Понякога не се замисляме за опасността навреме, а после съжаляваме, че не сме взели нужните мерки.

Ето затова днес ви споделяме няколко златни правила, за да избегнете опасните ситуации, в които могат да попаднат децата ви.

1. Научи детето си да ти се обажда, когато излиза и когато е стигнало на уреченото място

Превърнете такива обаждания в семеен навик в случаите, когато някой от вас отива на училище, работа или просто излиза. Ако детето вижда, че родителите му правят същото, то няма да възприема тези обаждания като метод за родителски контрол, а като нещо нормално в едно задружно семейство.

2. Винаги вярвай на детето си, когато ти разкаже за странна и подозрителна ситуация

Ако детето ти разкаже нещо странно и подозрително за някога, дори той да е семеен приятел, учител и т.н., довери се на думите му. Поискай подробности от детето си и разучи ситуацията, защото много често насилниците и похитителите са хора, които детето познава.

А ако детето ти се обади и те помоли да го вземеш, направи го. Вероятно се притеснява да ти сподели подозренията си по телефона.

3. Запиши си телефонните номера на приятелите на детето ти, на учителите и съучениците му

Ако детето ти не се появи навреме, е добре да знаеш на кого да се обадиш, за да го потърсиш.

4.  Преди всяко голямо събитие снимай детето си в цял ръст

Ако отивате на събитие с много хора или на място, където винаги е пренаселено, снимай детето си в цял ръст. Ако детето ти изчезне, е по-лесно да покажеш снимката му, отколкото да обясниш какви са били дрехите му и как изглежда.

5. Ако детето ти е изчезнало и не отговаря на обажданията ти, почни веднага да го търсиш

Времето е основен фактор за бързото намиране на детето. Ето защо не бива да губиш ценно време и веднага започни да го търсиш, ако имаш силни подозрения, че е изчезнало, и в същото време не отговаря на множеството ти повиквания.

6. Научи детето си да реагира правилно в опасни ситуации

При опасност детето би се паникьосало или объркало, дори да знае какво да прави на теория. Затова е добре да го подготвиш. От време на време го карай да повтаря адреса си и телефоните номера на мама и татко. Разиграйте различни ситуации: Какво да прави, ако се изгуби в магазина или навън, какво да прави, ако някой непознат иска да го отведе някъде, ако му предлага бонбони или иска помощ от него. Отидете в някое откъснато място без хора (например в някоя гора) и упражнявайте как се вика за помощ.

7. Изберете място, на което да се срещнете, ако се разделите

Ако отивате на място с много хора (на концерт, в мола, в парка и т.н.), винаги изберете място, на което да се срещнете, ако се разделите, дори когато телефоните ви са във вас (може да им падне батерията, да ги изгубите и т.н.). Най-добре да изберете лесно място, което се вижда отдалече – главния вход, голям фонтан и прочие.

8. Не забранявай на детето ти да ползва социалните мрежи

Не забранявай на детето ти да ползва социалните мрежи, защото това само ще увеличи любопитството му. Накрая детето ти просто ще използва фалшиво име и пак ще си направи профил. Вместо това му позволи да си има акаунт, за който ти ще знаеш, по този начин ще можеш да виждаш какво харесва и с кого се сприятелява.

Освен това е много важно да научиш детето си как да избягва онлайн опасностите: как да не кликва на разни реклами или изскачащи изображения, които могат да крият вируси, как да не отговаря на спам съобщенията, как да се справи с интернет троловете и обидите, как да не отговаря на възрастни непознати, как да не споделя прекалено лична информация и т.н.

Можеш да инсталираш и програма за родителски контрол, която блокира опасните страници.

9. Довери се на новите технологии

Инсталирай приложение за проследяване на локацията (например Family Locator), което ще показва местоположението на детето ти и дори може да ти изпрати зов за помощ при опасност. Можеш да купиш и GPS тракер под формата на гривничка или часовник, с който да следиш къде ходи детето ти.

10. Сложи бележка с телефона си в джоба на детето ти

Запиши телефонния си номер и този на някой близък, ако не могат да се свържат с теб. Напиши на бележката и здравословните проблеми, които детето ти има, например алергии. Нека детето ти държи бележката във вътрешния си джоб.

11. Не се карай на детето си, ако се изгуби

Ако детето ти се страхува, че ще му се караш, това само ще влоши ситуацията, ако се изгуби. В такива моменти то ще се паникьоса още повече, защото ще си мисли как ще бъде наказано, и ще забрави какво да прави в такава ситуация. Когато разговаряш с детето си за правилата за безопасност, обясни му, че няма да му се караш, ако се изгуби, но то трябва винаги да бъде внимателно.

Ако детето ти се е изгубило и после е било намерено (от теб или от друг човек), прегърни го, успокой го, че всичко е наред. Когато се успокои, обсъдете случилото се: защо е станало така и какво можете да направите, за да не се случи отново.

Никой не иска да отгледа дете, което се страхува от собствената си сянка, затова не плаши детето си излишно. Опитай се да му обясниш спокойно, че понякога хората попадат в лоши ситуации, но то може да се предпази, ако следва няколко прости правила като тези.