така. Едва със зараждането на суфражизма, който се бори за избирателни права на жените, светът започва да се променя в началото на XX век и на жените започват да се отпускат различни права.

В САЩ жените получават право на глас през 1920 г., а в България – през 1938 г. Въпреки че днес смятаме САЩ са развита страна, ще се изненадате колко обикновени дейности са били забранени на жените дори през 50-те и 60-те години.

1. Отварянето на банкова сметка

До 1974 г. на жените в САЩ не е било позволено да си отворят банкова сметка без позволението на техния съпруг или на някой роднина мъж.

2. Да бъдат съдебни заседатели

Въпреки че това е едно от основните задължения на американските граждани, дълго време жените не са смятани за годни да го изпълняват. Мисисипи е последният щат, който през 1968 г. позволява и на жените да бъдат съдебни заседатели.

3. Да практикуват право

Няма значение дали една жена е минала през години на обучение и дали е преминала всеки тест с отличен, все пак са можели да й откажат правото да защитава неин клиент в съда. Едва през 1971 г. жените получават възможност да упражняват професията си, без да се притесняват, че ще бъдат изгонени заради пола си.

4. Взимането на противозачатъчни

Един от най-надеждните методи за контрацепция е одобрен през 1960 г., но много американски щати го забраняват със закон за следващите няколко години.

5. Отпуск по майчинство

Много често жените са губели работата си, когато са забременявали. Едва през 1978 г. е приет закон против тази дискриминация. Въпреки това днес САЩ имат една от най-лошите политики по отношение на излизането в майчинство. Там на практика не съществува такова понятие, единствено големите компании (с над 50 души персонал) отпускат 4 месеца платен отпуск на жените, които са работили за тях на пълен работен ден.

6. Да кърмят на публични места

През 50-те години кърменето на публични места се е смятало за незаконен акт, за който жените са били наказвани.

7. Да учат в Бръшляновата лига

Един от най-престижните университети в света – Харвард, не е приемал кандидатурите на жени до 1977 г., Йейл и Принстън са били малко по-прогресивни (но не много) и първите техни студентки са записани през 1969 г.

8. Да учат във военна академия

Първата ученичка във военната академия „Уест Пойнт“ е приета през 1976 г.

9. Да участват в Бостънския маратон

Може би звучи странно, но на жените дори не е било позволявано да тичат на този прочут маратон. През 1967 г. Кати Швитцер е първата жена, която участва в маратона, и предизвиква истински скандал. Тя дори е нападната от един мъж, който се опитва да я избута от трасето. През 1972 г. маратонът официално допуска и жени.

10. Да участват във военни действия

Въпреки че жените нерядко са участвали пряко във военните действия или са служели ревностно на армията, в САЩ те са допуснати да участват в битки едва през 2013 г.

11. Да бъдат астронавти

През 1963 г. рускинята Валентина Терешкова става първата жена, летяла в Космоса, а по това време от НАСА все още забраняват на жените да бъдат астронавти. Сали Райд е първата жена, която е допусната в НАСА през 1978 г. и през 1983 г. е първата американка и третата жена, летяла в Космоса.