Сигурно често ви се случва да стоите и да наблюдавате всяка част от телцето на вашето бебе. Ръчички, крачета, всяка мимика, която прави. Едва ли сте знаели какво ви чака, преди това малко същество да се появи. Първите шест месеца понякога не са лесни, защото ще ви се случат доста непознати неща, а отсреща няма да ви обяснят къде е проблемът. Колики, безсъние, плач, който няма да разбирате. Възможно е и вие да будувате – всичко зависи от малкото ви съкровище.

.Ето няколко съвета от нас, които ще бъдат полезни за „новородени“ родители.

1. Ще стане по-добре

Ако имате спокойно бебе – поздравления! Но спрете да повтаряте на останалите родители покрай вас колко е тихо детето ви. Единственото, което могат да сторят, е да се отчаят, тъй като има много неспокойни малчугани. Когато не знаете какво се случва, най-добрият вариант е да се обадите на друга майка – вашата, приятелка и всеки, който ще ви бъде от полза. Потърсете помощ, ако смятате, че напрежението ви идва в повече. Важно е да бъдете спокойна около детето си, защото то усеща настроенията ви. Но не забравяйте – това е само период!

2. Нормално е да правите грешки

Не се обвинявайте, ако не вървите по предварително начертания план. Понякога и вие имате нужда от почивка. Ще се случва да не уцелите температурата на млякото, да се окаже, че нямате памперси или още хиляди неща, които дори не предполагате, че ще ви изненадат в движение. Нормално е, но не се е случило нищо страшно. Детето ви е здраво – значи всичко е наред.

3. Ще има дни, в които ще сте на предела

Понякога умората и постоянното мислене за бебето изморяват. Често родителите се чувстват безсилни, когато не разбират защо малчо плаче, а това може да бъде много напрягащо. Бъдете сигурни, че на следващия ден всичко ще си дойде на мястото.

4. Измислете нещо голямо за първата година

Има толкова много възходи и спадове през първата година на вашето дете. Някои носят големи и красиви емоции, други изпитват търпението ви. Направете голямо тържество за рождения ден на детето си! Защото ще отпразнувате важната работа, която сте свършили като родители, а тя не е малко. Прекарайте време само двамата,защото това ще ви даде усещането, че все още разполагате със себе си!

5. Ако единият родител прекарва повече време с детето....

...не се тревожете. В първите месеци то има най-много нужда от мама. Много бащи споделят, че усещат истинската връзка с децата си, чак когато започват да изразяват някаква емоция. Татковците искат обратна връзка – усмивки, емоции, прегръдки. Има време за всички и детето само ще покаже от кого и кога има нужда.

6. Майките не са магьосници

Не очаквайте, че можете да се справите с всичко сама. Родителите са двама и всеки трябва да изиграе своята роля. Понякога жената има нужда от повече психическа подкрепа, отколкото физическа. Ако гледаме реално на ситуацията, всеки би се справил, но за да расте детето ви спокойно вие също трябва да бъдете. Помагайте си взаимно и гледането на бебе може да се превърне в много приятно занимание.

7. Вие и партньорът ви сте различни

Не забравяйте, че всеки възприема света по различен начин. Има ситуации, в които вижданията ви ще се разминават. Бъдете толерантни един към друг, защото това може да създаде напрежение. Може да харесвате различни играчки, различни шишета или дрехи, но това е в рамките на нормалното. Важно е да останете екип, за да се чувства детето ви сигурно.

8. Научете се да казвате „извинявай“

Минавате през една от най-големите промени в живота си. Понякога ще изпадате в ситуации, в които напрежението ще си казва думата. Най-вероятно ще бъдат абсолютно елементарни неща от ежедневието. В подобна ситуация целият останал свят е виновен – половинката ви, времето, всеки ...само защото не можете да приспите детето си. Не е страшно, че сте изпуснали нервите си, ако сте в състояние да се извините. Важно е човекът до вас да знае, че го цените и обичате!

„В момента, в който се ражда бебе се ражда и майка! Тя не е съществувала. Жената е, но майката...никога. Майката е новородена, точно както отрочето си!“.

А както знаем никой не се е родил научен, нали? Наслаждавайте се на процеса, защото е вълшебен!