Много от нас, възрастните, са нетърпеливи, а какво тогава да кажем за децата, които просто не могат да чакат. Все пак има някои методи, с които можеш да развиеш себеконтрола у децата си. При това методите са лесни и напълно безплатни.

1. Визуализирай времето

Децата започват да развиват абстрактно мислене, когато са на около 9 г. Преди това умът им работи по по-конкретни начини, ето защо им е трудно да преценят разликата между 15 и 45 минути. За да се справиш с това, трябва да визуализираш времето с нещо конкретно.

Грешен подход: „Излизаме след час“, „Имаш 10 минути да си прибереш играчките“, „Татко ти ще се прибере след половин час“.

Правилен подход: „Таткото ти ще се прибере, когато слънцето се скрие зад онази сграда.“

Можеш да им помогнеш и с конкретни сравнения: „Спокойно, ще стане съвсем бързо, толкова бързо, колкото ти отнема да си измиеш зъбите.“

2. Научи децата си на игри, които могат да играят сами

Има няколко причини да го направиш. Най-важната причина е, че по този начин децата ще са научат да се забавляват където и да са, вместо да им е скучно и постоянно да търсят външни стимули. Детското въображение няма граници и техните игри не изискват никаква подготовка или специални предмети.

Неправилен тип игри: Смартфоните и таблетите всъщност не помагат в развитието на въображението и креативността.

Правилният тип игри: Пъзели, търсене на съкровище, измисляне на приказки, влизане в различни роли и т.н.

Трябва още от малки да научиш децата си да играят самостоятелно и сами да си измислят сценарии за игрите.

3. Игра за публичните места

За децата винаги е скучно да чакат автобуса да пристигне или мама да свърши с пазаруването. Ето в такива моменти е добре да ангажираш вниманието им с една простичка игра.

Каква е играта: Нужни са двама участници (ти и детето ти) и една награда (или изпълняването на едно желание). Целта на играта е да намерите определен брой предмети (в определен цвят, в определена форма и т.н.). Който пръв преброи 20 предмета от този вид (или каквото друго число решите), той печели наградата. Например можете да броите такситата, докато пътувате.

Хубавото на тази игра е, че можеш да променяш вида на предметите и техния брой спрямо ситуацията, освен това не е нужно наистина да броиш, защото децата броят за двама.

4. Правилният начин да прекъснат възрастен човек

Ето един интересен и ефективен метод за тази цел: Когато детето иска да каже нещо, но неговият родител говори с някого, детето просто трябва да постави ръката си върху ръката или рамото на своя родител. Ако родителят докосне поставената ръка, това означава, че молбата на детето е била „чута“ и съвсем скоро ще му се обърне внимание.

Чрез този физически контакт родителят показва на детето, че то е чуто, а не е пренебрегнато.

5. Чакането за големите празници

Понякога най-трудно за децата е да дочакат големите празници (Коледа, рожден ден) и ако при твоето дете е така, можеш да му помогнеш като създадеш календар, с който да отброявате времето. Всеки ден от календара може да е обвързан с някаква дейност, изненада или някакво лакомство. По този начин децата ще мислят повече за утрешната изненада, отколкото за голямата изненада след 2-3 седмици, а това е далеч по-лесно.