Или какво кара децата да се чувстват сигурни и обичани...

Искате детето ви да е щастливо, защото сте добър родител. Дефиницията за щастие обаче, е доста обширна. Много от нас определят това според материалния си и социален статус. Винаги сме казвали, че щастието не може да се определи според банковата сметка, но обществото смята друго. Новата кола или джинси се посочват като причина за доволство.

Колкото и клиширано да звучи не можете да купите любов на децата си, за да бъдат щастливи. Най-важното нещо за тях е връзката ви с тях, техните родители.

Предлагаме ви 6 съвета, които ще ви помогнат да отгледате щастливи деца: 

1. Докосвайте ги

Обществото ни налага да оставяме близкия контакт на заден план. Въпреки това по този начин ние се свързваме един с друг. Прегръщайте бебето си, не го оставяйте да плаче дълго време, защото това ще породи чувството на самота и несигурност. Щом пораснат, танцувайте и играйте с децата си. Когато напуснат дома, това ще бъдат най-милите спомени за тях.

2. Пейте им

Децата, особено в най-ранна възраст, обожават да чуват гласа на родителите си. Не се притеснявайте, ако не звучите добре. Можете просто да тананикате името му или любимата му песничка. Забележете как светват очите им, когато запеете. Щом пораснат ще запеят сами и точно тогава трябва да се включите и вие, защото това е чудесен начин да задълбочите връзката си с тях.

3. Насладете се на хаоса 

Това може да ви прозвучи странно, но докато се тревожите за бъркотията, вие всъщност пропускате ценни мигове с децата си. Те растат толкова бързо, че със сигурност не искате да изтървете това заради разхвърляния си дом например, нали? Спрете да се тревожите какво мислят роднините и приятелите ви. Единственото съществено нещо е, че имате връзка с детето си и че то се усмихва заради вашата близост.

4. Изразявайте благодарност

Посочвайте гласно за какво сте благодарни. Вашето дете ще се учи от тези неща и ще взима ча пример действията ви. Ако създавате атмосфера на спокойствие и благодарност, малчуганите лесно ще се научат на състрадание и споделяне.

5. Говорете положително всеки ден

Помнете, че вашето дете се опитва да си намери място в света. Знаем, че това не е лесно и много възрастни все още не са открили своето. Подкрепяйте положителните избори, които вашето дете прави. Така ще се научи да контролира собствения си свят. Можете да използвате както думи, така и езика на тялото. Усмивката е достатъчна. Бъдете отворени към новите идеи, които хрумват на малчуганите, защото по този начин ще развиете креативността им.

6. Изследвайте света заедно

Едно от най-красивите неща за родителя, е да вижда как детето му открива света. Ще започенете да се радвате на малки неща, на които отдавна сте забравили да обръщате внимание. Не се тревожете как изглеждате в очите на другите, защото забавлявайки се заедно с децата ви, със сигурност ще ви бъде доста приятно.

Ако не правите всичко това, не се обвинявайте. Всички допускаме грешки. Никога не е късно да започнете да комуникирате по-дълбоко с детето си. Наслаждавайте се на времето с него, защото преди да усетите то ще е отлетяло.