Всички знаем, че пътуването с деца невинаги е райска почивка... или изобщо някаква почивка. Затова ти представяме 18 изпитани трика от няколко майки, може би сред тях ще намериш някой, подходящ за твоите деца.

1. Позволи им да ядат сладко!

В умерени количества, разбира се! Блогърката Ерин Макган споделя, че позволява на децата си веднъж дневно да изберат каквото лакомство искат от магазина. „По този начин открихме някои страхотни десерти“, допълва тя.  По този начин децата усещат, че също имат право на мнение, а изборът на най-интересния десерт ще ги разсее от неудобствата на пътуването.

2. Нека си водят дневник

Не става дума за типичен дневник от сорта на „Скъпо дневниче, днес в колата седях до досадния ми брат, който ме побърква!“. Не, нищо подобно. Купи им по една хубава тетрадка, цветни моливи и химикалки и им позволи да творят. В дневника си могат да залепят визитки на кафенетата, които сте посетили, флаери, картички и всичко, което се сетиш. Така децата ще са заети с нещо и повече ще се радват на пътуването.

3. Карабинер

Обикновено свързваме карабинера със скалното катерене, но Елизабет Нюкамп е по-изобретателна от нас. „Използвала съм го, за да оправя скъсана презрамка на чанта, за да закрепя детска играчка нависоко, за да хвана всички торби с покупки, използвала съм го като дръжка, за която детето да се хване, и дори като играчка.“

4. Найлонови торби

Найлоновите торби в различни размери са един от най-добрите помощници на всяко пътуващо семейство, така че не ги забравяй.

5. Изпей им песен

Дори да не те бива много-много в пеенето, имаме един трик за теб. „Една седмица преди пътуването започнете да приспивате детето си с някоя успокояваща песничка. Много скоро то ще започне да свързва песничката с нещо успокояващо и ще можете да я използвате и по време на пътуването си“, съветва Бейли Гадис.

6. Списък със съкровища

Разглеждането на забележителности може да се окаже досадно за децата, ето защо Гадис прави списък със „съкровища“, които децата й трябва да търсят. Например може да включиш определен тип цветя, дървета, животни, сгради или предмети, които най-вероятно ще видите при разходките си. Дай им списъка или им го издиктувай. Можеш да им кажеш да броят по колко неща от вид са забелязали или да добавиш още предмети, ако успеят да намерят всички съкровища, преди да сте свършили с разходката.

7. Медитация и йога

Медитирането действа изключително успокояващо, но освен това зарежда и с енергия. Медитирай преди да тръгнете сутрин и ще видиш, че настроението ти ще се подобри. А доброто ти настроение бързо ще се предаде и на децата. Ако харесваш йогата, можеш да направиш няколко забавни пози рано сутрин с децата, превърни тренировката в игра и всички ще са щастливи.

8. Балони

Балоните заемат малко място в куфара, затова Сюзан Браун винаги взима балони със себе си. Тя и нейните деца играят различни игри с балоните, например класическата игра, при която балонът не трябва да докосва пода.

9. Книжки

Ако децата ти си имат любими книжки, вземете ги с вас и им чети също като у дома. Може да им купиш и нови книжки по време на пътуването, за да разнообразите вечерните истории.

10. Лего

За някои майки лего конструкторите са спасението, когато имат нужда децата им да се занимават с нещо в хотела.

11. Подаръци по време на пътуването

Ваканция и подаръци? Кое дете не би искало да отиде на такова пътешествие. Алиша Молън разказва, че приготвя тематични подаръци за децата си, които те трябва да отворят на определено място от пътуването. Тя опакова подаръците и ги надписва: „Не го отваряй преди 11 ч.“ или „Отвори го, когато отидем в град...“. По този начин цялото пътуване прилича на Коледа, а децата са заети с новите си придобивки за поне час.

12. Желирани бонбони и дъвки

Някои деца се страхуват или се дразнят от пукането и шума в ушите при излитане и кацане. Дъвченето на дъвка помага на повечето деца, но някои майки предпочитат желираните бонбони. „Открих, че желираните бонбони са много по-подходящи за моите деца. Първо, че създават по-малко боклук, понеже не се случва постоянно да лапваме по някоя дъвка и да я изплюваме, второ, различните цветове и форми ги занимават“, разказва Ким.

13. Забавните спирки

Няма нищо забавно в спирането, за да отидеш в някоя миризлива и издраскана тоалетна, ето защо Ким Рейнър планира предварително спирките, които ще правят, за да са разтъпчат. Тя ги подбира така, че мястото да е интересно и приятно. Интересен ресторант, забавен парк или някоя странна местна забележителност.

14. Всеки да си знае цвета

Опаковането е висше изкуство, никой не го знае по-добре от майките. За щастие, има някои номера, които могат да бъдат научени. Кристи например използва несесери за багаж в различни цветове. Така децата й, вместо да търсят чорапите си в един голям куфар, знаят кой е техния цвят и и органайзер и така намират всичко по-лесно.

15. Стик за петна

Децата и петната вървят ръка за ръка. Ето защо е хубаво под ръка да имаш стик за петна, с който веднага да обработиш петното, за да си сигурна, че ще се изпере по-късно.

16. Краставици

Да, точно така, Саманта Браун не отива на почивка без няколко краставици.  Малко преди да тръгнат, тя нарязва краставиците на дебели резени, слага ги в добре запечатани пликчета и вече не трябва да се притеснява за това какво ще гризат децата й. Тя предпочита краставиците пред сухите и солени снаксове, които се предлагат по летищата. Така че вместо солети, пробвай да дадеш на децата си краставици, които освен това ще ги поддържат хидратирани. Внимание: Номерът ще стане само ако детето ти обича краставици.

17. Тиксо

Не, не е за да запушиш устата на децата. Саманта го използва, за да обезопаси стаите, в които преспиват. Например може да се постави върху електрическия контакт, да се запечатат чекмеджета, за да не ги отворят любопитните детски ръце, и т.н.

18. Вземи количката

Въпреки че разнасянето на количка е неудобно, понякога тя се оказва от голяма помощ. Кариса го осъзнава, когато синът й е на 3 годинки. „По онова време синът ми не беше сядал в своята количка от една година, освен това беше едър за възрастта си. Един ден на летището обаче всичко се промени. Синът беше много неспокоен и кисел, затова изведнъж количката се върна в употреба. Тя е много удобна за неочаквана дрямка. Този номер ме е спасявал много пъти, докато пътувам особено когато полетът ни е закъснявал.“