Знаете ли, че когато слагате детето си в бебешко кошче, щипката на колана трябва да бъде точно под мишниците. Или смятате, че не е от толкова голямо значение? Ако се случи инцидент и коланът е сложен по този начин, има опасност детето ви да изхвърчи от седалката...Така че, понякога малките детайли имат голямо значение.

Ето няколко грешки, които повечето хора допускат, когато слагат детето си в колата.

1. Грешно поставяне на кошчето

За да монтирате кошчето правилно, е нужно да сте сигурни, че точно то е за вашата кола. Така ще знаете, че всички средства, които предпазват детето ви са монтирани правилно. Ако не сте сигурни, по-добре се обърнете към специалист, който ще може да постави кошчето по най-безопасния начин, за да може да работи по предназначение и сигурно.

2. Неправилна употреба на колана

Освен неправилната позиция на щипката на колана, може да допускате грешка и с дължината му. Не трябва да бъде нито твърде стегнат, нито твърде разхлабен. Можете да проверите – ако успявате да захванете лентите между пръстите си, значи са прекалено хлабави и е нужно леко да ги затегнете. Трябва да бъдат поставени в правилната позиция. Погледнете внимателно точно от къде трябва да минават лентите на колана – под мишниците на детето или по рамената.

3. Обръщате кошчето прекалено рано

Според стандартите детето трябва да стои в кош с гръб до една година. Другият фактор са килограмите – вижте какви са стандартите и се придържайте към тях. Нови изследвания показват, че най-добрият момент да преминете към другият тип кошче е след две години. До тогава най-безопасният начин за позиция на седалката е с гръб към движението, защото детето е най-защитено. Потърсете хора, които вече имат опит.

4. Обличате детето си в обемисти палта и пуловери

Колата през зимата е ледено студена и най-нормалното нещо е да облечете детето си дебело. Така рискувате при инцидент, защото коланите ще бъдат по-разхлабени заради обемистите дрехи. С други думи – коланът трябва да се наглася по тялото на детето, за да бъде максимално ефективен. Можете да използвате одеялце, с което да завиете малчо, след като сложите колана. Вече има дрехи, които са направени от изключително леки материали за по-голямо удобство.

5. Премествате детето прекалено рано в столче

Въпреки, че някои столчета са рекламирани за деца на възраст под три години, това не е възрастовата група, за която са предназначени. Детето може да използва столче, ако отговаря на следните три критерии: трябва да е на възраст от 4 или 5 години, да тежи най-малко 18 килограма и да е способно да държи колана само.

Обръщайте внимание на всеки малък детайл, когато става въпрос за безопасността на семейството ви. Със сигурност ще намерите море от информация. Ако не сте сигурни - обърнете се към някой с опит.