Коя е любимата думичка на децата? „Защо“! Само че умножена по стотина пъти – защо, защо, защо, защо... За родителите на малки деца това безкрайно и неизчерпаемо любопитство може да е малко напрягащо, защото никой не знае отговорите на всички тези въпроси.

И все пак трябва да се радвате, ако детето ви не спира да ви задава въпроси. Скорошно проучване върху функционирането на мозъка доказва, че мозъкът на любопитните хора работи по-различно от този на нелюбопитните. От това следва, че първите учат по-бързо и ефективно.

Учените помолили участниците в проучването да научат няколко текста и онези с любопитните мозъци запомнили по-голяма част от наученото. Освен това те по-успешно запомняли дори и по-скучните материали.

Ийв Малая от Университетът на Тексас казва: „Любопитството е един от най-силните и най-естествените импулси в човека. Образованието трябва да се гради върху такова поведение.“ Много фактори, включително стресът, остаряването и определени наркотици, могат да повлият на степента ни на любопитство.

Отглеждането на много любопитно дете е нелека и понякога изтощителна задача. Да отговаряш с години на въпросите какво, кога, къде и защо изнервя и най-спокойния родител, но не бива да забравяте, че този малък ненаситен ум е предпоставка за успех в живота.