Лятото също крие рискове от напълняване – калоричните изкушения са просто навсякъде, а ако детето обича да седи пред телевизора или компютъра – се получава сериозна предпоставка за напълняване.

Ето какво трябва да направиш, за да предотвратиш лятното напълняване при децата.

1. Бъди за пример

Разбира се, най-важното, което трябва да направиш, е самата ти да бъдеш за пример и да се храниш здравословно. Децата попиват всяка наша дума и следят всяко наше действие и се учат от тях, ето защо е важно да промениш навиците си, ако смяташ, че не са достатъчно здравословни. Започни да пиеш повече вода и яж зеленчуци всеки ден. Купите с плодове трябва да са пред очите им, а най-добре плодовете да са нарязани, това със сигурност ще ги подтикне да си вземат от тях, а шоколадите прибери по шкафовете – далече от очите – далече от ума.

2. Следвай правилото 1-2-3-4-5

Ето какъв план препоръчват експертите за детето ти:

  • 1 час физическа активност;
  • 2 часа гледане на телевизия;
  • 3 порции кисело мляко с ниска масленост;
  • 4 чаши вода;
  • 5 порции плодове и зеленчуци всеки ден.

Тази схема може да се следва цяла година.

3. Обясни на децата си колко важна е здравословната храна

Ако имаш вила и градина – засадете или оберете заедно плодовете и зеленчуците, разкажи на децата си за храната и колко полезна е натуралната храна, която идва от земята. Ако пък нямаш собствена градина, заведи децата си по малките пазарчета за пресни плодове и зеленчуци. След това заедно сгответе купеното.

4. Забравете за захарта и си направете домашни десерти

През лятото има много изкушения –от мелбите до ледените близалки. Но тези лакомства често са пълни с огромно количество захар и празни калории. Вместо да харчите пари за тези нездравословни десерти, защо не си направите ваши? Използвайте 100% натурално плодово пюре, домашно мляко и никаква захар. Когато правиш сладоледа вкъщи, ще имаш пълен контрол върху съставките и сме сигурни, че накрая ще се получи един много по-здравословен десерт (а и по-вкусен!).

5. Определи времето за сън

Много често през лятото децата не спят достатъчно, защото се стъмва късно, а те се будят рано, а за следобеден сън повечето деца не искат и да чуват. Най-лесният начин да се справиш с този проблем е по-високата физическа активност – децата ще са по-уморени вечер и ще спят непробудно до сутринта.

Според едно проучване децата и възрастните, които спят по-малко от необходимите часове за тяхната възраст, са изправени пред по-висок риск от затлъстяване, така че сънят не бива да се пренебрегва. Здравните организации препоръчват 11-13 часа сън за децата до 3-годишна възраст, 10-12 часа за учениците в долните класове и около 9 часа сън за тийнейджърите.

6. Подготви ги за летния лагер

Ако детето ти ще ходи на летен лагер, е добре да си поговориш с него за хранителните му навици. Посъветвай го да пие вода по-често и да не прекалява с бонбоните (не очаквай, че няма да посегне към никакви лакомства). Добре е да сложиш няколко плода в багажа му (като например ябълки, които ще се развалят по-бавно) и да му купиш някое забавно шише за вода, което с радост ще използва.

7. Възнагради го за активността му

Прояви креативност и ще успееш да мотивираш детето си. Трябва да откриеш баланса между активните дейности и по-мързеливите удоволствия. Например, ако си изчисти стаята – можеш да го възнаградиш с един филм по негов избор или с повече време на компютъра. Трябва да съчетаеш задълженията с приятното.