Записваме децата си в разни школи, водим ги на пиано, при разни специалисти по развитието... А често забравяме онези най-простички, но най-важни неща, които формират мирогледа им. Как да направим детството най-щастливото време в живота на нашите малчугани, разберете в следващите редове:

Раждането на дете е най-важното събитие в живота на всяка дама. Няма нищо по-хубаво от това да вземете бебчето си в ръце. Но веднага след като започнете да мислите за бъдещето му, тези радостни чувства са заменят с вътрешно безпокойство. Как да отгледате здраво и интелигентно дете? Да му осигурите всичко необходимо, да му внушите увереност и самочувствие, че със сигурност ще осъществи мечтите си и едновременно с това да бъдете търпеливи и сдържани?

Мирогледът и самовъзприемането на детето зависи от средата, в която то расте. Децата са уязвими и чувствителни малки същества, които имат много силна емоционална връзка с родителите си. Е, добре би било, когато поне единия родител е оптимист по природа. Буквално закърмено с оптимизма на майката, детето ще избягва по-нататъшното негативно мислене.

Каква е задачата на добрия родител? Не само да отгледа и възпита детето, но да му даде необходимите знания и умения, както и да го научи да използва тези знания. Важно е да се създаде спокойна атмосфера в семейството и да се даде на детето възможност да развива своя потенциал. Правете всичко възможно да прикривате семейните скандали и проблеми от децата, тъй като прекомерната негативност може да има лошо влияние върху незрялата им психика. Не забравяйте тези 7 лесни стъпки за възпитаването на щастливи и разумни деца.

1. Четете им приказки

Приказките не са отживелица от миналото, а неразделна част от развитието на личността на детето. Според психолозите приказките помагат на децата да осъзнаят реалността. Те дават възможност да се обясни какво е добро и какво е лошо. Приказките са пълни с положителни и отрицателни герои, които правят добри и лоши неща. В действителност те са отражение на реалния живот, показват взаимоотношенията между хората. Много възрастни си спомнят детството с топлина в сърцето, благодарение на факта, че родителите им са чели разни истории и те са си представяли героите, техните чувства и емоции. Майките, които искат детето им да има богато въображение, всеки ден трябва да му четат нова история. А още по-полезно е от време на време да четат приказки заедно и след това да ги обсъдят. Това учи децата да бъдат по-добри, по-отговорни и развива моралните ценности.

2. Запазете вярата им в Дядо Коледа колкото се може по-дълго

Вярата в нещо хубаво е винаги най-добрият източник на енергия, мотивация и търпение. Хората не могат да живеят щастливо, ако не вярват в чудеса.

А какво по-голямо чудо за децата ни от съществуването на Дядо Коледа? Нека децата живеят в тази приказка, докато възрастта им позволява. Суровият свят на възрастните само ще ги зареди с реализъм и скептицизъм. Така че напомняйте на детето си, че на Коледа любимият им белобрад старец ще изпълни една от най-съкровените му мечти, ако му напише писмо по-рано през годината. Много родители плашат децата си, че добрият старец няма да дойде, ако се държат зле през годината. Но запомнете, че внушаването на страх не е най-добрият метод за комуникация с децата. 

3. Поощрявайте ги да спортуват

Помислете – не сте ли се съсредоточили само върху интелектуалното развитие на децата си? Педиатрите препоръчват да има баланс между и умствената и физическа активност, тъй като човешкото тяло не може да функционира правилно без физическа култура. Необходимо е от ранна възраст децата да се научат да спортуват. Това трябва да се превърне в техен навик, а след това - в хоби. Задачата на родителите е да се помогнат на детето си да избере най-подходящия спорт, въз основа на физическите му способности и интереси. Разбира се, не всяко дете ще стане професионален спортист, но това не е необходимо. Дори и любителският спорт е най-доброто лечение за лошо настроение и много здравословни проблеми. Екипните игри като футбол или хокей учат децата да бъдат част от колектив, да мислят не само за собствените си интереси, но и за интересите на партньорите. Между другото, така много от тях остават приятели за цял живот. Ето защо, децата трябва да спортуват най-малко 30 минути на ден. Това е ключът към дълъг и здравословен живот.

4. Вземете му домашен любимец

Доказано е, че животните играят важна роля във формирането на децата като личности. Те обожават своите домашни любимци и са готови да играят с тях непрекъснато. Тази любов е искрена и чиста. Домашните животни помагат за възпитаването на отговорност, състрадание, лоялност, самочувствие и внимание у вашия мъник. Животинките често действат като семеен терапевт. Това е особено важно за децата, които растат без братя или сестри, тъй като те често се чувстват самотни, особено когато родителите им са на работа или са заети с други задължения. Но с животните те могат да говорят и да споделят емоциите си. Няма значение какви са - куче, котка или аквариумни риби. Всичко зависи от темперамента на детето.

5. Общувайте с тях

Ако не искате децата ви през цялото време да останат в своя собствен свят, то научете се да разговаряте с тях, колкото е възможно повече. Домашните любимци, книгите и електрониката никога няма да заменят реалната комуникация с родителите и приятелите, които те имат. Опитайте се да изградите семейни отношения, основани на уважение и взаимно разбиране и то на всички нива - от баби и дядовци, та дори до най-малките. Добрите комуникативни умения са много полезни за децата в по-късен етап от живота им, тъй като без тези умения е невъзможно те да постигнат целите си и да успеят в обществото. Не забравяйте, че вие сте модел за подражание за децата си, тъй като те много добре усещат и копират вашия начин на общуване с другите хора.

6. Научете ги да спазват определен дневен режим

Направете така, че режима и личната хигиена да се спазват задължително от вашите малчугани и ги учете да правят всичко това в точно определено време. Децата не са родени дисциплинирани и именно затова не успяват да запазват в главичките си голяма по обем информация. Но вие в никакъв случай не трябва да мислите, че момчетата са по-малко отговорни и съвестни от момиченцата. Обяснете на децата, че в живота има много проблеми и трудности, но те трябва да ги преодолеят, за да постигнат желаното.

7. Внушете им любов към правилното хранене

Темповете на съвременния живот са много бързи: събуждане, бърза закуска, училище, школи, уроци, учители. Ето защо растящият организъм на вашето дете се нуждае от балансирана храна и пълната гама от витамини и минерали. Активният начин на живот и претоварената учебна програма причиняват голям стрес. Здравословната храна помага на децата да се справят с постоянната преумора и останат бодри и весели. Ако вашите деца ходят на училище, трябва да сте сигурни, че се хранят здравословно най-малко четири пъти на ден. Не забравяйте да сложите в чантата една ябълка или вкусен сандвич.