Колко често си се питала дали пък нямаше да получиш мечтаната работа или дали нямаше да водиш по-добър живот, ако беше малко по-уверена в себе си?

Не всеки е роден амбициозен и самоуверен, но има психологически трикове, които могат да повдигнат самочувствието ни и да ни помогнат да постигнем целите си.

Ето някои от тях:

1. Научи се да приемаш комплименти

Различните хора реагират различно на комплиментите – някои се радват, а други реагират с пренебрежение или се стесняват и дори спорят, че не е така. Това е много грешен подход при приемането на комплименти. Първо, така показваш, че не вярваш в себе си. Второ, по този начин заявяваш, че не цениш мнението на човека, който ти е направил комплимент.

Най-добрият начин да реагираш на комплимент е с искрена усмивка и „Благодаря“. Не започвай да се чудиш дали човекът е честен, или само те ласкае, приеми, че имаш качества, които са привлекателни за околните.

2. Не се опитвай да бъдеш перфектна

Когато си поставяме цели, които не е възможно да постигнем – например днес да завършим работния проект, да напишем една курсова за университета, да отговорим на всички имейли, да намерим време за тренировка и да свършим куп домакински задължения, накрая само се ядосваме на себе си, защото не сме изпълнили този тежък план за деня.

Такива амбициозни планове за всеки ден ни изпълват с повече безпокойство, отколкото с удовлетворение.

Успелите хора правят грешки, те също съжаляват за някои свои решения, но знаят, че всяка грешка е опит. Научи се да си поставяш по-реалистични дневни цели и не се старай да бъдеш абсолютно перфектна във всяко нещо.

3. Гледай събеседниците си в очите

Можеш да разгадаеш много от емоциите на някого по очите му. А когато отбягваш нечий поглед, това означава, че не си уверена в себе си и сама се поставяш в по-нисша позиция. Гледай хората в очите и ще изглеждаш по-честна и надеждна.

4. Ходи изправена и върви уверено

Изправеният гръб, отворената поза на тялото (без скръстени ръце) и уверената походка показват, че имаш самочувствие и на теб може да се разчита да ръководиш останалите.

Освен това проучванията показват, че уверената поза, която заемаме, намалява стреса и ни вдъхва самочувствие. Да, достатъчно е да се изправиш гордо и ако си сама, да застанеш като Супермен с ръце на кръста и с изпъчени гърди, за да се почувстваш по-силна. Изпробвай го преди някое интервю или важна бизнес среща.

5. Минимизирай негативните мисли

Понякога не осъзнаваме колко негативно всъщност е мисленето ни. За да разбереш какво е положението при теб, цяла седмица си записвай негативните мисли за теб самата. Например „Естествено че ще объркам еди-какво си“, „Просто няма как да се справя“, „Защо съм толкова непохватна/глупава“ и т.н. Анализирай мислите си и в същото време направи списък с позитивните си качества и постижения. Препрочитай го всеки път, когато загубиш увереност.

6. Провери кога спираш да вярваш в себе си

Ако записваш мислите си, може би скоро ще забележиш някакъв модел – вероятно негативните мисли се появяват все в едно и също време, например точно преди лягане.

Опитай се да промениш този навик като в такива моменти си мислиш за нещо положително.

7. Записвай си постиженията

Направи си дневник с постиженията и всеки ден записвай нещо, което си направила добре. Не пиши само големите неща – всяка крачка съм целта е важна, неща като „днес прочетох 20 страници от книгата ми“, „днес научих 20 нови думи по испански“, „днес ядох салата“ също се броят.

Скоро ще осъзнаеш, че има много неща, с които да се гордееш.

8. Представи си твоето идеално Аз

Представи си какво би направило твоето идеално и уверено Аз в тази ситуация.

Ако търсиш любовта, не е нужно веднага да заговориш най-красивия мъж на улицата. Започни с нещо малко – усмихни се на непознат, пофлиртувай невинно с човека, от когото си купуваш кафе.

Изпрати си автобиографията. Кандидатствай по този конкурс. Без да те интересуват последствията – те няма да са толкова лоши, колкото си мислиш. А ако нищо не стане – поне ще знаеш, че си опитала и няма да се питаш „какво ли щеше да е, ако го бях направила...“.

9. Говори с непознати

Започни с малки крачки – говори с непознатите, които срещаш всеки ден. Бъди дружелюбна с касиерката или със сервитьора. Не се насилвай да говориш с хора, с които разговорът не се получава или не ти е приятно, но скоро ще забележиш, че си по-спокойна, когато говориш с непознати.

Финалният тест е да отидеш на събитие, на което не познаваш никого, и да се държиш уверено – заговори някого, създай нови познанства и може да се получи нещо интересно.

10. Предложи помощта си

Предложи помощта си на някого. Това ще те накара да се почувстваш по-значима и ще те накара да осъзнаеш, че ти си ценна за околните. Доброволчеството също е чудесен вариант, чрез който ще се запознаеш с нови хора и ще направиш света едно по-добро място.

11. Не се занимавай със социални мрежи

Не обръщай много внимание на социалните мрежи и не се сравнявай с приятелите и познатите ти. Този навик може наистина да съсипе самочувствието ти.

В социалните мрежи всеки се състезава с другите и публикува само най-красивите снимки от най-невероятните места. Всеки се опитва да се представи в най-добрата светлина, а ти гледаш тези снимки и си мислиш защо не си на тяхно място, без да знаеш всъщност какво се случва в живота им.

Спри да следваш хората, които постоянно се самоизтъкват и всекидневно публикуват снимки на себе си. Вземи си почивка от социалните мрежи и със сигурност не влизай във Фейсбук още със събуждането ти. Скоро ще забележиш, че много от негативните ти мисли са се стопили.