Всяко дете се нуждае от поощрителни слова, за да знае, че се справя добре. Спомнете си, че и вие сте били и деца и сте чакали нетърпеливо да получите похвала от родителите си за добре свършена работа.

Но има някои похвали, които могат да навредят на детето. Ето и кои са те:

„Толкова си умен“

Едно време не е било прието децата да получават похвали. Може би това е и причината днешните родители да прекаляват с добрите думи към децата си. Целта на тези комплименти е да окуражат доброто им поведение, както и да им посочат, че родителите обръщат внимание на действията им. Но да бъдеш „умен“ не е поведение, а качество, което постоянно трябва да се усъвършенства.

„Толкова се гордея, че получи шестица“

Разбира се, че родителите се гордеят с постиженията на децата си. Но ако детето получава рядко добри оценки, трябва да бъде поощрено да учи по-усърдно и да се стреми да получава по-често добри оценки.

„Рисунката ти е много красива“

Всеки родител вярва, че малкото му съкровище има много таланти и един от тях най-често е рисуването. Дори и да мислите, че рисунките им са хубави, постоянните комплименти ще накарат децата постоянно да търсят одобрение у другите, което пък ще понижи увереността им.

„Ти си добро момиче/ момче“

Ако често казвате на децата, че са добри“, те ще приемат, че хората се делят само на добри и лоши. При всяко малко провинение те ще се страхуват, че ще станат „лоши“.

„Толкова си хубава“

Външният вид на момичетата винаги прави по-голямо впечатление и това е причината по-често да получават комплименти. По този начин момичетата растат с убеждението, че задължително трябва да бъдат красиви, а ако не са - няма да бъдат ценени.