Ако не искате един ден да се събудите, пълни с разочарования и тъга за пропуснатите възможности, прочетете тази статия и се отървете от някои вредни навици.

Днес ще обърнем внимание на 4 ежедневни проблема, които изпълват живота ни с негативна енергия и бавно го съсипват.

1. Препускаме през живота и нямаме време за себе си

Много от нас препускат през живота и постоянно се опитват да са заети с нещо. Причината е, че немалко хора се боят да бъдат сами, защото се страхуват от самотата. Затова понякога правим прибързани решения и се обграждаме с хора, които ни вредят – само и само да не сме сами. Но да бъдеш сам и да бъдеш самотен не е едно и също нещо. Да си сам може да е нещо хубаво и полезно – време само за теб, през което да преоткриеш себе си и да разбереш какво искаш от живота в момента.

Няма смисъл да бързаме. Животът не е състезание, а постоянното препускане много бързо ще ни изтощи. Отделете време за себе си и направете нещата, които отдавна отлагате, защото все „нямате време“.

2. Не изразяваме чувствата си

Всеки би станал по-резервиран, ако е преживял много трудности в миналото и неведнъж са го предавали. Затова, когато се запознаваме с нови хора, се стараем да не кажем нещо „грешно“, да не изглеждаме странни, да не се злепоставим. Или се страхуваме да покажем на приятелите си колко много значат за нас, защото си мислим, че ще изглеждаме слаби и смешни в техните очи. Но хората, които се опитват да изглеждат силни на всяка цена и крият емоциите си, всъщност изобщо не са смели и силни. Те пропускат много от живота, защото са изпълнени със страх.

Разбира се, че ставаме уязвими, когато отворим сърцето си за другите, но да бъдеш уязвим пред хората, които обичаш, не е нещо лошо. Всеки път, когато изразяваме любовта си, се случва магия, която заздравява отношенията ни. Не се страхувайте да бъдете открити и да показвате на любимите ви хора колко много ги цените. За да се влюбиш, се изисква смелост.

3. Не можем да прощаваме - нито на другите, нито на себе си

„Прошката е икономия за сърцето, защото прошката ни спестява разходите за гняв и омраза.“ – Хана Мур

В живота на всеки човек има моменти, които би предпочел да не си припомня – предателства, обидни думи, незаслужена критика, несправедливо отношение. Всеки от нас се е сблъсквал с такива предизвикателства, затова не бива да им позволявате да влияят на самочувствието ви.

Трудно се живее с товара на миналото и много скоро ще рухнете под неговата тежест.

Заради минали грешки пропускаме кариерни възможности, защото си мислим, че не сме достатъчно добри, че няма да се справим. Позволяваме на любовта да ни се изплъзне, защото се страхуваме, защото се мислим за недостойни. Болката е постоянно вътре в нас и ни пречи да живеем пълноценно.

За да излезете от този омагьосан кръг, се опитайте да се отърсите от гнева към другите и от тъгата заради минали грешки. Спрете да се оплаквате и да се самосъжалявате. Забравете обидите и оставете миналото зад вас, където му е мястото. Спомнете си, че държите съдбата си в ръце и винаги има решение.

4. Сравняваме се с останалите

Ето защо сравненията с останалите ни вредят:

  • Склонни сме винаги да забелязваме недостатъците ни, а не преимуществата ни, когато се вглеждаме в другите.
  • Не печелим нищо от сравнението, вместо това подкопаваме самочувствието си и започваме да се съмняваме в способностите ни.
  • Постиженията ни също изглеждат нищожни, защото винаги ще намерим някого, който е по-успял.
  • Хабим енергията си, вместо да я вложим в нещо по-продуктивно.
  • Сравненията не ни позволяват да бъдем щастливи.
  • Всеки човек е различен – има своите победи и загуби, затова няма смисъл да се сравняваме.

Ако казаното дотук се отнася и до вас, ви съветваме да направите тези няколко неща:

1. Обърнете внимание на постиженията ви

Всеки от нас има свое мнения, свои преживявания и свои постижения в живота. И всеки може да допринесе за обществото и да направи света по-хубаво място. Помислете върху това, което вече сте постигнали, без да го омаловажавате, и се заредете с енергия за следващите ви постижения.

2. Припомнете си, че няма съвършени хора

Всеки има проблеми и трудности, просто някои ги прикриват по-добре от други. Припомнете си тази истина следващия път, когато се сравнявате с някого. Кой знае всъщност какво се случва в живота на хората, които ни се струват толкова перфектни.

3. Потърсете примери, които да ви мотивират

Намерете човек, който ви вдъхновява и мотивира да вървите напред. И нямаме предвид да се сравнявате с него или да вървите по стъпките му, а просто да си припомните, че успехът е възможен, ако го искате достатъчно силно.

4. Сравнявайте се със себе си

Ако постоянно се сравнявате с останалите, сменете тактиката – започнете да се сравнявате със себе си. Какво сте постигнали през последните години? Колко по-добри сте станали? Колко по-добри искате да бъдете? Отбелязвайте собствените ви постижения и нека те са мярката за успеха ви.